Konya’nın büyük tehlikesi artık uzaydan da görülüyor

Konya’nın giderek büyüyen tehlikesi obruklar, Türkiye’nin gündeminden düşmüyor. Karatay Üniversitesi Enerji Yönetimi Öğretim Üyesi Dr. Fatma Didem Tunçez, “Artık uydudan da görülebilen tehlike insan eliyle hızlanmış durumda.” dedi.

Konya’nın büyük tehlikesi artık uzaydan da görülüyor

Sayıları giderek artıyor, tehlikenin boyutu da büyüyor. Konya’da son olarak Karapınar ilçesi Beşağıl mevkisinde, patates tarlasında çapı yaklaşık 20 metre, derinliği ise 15 metreyi bulan obruk oluştu ve konu yeniden Türkiye’nin gündemine geldi.

NEDEN KONYA?

NTV canlı yayınına konuk olan KTO - Karatay Üniversitesi Enerji Yönetimi Öğretim Üyesi Dr. Fatma Didem Tunçez, “Obruklar neden Konya’da oluşuyor?” sorusuna cevap verdi.

“ARTIK UZAYDAN DA GÖRÜLEBİLİYOR”

Bölgede çok yoğun tarımsal üretim yapıldığını ve yeraltı suyunun çekildiğini belirten Tunçez, “Karatay ilçesinde oluşan obruklar var, Karapınar ilçesinde olan da var. Bu noktada toprağın yapısı çok önemli. Su kullanımı hızlandıkça erime devam ediyor ve yeryüzüne ulaşan çukurları, hatta uzaydan görülebilen çukurları görebiliyoruz. Sebep sulu tarım faaliyetlerinin hızlandırılması. Bu yıllardır var. Bir kasabamızın ismi bile Obruk’tur. Ama son zamanlarda insan eliyle hızlanmış durumda.” dedi.

kto-karatay-universitesi-enerji-yonetimi-ogretim-uyesi-dr-fatma-didem-tuncez.jpg
Dr. Fatma Didem Tunçez / KTO - Karatay Üniversitesi Enerji Yönetimi Öğretim Üyesi

Obrukların yeraltında bulunan gazın suya karışıp kireçli yapıyı eritmesiyle oluştuğunu dile getiren Dr. Fatma Didem Tunçez, “Sorunun kaynağı yörede yapılan yanlıştan demeyelim. Çünkü bu bölgede yapılan üretim Türkiye’yi beslediği gibi yurt dışına da gönderiliyor. Ürün deseniyle ilgili değişiklikler yapılabilir. Çok su istemeyen bitkilerle devam edersek, katma değeri yüksek diğer ürünler tercih edersek obruk oluşumunun önüne geçilebilir. Geliri yüksek başka ürünler tercih edilebilir. Üreticiler buraya yönlendirilebilir. Sulamayla ilgili eğitimler yapılabilir. Tarım yapmaktan vazgeçemeyeceğimize göre sulamaya önem vermemiz gerekiyor. Obruk oluşumu acil bir durum. Yöre halkıyla el ele vererek çalışma yapılması gerekiyor. Zaten Konya’da bu anlamda çalışma da yürütülüyor. Genelde açık arazilerde oluşuyor. Dileyelim ki hep öyle olsun. Yerleşim yerlerinde oluşması büyük risk.” ifadelerini kullandı.

konyanin-buyuk-tehlikesi-artik-uzaydan-da-goruluyor-001.jpg

OBRUK EYLEM PLANI OLUŞTURULUYOR

AFAD, geride bıraktığımız hafta Konya’da önemli bir çalıştay gerçekleştirmiş ve "Obruk Alanlarının Tespit Edilmesi" projesinde son aşamaya gelindiğini duyurmuştu.

Proje kapsamında bölgede meydana gelen obruk oluşumları sınıflandırılarak, türleri modellenecek.

Obruk oluşumunda önemli rol oynayan yapısal jeolojik unsurlar, hidrojeolojik ve meteorolojik koşullar gibi doğal etkenlerle aşırı ve kontrolsüz yeraltı suyu kullanımı gibi antropolojik etkenlerin obruk oluşumundaki payı ortaya çıkarılacak.

Çalışma sonucunda topografyada obruk oluşum izleri veren değişimler belirlenerek obruk oluşturması muhtemel alanlarda jeolojik ve jeofizik analiz ve ölçümler yapılarak doğruluğu kontrol edilecek.

Tüm bu verilerle matematiksel bir model üretilerek Konya için "Obruk Duyarlılık Haritası" oluşturulacak ve sonrasında da Obruk Eylem Planı hazırlanacak.

konyanin-buyuk-tehlikesi-artik-uzaydan-da-goruluyor.jpg

KONYA’DA KAÇ OBRUK VAR?

Son verilere göre; çoğu Karapınar ilçesinde olmak üzere Konya ve çevresinde 2 bin 600’den fazla obruk bulunuyor.

konyanin-buyuk-tehlikesi-artik-uzaydan-da-goruluyor-002.jpg

konyanin-buyuk-tehlikesi-artik-uzaydan-da-goruluyor-003.jpg

konyanin-buyuk-tehlikesi-artik-uzaydan-da-goruluyor-004.jpg

konyanin-buyuk-tehlikesi-artik-uzaydan-da-goruluyor-005.jpg

2020/09/01/konyada-obruklar-evlere-yaklasti-halk-tedirgin-haber-dairesi-003.jpg

2020/09/01/konyada-obruklar-evlere-yaklasti-halk-tedirgin-haber-dairesi-002.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

 Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.