Konya’nın cennetinde büyük yıkım! Tüm dünyadan turist çekecek

Konya’nın Beyşehir ilçesinde tarihi İçerişehir Mahallesi’nde dönüşüm sürüyor. Eşrefoğlu Camii çevresinde yeni turizm alanı oluşturulması hedeflenirken, Başkan Adil Bayındır projeyi “Selçuklu köyü” olarak tanımladı.

Konya’nın cennetinde büyük yıkım! Tüm dünyadan turist çekecek

Konya’nın Beyşehir ilçesinde tarihi İçerişehir Mahallesi’nin çehresini değiştirecek çalışmalar devam ediyor. Eşrefoğlu Camii çevresinde tarihi dokuya uygun yeni bir turizm alanı oluşturulması hedeflenirken, proje kapsamında sürdürülen yıkım çalışmaları havadan da görüntülendi.

Beyşehir Belediye Başkanı Adil Bayındır, yaptığı açıklamada, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından İçerişehir Mahallesi’nde yürütülen projeye ilişkin bilgi verdi.

Eşrefoğlu Beyliği’nin izlerini taşıyan bölgede yeni bir düzenleme yapılacağını belirten Bayındır, Eşrefoğlu Camii ve çevresinin tarihi kimliğine yakışır bir görünüme kavuşturulacağını söyledi.

MEVLANA ÇEVRESİNDEKİ ÇALIŞMALARI ÖRNEK GÖSTERDİ

Başkan Bayındır, bölgede yapılması planlanan düzenlemeleri Konya’da Mevlana çevresinde gerçekleştirilen restorasyon ve dönüşüm çalışmalarına benzetti.

İçerişehir’in dünyada farklı noktalardan gelecek ziyaretçilerin yalnızca gezip ayrıldığı değil, konaklayarak zaman geçirebildiği bir turizm bölgesine dönüştürülmesinin hedeflendiğini anlatan Bayındır, bölgede pansiyonların yanı sıra pastane, şarküteri ve yöresel ürünlerin satılacağı işletmelerin yer alacağını ifade etti.

“TARİHİ DOKUYA YAKIŞIR BİR SELÇUKLU KÖYÜ OLACAK”

Eşrefoğlu Camii çevresinde daha geniş bir alan ve meydan oluşturulacağını belirten Bayındır, projenin bölgenin tarihi kimliğini ön plana çıkaracağını vurguladı.

Bayındır, projeye ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Dünyanın hangi ucundan kim gelirse gelsin orada konaklayabilecek, orada pansiyonu olacak, pastanesi veya şarküterisi olacak. Eski malzemelerimizden, yerel malzemelerimizden satış noktaları olacak. Daha doğrusu Eşrefoğlu Camii’nin çevresinde alan açılmış, meydan açılmış bir Eşrefoğlu olacak; beyliğimize yakışır biçimde. Etrafında donatının da o tarihi dokuya yakışır bir Selçuklu köyü olacak.”

konyanin-cennetinde-buyuk-yikim-tum-dunyadan-turist-cekecek

YIKIM ÇALIŞMALARI HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ

İçerişehir Mahallesi’nde proje kapsamında yıkım çalışmaları da devam ediyor. Çalışmaların sürdüğü bölge havadan görüntülenirken, drone ile kaydedilen görüntülerde yıkım yapılan alanlar ile Eşrefoğlu Camii çevresinde dönüşümün sürdüğü bölge görüldü.

Projenin ilerleyen aşamalarında tarihi dokuya uygun düzenlemelerin hayata geçirilmesi ve İçerişehir’in yeni bir görünüme kavuşması hedefleniyor.

konyanin-cennetinde-buyuk-yikim-tum-dunyadan-turist-cekecek

“BUNU BEN 1990’DA SÖYLEMİŞTİM”

İçerişehir’e ilişkin düşüncelerinin uzun yıllara dayandığını anlatan Başkan Bayındır, benzer bir projeyi 1990 yılında da gündeme getirdiğini söyledi. Bayındır, “Bunu ben 1990’da söylemiştim; imkanım olsa İçerişehir’i bir bölge kooperatifleştiririm. Ama tabii o zaman hızlıca bana, hatta 94’te oy vermediler o yüzden. Haklılar yani. Ama onu yapacağımı bilselerdi verirlerdi.” ifadelerini kullandı.

Çalışmalar tamamlandığında Eşrefoğlu Camii ve çevresindeki tarihi dokunun daha görünür hale getirilmesi, İçerişehir’in konaklama, yöresel ürünler ve farklı turizm faaliyetleriyle Beyşehir’in önemli çekim merkezlerinden biri haline gelmesi amaçlanıyor.

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.