Konya’nın ünlü ismiydi! Kör Ahmet’in vefatının üzerinden 8 yıl geçti

Konya’nın meşhur yerel sanatçısı “Kör Ahmet” lakaplı Ahmet Özdemir’in vefatının üzerinden 8 yıl geçti. Doğuştan görme engelli olarak dünyaya gelen Özdemir, Konya’nın kültür hayatına damgasını vurmuştu.

Konya’nın ünlü ismiydi! Kör Ahmet’in vefatının üzerinden 8 yıl geçti

Konyalı “Kör Ahmet” lakaplı Ahmet Özdemir, tam 8 yıl önce (06 Eylül 2016) hayatını kaybetmişti. Böbrek yetmezliği nedeniyle tedaviye alınan ve taburcu edilen Kör Ahmet, ölümüyle Konya’yı ve sevenlerini yasa boğmuştu.

Konya’nın kültür hayatına damgasını vuran Ahmet Özdemir, Ahmet Dede Yediler Mezarlığı’nda dualarla toprağa verilmişti.

ÖLÜMÜNÜN ÜZERİNDEN 8 YIL GEÇTİ

Çocuk yaşlarda eline aldığı ud ile adından söz ettiren ve düğün, nişan, sünnetlerde sahne alan Kör Ahmet’in ölümünün üzerinden 8 yıl geçti. Yerel ağız ile yaptığı taklitler, Anadolu'da kökü çok eskilere dayanan hikaye anlatıcılığı da yapan Özdemir, kentin sevilen sanatçısıydı.

konyanin-unlu-ismiydi-kor-ahmetin-vefatinin-uzerinden-8-yil-gecti-001.jpg

KÖR AHMET KİMDİR?

Kör Ahmet, Konya'nın meşhur yerel sanatçısı. Asıl adı Ahmet Özdemir'dir. Doğuştan gözleri görmez. Çiçek hastalığı yüzünden 1933 yılında Konya'da görme özürlü olarak dünyaya gelen Ahmet Özdemir'e kentte 'Ahmet Ağa' çağrılmasına karşın, o kendisini 'Kör Ahmet' diye namlandırarak ismiyle müsemma olmanın özgüvenini yaşadı.

Bağlama ve ud çalan Ahmet Özdemir, düğün, nişan ve sünnetlerde müzisyenlik yapmasının yanı sıra Türkiye'nin nadir meddahlarından biriydi.

Yerel ağız ile yaptığı taklitler, oynadığı piyesler, Anadolu'da kökü çok eskilere dayanan hikaye anlatıcılığı Kör Ahmet'i Konya folklörünün en önemli kişilerinden biri yaptı. Ahmet Özdemir'in müziğe kabiliyeti, 2-3 yaşlarında çevresindeki sesleri taklit etmeye başlamasıyla ortaya çıkmış. Babası tarafından kendisine hediye edilen ud ile adeta bütünleşen ve peşine takıldığı tını ile hayatını tanımlayan Özdemir, kısa sürede bir udî gibi çalıp söylemeye başlamış. 11 yaşında başladığı ud eğitimini Şehabettin isimli öğretmeninin yardımıyla ilerleten Özdemir, daha sonrasında TRT Ankara Radyosu'nda büyük udîlerden ders alarak eğitimini tamamlamıştır.

konyanin-unlu-ismiydi-kor-ahmetin-vefatinin-uzerinden-8-yil-gecti.jpg

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.