Konya’nın en büyük ilçesinin adı nereden geliyor?

Türkiye’nin coğrafi açıdan en büyük şehri Konya’nın en büyük ilçesi Cihanbeyli’nin adı nereden geliyor? İşte ilk adı Esbikeşan olan tarihi ilçenin kuruluş ve isim hikayesi.

Konya’nın en büyük ilçesinin adı nereden geliyor?

Konya’nın yüzölçümü bakımından en büyük ilçesi olma özelliğini taşıyan Cihanbeyli’nin ismi nereden geliyor? İlk adı neydi, ne zaman ilçe oldu? İşte tarihi ilçenin geçmişine yönelik merak edilenler…

CİHANBEYLİ İLÇESİNİN İLK ADI NEYDİ?

Cihanbeyli ilçesinin tarihi geçmişi Konya tarihi ile paralellik taşıyor. Konya'yı Cihanbeyli'den ayıran doğal sınırlar yok. Cihanbeyli tarihi gelişimi, coğrafi ve sosyal yaşantısı yönünden Konya ünitesinin bir parçası. Cihanbeyli'nin ilk adı Esbikeşan'dı. Daha sonraları "İnevi" adını aldı ve uzun yıllar İnevi adını taşıdı. Esbikeşan İlçesi ilçelikten bucaklığa, bucaklıktan ilçeliğe çok kez yer değiştirdi.

CİHANBEYLİ ADINI NASIL ALDI?

Böğrüdelik Köyüne Cambegli Aşireti yerleşir. Böğrüdelik 1928 yılında ilçe merkezi olur. Cihanbeyli de "Mürseli Efendi" Nahiyesi adını alarak bu ilçeye bağlanır. 1929 yılında Böğrüdelik'ten ilçelik kaldırılır, Mürseli Efendi Bucağı ilçe olur. Böğrüdelik'te bulunan Cambeyli Aşiretinin adına uygun olarak Mürseli Efendi adı Cihanbeyli'ye dönüştürülür.

CİHANBEYLİ’NİN KONYA MERKEZE UZAKLIĞI KAÇ KİLOMETRE?

Cihanbeyli, İç Anadolu Bölgesinin orta kısımlarına düşer. Bağlı olduğu Konya kent merkezinin 100 kilometre kuzeyinde, Tuz Gölünün batısında yer alır. Günümüzde Konya - Ankara yolu ilçeye büyük değer katmaktadır.

konyanin-en-buyuk-ilcesi-cihanbeylinin-adi-nereden-geliyor.jpg

DENİZDEN YÜKSEKLİĞİ 1000 METRE

Cihanbeyli kuzeye doğru uzanan Konya Ovasının devamı gibidir. İlçenin bulunduğu kesimler geniş yayla özelliği gösterir. Ova-yayla özellikleri Ankara'ya doğru Kulu İlçesi komşusunu da alarak sürer.

Ovaların deniz yüzeyinden yüksekliği genellikle 950 ile 1000 metre arasındadır. Yayla kısımlarının deniz seviyesinden yükseklikleri 1000 metreyi aşar.

Önemli tepesi, güneyde bulunan Bozdağ'dır. Yüksekliği 1150 m'yi bulur. Cihanbeyli'nin doğusunda Tuz gölü ve Aksaray İli, batısında Sarayönü ve Yunak İlçeleri, güneyinde Altınekin İlçesi, kuzeyinde Kulu İlçesi ile Haymana İlçeleri vardır.

Cihanbeyli yöresinin tek akarsuyu İnsuyu Çayıdır. Tersishan (Tersakan), Süt Gölü, Acı Göl ve Adil Göl başlıca gölleridir.

konyanin-en-buyuk-ilcesi-cihanbeylinin-adi-nereden-geliyor-001.jpg

CİHANBEYLİ NÜFUSU

TÜİK’in 2022 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre; Cihanbeyli’nin nüfusu 31 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 50 bin 677 kişi. 25 bin 585 erkek nüfusu bulunan ilçedeki kadın nüfusu sayısı ise 25 bin 092. İlçe, nüfus bakımından Konya'nın en kalabalık 11. ilçesi...

konyanin-en-buyuk-ilcesi-cihanbeylinin-adi-nereden-geliyor-002.jpg

CİHANBEYLİ BELEDİYE BAŞKANI KİM?

Mart 2014 yerel seçimlerinde aday olan ve Cihanbeyli Belediye Başkanı seçilen Mehmet Kale, gösterdiği üstün performanstan dolayı tekrar Mart 2019 yerel seçimlerinde aday gösterilerek Cihanbeyli Belediye Başkanı oldu. Konya Belediyeler Birliği yönetim kurulu üyeliğini devam eden Kale, evli ve 5 çocuk babası.

cihanbeyli-belediye-baskani-mehmet-kale.jpg
Mehmet KALE / Konya Cihanbeyli İlçe Belediye Başkanı

Kaynak:Haber Kaynağı

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum