Konya’nın ünlü profesörü, başkan adayı olduğu ilçe için şiir yazdı

Konya Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, başkanlık için aday adayı olduğu Beyşehir’e şiir yazdı. İşte Muşmal’ın sesinden, dikkat çeken o şiir…

Konya’nın ünlü profesörü, başkan adayı olduğu ilçe için şiir yazdı

31 Mart 2024’te yapılacak yerel seçimler için süreç hızla işliyor, AK Parti’de aday adayları, adayların açıklanmasını beklerken çalışmalarını da sürdürüyor.

Konya’da aday adaylığı başvurusu yapan isimlerden biri de Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Muşmal. Muşmal, memleketi Beyşehir ilçesinde AK Parti’den Belediye Başkanı Aday Adayı olmuştu.

Hem Beyşehir hem de bölgeye dair yaptığı bilimsel çalışmalarla Türkiye’de adından söz ettiren Prof. Muşmal, başkanlık için aday adayı olduğu ilçeye şiir yazdı. İşte Muşmal’ın sesinden, dikkat çeken o şiir…

Şiirin sözleri şöyle:

Yaklaşırken sınırlarına bir heyecan sarar içinizi

İsmini levhalardan okuyunca merak edersiniz

Yeşillikler arasından Beyşehir’e girerken

Tüm dikkatinizi güzelliklere verirsiniz

Belki hafif bir yağmur karşılar sizi

Belki ılık bir rüzgâr teninize dokunur

Belki de güneş raks eder vücudunuzda

Gülümsersiniz

Ağır ağır ilerleyince caddelerinde

Bir asrın habercisi taş köprüye girersiniz

Gölün mavisi gözlerinizi kamaştırır

Hayallere dalarsınız

Gün batımına kadar sabrederseniz

Güneşi bir başka seyredersiniz

Bulutlar kıskanmamışsa sizi güneşten eğer

Renkleri tüm tonlarıyla izlersiniz

Yedi asrın harikası Eşrefoğlu Camiine uğramazsanız

Bin bir güzellikten mahrum kalırsınız

Taç kapısı ve muhteşem mihrabı karşılayınca sizi

Maneviyatla dolarsınız

Birçok mağara bulunur benim şehrimde

Birçok pınar hasretini gölle birleşerek giderirler

Anamas Dağları Uzaktan Selam verince size

Ufuklara dalarsınız

Ayrılmak istemezsiniz Beyşehir’den

Bir daha gelmek için söz verirsiniz belki de

Adaları seyrederek uzaklaşırken

Hem gider hem ağlarsınız

PROF. DR. HÜSEYİN MUŞMAL KİMDİR?

Konya’nın Beyşehir ilçesinde 1977 yılında dünyaya gelen Hüseyin Muşmal, ilk (1987), orta (1990) ve lise öğrenimini (1993) Beyşehir’de bitirdi. Lisans eğitimini Selçuk Üniversitesi Tarih Bölümü’nde gerçekleştiren (1997) Muşmal, aynı üniversitede yüksek lisansını Konya’nın (2000) ve doktora eğitimini de Beyşehir’in sosyal ve ekonomik yapısı üzerine (2005) tamamladı. Meslek hayatına Sosyal Bilgiler Öğretmeni olarak başlayan Hüseyin Muşmal, akabinde Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’ne 1998’de Araştırma Görevlisi, 2007’de Yrd. Doç. Dr, 2011'de Doçent, 2017'de Profesör olarak atanmıştır. 2011 yılında YÖK bursu ile yurt dışına gönderilen Muşmal, 2018-2022 yılları arasında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nde 5 yıl Dekanlık ve 1 yıl Rektör Yardımcılığı yapmış ve 2023 yılında Selçuk Üniversitesi’ndeki görevine geri dönmüştür.

Prof. Dr. Hüseyin Muşmal’ın Yabancıların İzinde Osmanlı: Konya ve Çevresinde Araştırma Yapan Yabancılar, Osmanlı Eski Eser Politikası: Konya Vilayeti Örneği, Sultanın Camisi: Aziziye, Türkiye’de Müzecilik, Türkiye’de Eski Eser Kaçakçılığı, Berlin Günlüğü, Yunus Emre Kirişçi Baba, Türkiye’de Sosyal Bilimler Literatüründe Yörükler adıyla çok sayıda kitabı yayımlanmıştır. Tarihî Süreçte Beyşehir Gölü ve Adaları'nda Hayat isimli kitabında Beyşehir Gölü ve adalarının kültür ve turizm potansiyeli değerlendirilmiştir. Muşmal’ın 2021 yılında yayımlanan Beyşehir isimli eserinde, ilçenin tarih, kültür, sanat, turizm, sanayi ve ticarî potansiyeli ortaya konulmuştur. Ayrıca Beyşehir’in kültür ve turizm potansiyelinin tanıtılması amacıyla Beğ, Sultan ve Seyyid adıyla Beyşehir Eşrefoğulları Beyliği Dönemi’ni ele alan üç ayrı tarihî roman yayımlamış ve şehrin hikâyelerini Esatir-Beyşehir Efsaneleri adıyla kitaplaştırmıştır.

2020/11/02/huseyinmusmal.jpg

Bazıları ortak yazarlı olmak üzere 20’nin üzerinde yayımlanmış kitabı bulunan Prof. Dr. Hüseyin Muşmal, Beyşehir’in sınaî ve ticarî yapısı ile kültür ve turizm potansiyelini el alan kitaplar, belgeseller ve televizyon programları hazırlamış, ulusal ve yerel gazetelerde şehrin sorunlarını ve çözüm önerilerini paylaştığı köşe yazıları ve makaleler kaleme almıştır. Hüseyin Muşmal’ın Belediye Başkanı Aday Adayı olduğu Beyşehir’le ilgili 50’nin üzerinde araştırması yayımlanmış olup uluslararası dergilerdeki makalelerinde ve sempozyumlarda Beyşehir’in tarihî, mimarî ve fizikî dokusu ile sosyal, kültürel, ekonomik ve demografik yapısını ele almıştır. Beyşehir ve çevresiyle ilgili bugüne kadar çok sayıda araştırması yayımlanan Muşmal’ın, Beyşehir’in sınaî, ticarî, ziraî ve turizm potansiyelini geliştirmeye, Beyşehir Gölü başta olmak üzere doğal ve kültürel mirasını korumaya yönelik önemli projeleri bulunmaktadır. Evli olan Hüseyin Muşmal, bir kız çocuğu babasıdır.

prof-dr-huseyin-musmal-kimdir.jpeg

prof-dr-huseyin-musmal-kimdir-001.jpeg

prof-dr-huseyin-musmal-kimdir-002.jpeg

Kaynak:Haber Kaynağı

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.