Altın 6121.517
BIST 12200.95
Dolar 43.0386
Euro 50.336
Sterlin 57.8173

Konya’nın bin 500 rakımlı sarp dağlarından gelen şifa

Konya’nın Ahırlı ilçesinde Seyfullah Güler, bin 500 rakımlı sarp dağlardan binbir güçlükle topladığı andız kozalaklarını şifa deposu pekmeze dönüştürüyor.

Konya’nın bin 500 rakımlı sarp dağlarından gelen şifa

Konya’nın Ahırlı ilçesinde yaşayan Seyfullah Güler, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan emekli olduktan sonra doğaya olan sevgisini üretime dönüştürdü.

Her yıl Eylül ayının ilk haftalarında bin 500 rakımlı Toros Dağları’nın yüksek kesimlerine doğru yola çıkan Güler, olgunlaşarak yerlere dökülmeye başlayan andız ağacı kozalaklarını tek tek topluyor.

Çuvallara doldurularak önce evlerde depolanan kozalaklar, ardından Kasım ve Aralık aylarında kaynatılmaya başlanıyor.

konyanin-bin-500-rakimli-sarp-daglarindan-gelen-sifa

10 KİLO KOZALAKTAN SADECE 1 KİLO PEKMEZ ÇIKIYOR

Andız pekmezinin yapımının sabır ve büyük bir emek istediğini belirten Seyfullah Güler, "Doğayı çok sevdiğim için onun nimetlerinden istifade edilebileceğini çevremdeki insanlara göstermek istedim. Dağlardan topladığım andız meyvelerini eve getiriyorum. Yaklaşık 6 saat boyunca kaynatma işlemi sürüyor. Bu işin en zahmetli kısmı ise verimi; yaklaşık 10 kilogram kozalaktan sadece 1 kilogram pekmez elde edebiliyoruz” dedi.

konyanin-bin-500-rakimli-sarp-daglarindan-gelen-sifa

ÖKSÜRÜK VE ÜST SOLUNUM YOLLARI HASTALIKLARI İÇİN ŞİFA KAYNAĞI

Bölgede bu üretimi yapan tek kişi olduğunu söyleyen Güler, doğal yöntemlerle üretilen pekmeze olan talebin her geçen gün arttığını vurguladı.

Hiçbir kimyasal işlemden geçmeyen ve saf haliyle kavanozlara doldurulan andız pekmezinin özellikle öksürük, üst solunum yolu rahatsızlıkları ve bağışıklık sistemine iyi geldiğini anlatan Güler, "Müşteri sorunumuz yok, derman arayanlar bizi bekliyor" ifadelerine yer verdi.

konyanin-bin-500-rakimli-sarp-daglarindan-gelen-sifa

TOROSLAR’IN TEMİZ HAVASI VE BEREKETİ SOFRALARA TAŞINIYOR

Emeklilik hayatını doğa ile iç içe ve faydalı bir işe adayarak geçiren Seyfullah Güler, Ahırlı’da hem bir geleneği yaşatıyor hem de yerel ekonomiye ve sağlıklı yaşam arayışında olanlara umut oluyor. Hiçbir katkı maddesi içermeyen bu özel pekmez, Toroslar’ın tertemiz havasını ve bereketini sofralara taşıyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.