Konya’nın obruklarıyla ünlü ilçesi yine çöktü

Konya’nın obruklarıyla ünlü ilçesi Karapınar’dan yine korkutan bir görüntü geldi. İlçeye bağlı Karakuyu mevkisinde buğday ekili tarlada 1 metre derinlikte, 25 santimetre çapında yeni obruk oluştu. Çiftçi, korkudan hasat için tarlasına giremiyor.

Konya’nın obruklarıyla ünlü ilçesi yine çöktü

Konya Karapınar’da yeni bir obruk daha oluştu. Buğday ekili tarladaki obruğu gören çiftçi, korkudan hasat yapamıyor.

25 METRE ÇAPINDA, 1 METRE DERİNLİKTE

Karapınar ilçesinde yeni bir obruk meydana geldi. İlçenin Karakuyu mevkiinde buğday ekili tarlada 1 metre derinliğinde obruk oluştu. Obruğun 25 metre çapındaki bir alanda etkili olduğu ve bu alanda her an çökmeye hazır çatlaklar bulunduğu öğrenildi.

HASAT İÇİN TARLAYA GİRİLEMİYOR

Her an çökecek korkusuyla biçerdöverler hasat için obruk bölgesindeki ekinleri hasat edemedi.

En çok obruğun yer aldığı Karakuyu Yaylasındaki tarlada çalışan balya işçileri ekmek parası uğruna tehlikeye rağmen çalışmaya devam ediyorlar.

konyanin-obruklariyla-unlu-ilcesi-yine-coktu-002.jpg

Balya makineleri ile sapları balyaya dönüştüren işçiler, obruk çevresine de yaklaşamıyorlar.

konyanin-obruklariyla-unlu-ilcesi-yine-coktu.jpg

Tarlada balya yapımında çalışan Alperen Çağıran, “Obruk 1 metre derinliğinde. İçinde buğdaylar olduğu için fazlada yaklaşmıyoruz. Önümüzü göremiyoruz. Çünkü her an çökebilir. Çevresinde de derin çatlaklar var. Kısa zamanda çatlak olan bölgeler de çökecek ve derin bir çukur olacak. Bu bölgede obruk sayısı çok fazla. Zaten biçerdöverde o bölgeyi hasat etmemiş. Dikkatli bir şekilde balyamızı yapmaya çalışıyoruz. İnsan ister istemez korkuyor. Ama bizim de ekmek paramız mecbur çalışmak zorundayız” dedi.

konyanin-obruklariyla-unlu-ilcesi-yine-coktu-001.jpg

SAYILARI 2 BİN 500’Ü GEÇTİ

İklim değişikliği ve yeraltı sularının azalması sebebiyle Konya ve çevresinde obruk oluşumları giderek büyüyen bir tehdit haline geliyor. Konya Havzası'ndaki yer altı sularının çekilip, toprağın göçmesi ile oluşan obrukların sayısı 2 bin 500'ü aşmış durumda. Çoğunlukla Karapınar ilçesinde oluşan obruklar, son yıllarda aynı bölgedeki Ereğli, Halkapınar, Emirgazi, Çumra ile Cihanbeyli, Kulu, Yunak, Çeltik ve Altınekin ilçelerinde de görülmeye başlandı.

 

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

 Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.