Konya’nın ünlü ürünü artık coğrafi işaret belgeli

Konya Seydişehir’in meşhur ürünlerinden olan Seydişehir leblebisi de artık Coğrafi İşaret Tescili alan ürünler arasında. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen yöresel ürün, Seydişehir’in ilk Coğrafi İşaret Tescili alan ürünü oldu.

Konya’nın ünlü ürünü artık coğrafi işaret belgeli

Seydişehir Belediyesinin girişimleri ile Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvurular neticesinde Seydişehir leblebisi de coğrafi işaretli ürünler arasında yerini aldı.

Seydişehir Leblebisinin Coğrafi İşaret Tescil Belgesini Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Cemil Başpınar’dan teslim alan Belediye Başkanı Mehmet Tutal, “İlçemizin her bir değeri ile yakından ilgileniyor, bu değerlerin gelecek kuşaklara doğru bir şekilde aktarılması için çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Seydişehir Leblebisi, ilçemiz tarihinde ve ekonomisinde geçmişten günümüze müstesna bir yere sahiptir. Bu sebeple 2022 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türk Patent ve Marka Kurumuna hazırlamış olduğumuz teknik çalışma ve analizlerle birlikte yaptığımız başvurumuz sonuçlandı ve Seydişehir Leblebisi coğrafi işaret alan ilk yöresel ürünümüz oldu.

konyanin-unlu-urunu-artik-cografi-isaret-belgeli.jpeg

Seydişehir Leblebisinin coğrafi işaret ile tescillenmesiyle birlikte yöresel ürünümüzün üretim metotları ve kalite standartları belirlenmiş, gelecek kuşaklara aktarılmasının önü açılmıştır.

Seydişehir Leblebisinin korunması ve gelecek nesillere bu değerin aktarılması için daha önce de çalışmalar yapmıştık. Arasta Çarşını yeniden gün yüzüne çıkarmak suretiyle çarşı içerisinde yer alan Leblebiciler Çarşısını Seydişehir Tarihine kazandırmıştık. Bugün Arasta Çarşımızda Leblebi kokusu yükseliyor, tüm sokaklarında bu koku hissediliyor.

Seydişehir Leblebisinin Coğrafi İşaret ile tescillenmesinin ilçemize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçen çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

konyanin-unlu-urunu-artik-cografi-isaret-belgeli-001.jpeg

SEYDİŞEHİR ÇİLEĞİ VE KARPUZU İÇİN DE BAŞVURU YAPILDI

Seydişehir’in diğer yöresel ürünlerinin de coğrafi işaret ile tescillenmesi için çalışma yürüttüklerini kaydeden Başkan Tutal, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü: 

“Seydişehir Leblebimize Coğrafi İşaret almamızla birlikte ilçemizin önemli üretim kaynakları arasında yer alan diğer yöresel ürünlerimizden olan Seydişehir Karpuzu ve Seydişehir Çileğinin Coğrafi işaret ile tescillenmesi için çalışmalarımızı başlatmıştık.

konyanin-unlu-urunu-artik-cografi-isaret-belgeli-002.jpeg

Yine 2022 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türk Patent ve Marka Kurumuna hazırlamış olduğumuz teknik çalışmayı sunduk, yakın zamanda bu ürünlerimizin de coğrafi işaret ile tescillenmesini bekliyoruz. İlçemize tekrardan hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

konyanin-unlu-urunu-artik-cografi-isaret-belgeli-003.jpeg

SEYDİŞEHİR LEBLEBİSİ

Konya'nın Seydişehir ilçesinde, tarihi, Seyyid Harun Veli'nin 713 yıl önce ilçeyi kurduğu dönemlere dayanan leblebicilik mesleği halen devam ettiriliyor. Seydişehir Leblebisinin ünü sınırları aşmış durumda.

konya-seydisehirin-meshur-urunlerinden-olan-seydisehir-leblebisi-de-artik-cografi-isaret-tescili-alan-urunler-arasinda.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.