Konya’nın en kalabalık ilçesi Hindistan’a elma ihraç ediyor

Konya’nın Ereğli ilçesinden Hindistan’a elma ihracatı gerçekleştiriliyor. İlçede 45 bin dekar alanda elma yetiştiriciliği yapılırken, yıllık üretim miktarı 140 bin tona ulaşıyor. Bu yıl elma bahçede kilogramı 10 liradan satılıyor.

Konya’nın en kalabalık ilçesi Hindistan’a elma ihraç ediyor

Türkiye, son yıllarda elma ihracatında yakaladığı ivmeyi bu yıl da sürdürüyor. TÜİK verilerine göre, ilk dokuz ayda 67 ülkeye 132.5 milyon dolar değerinde 300,5 bin ton elma ihracatı yapıldı. Hindistan toplam ihracattan yüzde 48.3 pay alıyor ve 64 milyon dolarla ilk sırada bulunuyor.

İLK 9 AYDA 132 MİLYON DOLAR GELİR

Hindistan dışında ihracatta ilk 5’te bulunan Suudi Arabistan ve Irak’a yapılan ihracatta da yüzde 100’ün üzerinde artış yaşanıyor.

Bu yıl TÜİK 2023 yılı Bitkisel Üretim tahminine göre elma üretimi bir önceki yıla oranla yüzde 1,3 azalarak 4,8 milyon ton olması tahmin ediliyor. Üretimde Karaman dikim alanında ilk sırada iken, Isparta üretimde ilk sırada yer alıyor.

konyanin-en-kalabalik-ilcesi-hindistana-elma-ihrac-ediyor.jpg

EREĞLİ’DEN HİNDİSTAN’A ELMA İHRACATI

Konya da elma üretiminde söz sahibi… Ereğli İlçesinde 45 bin dekar alanda elma yetiştiriciliği yapılıyor ve bu yıl 140 bin ton elma rekoltesi bekleniyor.

Yetiştirilen elmalar iç piyasanın yanı sıra ağırlık olarak Hindistan olmak üzere Libya, Malezya, Irak ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne ihraç ediliyor.

konyanin-en-kalabalik-ilcesi-hindistana-elma-ihrac-ediyor-001.jpg

ELMANIN KİLOSU 10 TL’DEN SATILIYOR

Ereğli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü inspektörlerince bitki sağlığı kontrolleri yapılan ürünler Bitki Sağlığı Sertifikası düzenlenerek ihracat izin veriliyor. Haber Dairesi muhabirinin edindiği bilgiye göre, üreticiler bu yılki fiyatlardan memnun. Elma kilogramı ortalama 10 liradan tüccarlara satılıyor.

konyanin-en-kalabalik-ilcesi-hindistana-elma-ihrac-ediyor-003.jpg

konyanin-en-kalabalik-ilcesi-hindistana-elma-ihrac-ediyor-002.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.