Konya’nın tarihi pazarı! Bir günde müşteri profili değişiyor

Konya’nın tarihi pazarlarından Muhacir Pazarı’nda cumartesi ve pazar günleri sebze ve meyve pazarı, Salı günü kıyafet ve ayakkabı pazarı yapılıyor, müşteri profili neredeyse tamamen değişiyor.

Konya’nın tarihi pazarı! Bir günde müşteri profili değişiyor

Hafta sonu sebze pazarında eski kimliğini koruyan pazarın Salı günü ise müşteri profili neredeyse tamamen değişiyor.

Pazar yerinin kentsel dönüşüme girecek bölgelere yakın olması nedeniyle savaşın ilk yıllarından itibaren Suriye’den yoğun bir yerleşim oldu.

Bölgedeki Suriyeli geçici göçmenler de Salı günü Muhacir Pazarındaki ürünleri kendilerine uygun ve ucuz bulunca pazara akın etmeye başladı.

konyanin-tarihi-pazari-bir-gunde-musteri-profili-degisiyor-001.jpeg

Son yıllarda pazarın müşterileri büyük ölçüde Suriyeli olmaya başladı. Bu nedenle pazara Salı günleri için “Suriye Pazarı” ya da “Halep Pazarı” gibi ifadeler kullanan esnaflar da var.

konyanin-tarihi-pazari-bir-gunde-musteri-profili-degisiyor.jpeg

Pazar esnafı ise tamamen Türklerden oluşuyor. Esnaf eskiden işlerinin daha iyi olduğunu ancak pazarın eski stadyum içine taşınmasından sonra işlerinin geriye gittiğini ve göçmen müşterilerin arttığını belirtti.

konyanin-tarihi-pazari-bir-gunde-musteri-profili-degisiyor-002.jpeg

Pazar Esnafı Fatih Ataseven, müşterilerin yoğun şekilde göçmen olduğunu belirterek “Müşterilerimizden göçmenlerin yoğunluğu nedeniyle gelmek istemediklerini söyleyenler de var ancak bölgedeki nüfusun göçmenlerden oluşması, pazarın müşteri profilini değiştirdi. Türk müşterilerin azalması, pazar yerinin değiştirilmesi ve pahalılığın da etkisiyle Muhacir Pazarında eski işlerimiz yok” şeklinde konuştu.

konyanin-tarihi-pazari-bir-gunde-musteri-profili-degisiyor-003.jpeg

 Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.