Konya’nın penceresi kapısından büyük camisine yoğun ilgi

Konya merkezde bulunan farklı şerefesiyle sanatçılara, mimarlara ilham olan Aziziye Camii bugünlerde meraklılarını ağırlıyor. Penceresi kapısından büyük olma özelliği taşıyan Aziziye Camisinin bir farklı özelliği ise, cami içinde hiç direk bulunmaması.

Konya’nın penceresi kapısından büyük camisine yoğun ilgi

1671/1676 yıllarında Şeyh Ahmet tarafından yaptırılan Konya Aziziye Camii, 1867 yılında Sultan Abdülaziz'in annesi Pertevniyal Sultan tarafından yandığı için yeniden inşa edildi. Osmanlı’nın son dönem eserlerinden olan Aziziye Camii, Garp Barok mimarisi izlerini taşımakla birlikte, farklı şerefeleriyle ressamlara sanatseverlere ilham kaynağı oluyor.

Aziziye Camii Osmanlı imparatorluğunun son devir eserlerinden bir tanesidir. Bundan dolayı bu camide Avrupa etkisi de gözükmektedir.

AZİZİYE CAMİİ HAKKINDA BİLGİ

Aziziye Camii Osmanlı döneminde inşa edilmiş ve inşa edildikten sonra en başarılı eserlerden biri olarak kabul edilmiştir. Süslemeleri ve caminin mimarisi oldukça dikkat çekicidir. Aziziye Camii Türk Barok mimari tarzı ile inşa edilen bir camidir. Yapımında ise tamamen kesme taşlardan yararlanılmıştır. Bu özelliğinden ötürü Aziziye Camii diğer camilerden farklılık göstermektedir. Tarihte ise Aziziye Camii'nin hangi mimar tarafından tasarlandığı net olarak bilinmemektedir.

AZİZİYE CAMİİ NEREDE VE NASIL GİDİLİR?

Aziziye Camii Konya'nın Karatay ilçesinde yer alan tarihi bir camidir. Karatay ilçesinin Aziziye mahallesinde yer almaktadır. Aziziye Camii'ne ulaşım hem toplu taşıma araçları ile hem de özel araç ile son derecede kolaydır. Konya merkezine geldikten sonra burada yer alan otobüs durakları ile Karatay ilçesine geçiş yapmak mümkün. Karatay ilçesine geldikten sonra minibüs veya taksi yardımı ile Aziziye Camii'ne 10 dakika sonra ulaşım sağlayabilirsiniz. Aziziye Camii'ne özel araçla da ulaşım sağlanmaktadır.

YOL TARİFİ İÇİN TIKLAYIN

konyanin-penceresi-kapisindan-buyuk-camisine-yogun-ilgi.jpg

AZİZİYE CAMİİ TARİHİ

Aziziye Camii 16. yüzyılda inşa edilen Osmanlı imparatorluğu döneminde ki en ünlü camilerden birisidir. Türk Barok mimarisi tarzı ile inşa edilmiştir. Aziziye Camii tarihte Şeyh Ahmet tarafından yapılmış bir camidir. 16. yüzyılda yapılan bu cami daha sonra yangın sonucu yanmıştır. Bundan dolayı ise 1867 yılında Sultan Abdülaziz'in annesi bu camiyi tekrardan inşa etmeye karar verir. Sultan'ın annesi inşa ettirdiği bu cami günümüze kadar bütün orijinalliği ile gelmeyi başarmıştır.

İşte Konya Aziziye Camiinden güncel fotoğraflar:

konyanin-penceresi-kapisindan-buyuk-camisine-yogun-ilgi-001.jpg

Caminin pencereleri kapılarından büyük inşa edilmiştir. Bunun sebebi ise kış aylarında camini daha çok ışık almasını sağlamaları içindir. Aziziye Camii özellikle bu özelliğinden ötürü akşam başka bir görüntüye bürünmektedir. Aziziye Camii Konya iline yapılmış en güzel camilerden birisidir. Caminin yapımına 1671 yılında başlanmış ve buranın inşası yaklaşık olarak 5 yıl sürmüştür. Damat Mustafa Paşa tarafından yaptırılan bu cami 1867 yılında çıkan yangından ötürü büyük hasar görmüştür. Bundan dolayı cami yangından sonra kalan harabeleri ile birlikte tamamen yıkılmış ve yerine yenisi inşa edilmiştir.

konyanin-penceresi-kapisindan-buyuk-camisine-yogun-ilgi-002.jpg

AZİZİYE CAMİİ ÖZELLİKLERİ

- Aziziye Camii iki minaresi bulunan bir camidir.

- Caminin pencereleri kapısından daha büyüktür.

- Türk Barok mimari tarzı ile inşa edilmiştir.

- Caminin bir dış avlusu bulunmamaktadır.

- Caminin şadırvanı minare kürsüleri ile birlikte bitişik bir şekilde inşa edilmiştir.

- Gödene taşı malzemesi ile yapılmıştır.

konyanin-penceresi-kapisindan-buyuk-camisine-yogun-ilgi-003.jpg

konyanin-penceresi-kapisindan-buyuk-camisine-yogun-ilgi-003.jpg

konyanin-penceresi-kapisindan-buyuk-camisine-yogun-ilgi-004.jpg

konyanin-penceresi-kapisindan-buyuk-camisine-yogun-ilgi-005.jpg

konyanin-penceresi-kapisindan-buyuk-camisine-yogun-ilgi-006.jpg

konyanin-penceresi-kapisindan-buyuk-camisine-yogun-ilgi-007.jpg

konyanin-penceresi-kapisindan-buyuk-camisine-yogun-ilgi-008.jpg

konyanin-penceresi-kapisindan-buyuk-camisine-yogun-ilgi-009.jpg

konyanin-penceresi-kapisindan-buyuk-camisine-yogun-ilgi-010.jpg

konyanin-penceresi-kapisindan-buyuk-camisine-yogun-ilgi-012.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum