Konya’nın yeni dev projesi tanıtıldı

Konya Büyükşehir Belediyesi ie Karatay Belediyesinin hayata geçireceği Türbe Arkası Kentsel Yenileme Projesi’nin tanıtımı yapıldı. Başkan Uğur İbrahim Altay, "Konya'nın kalbine tarihi bir dokunuş yapıyoruz." dedi.

Konya’nın yeni dev projesi tanıtıldı

Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesi iş birliğiyle hayata geçirilecek Türbe Arkası Kentsel Yenileme Projesi’nin Tanıtım Programı Başkan Uğur İbrahim Altay ve Başkan Hasan Kılca tarafından gerçekleştirildi.

Toplantıda ilk konuşmayı Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca yaptı.

Başkan Kılca şunları kaydetti:

"Konyamız sırtını köklü bir medeniyet birikimine yaslayan önemli bir merkez. Karatay’ımız ise şehrimizin kadim geçmişini ve değerlerini sinesinde taşıyan önemli bir hafıza. Bizler de hafızalarımıza miras kalan tüm güzellikleri koruyan, yaşatan ve yarınlara ulaştıran bir anlayışla çalışmaya gayret ediyoruz. Tarihi büyük ve derin bir merkezde görev yapmamızın bazı büyük sorumlulukları var.

Bizler dünü unutturmayan, bugünü koruyan ve yarını geçmişten koparmadan inşa edenler olmak zorundayız. Bu sorumluğumuz ışığında bir hayalimizde daha önemli bir aşamaya geldik.

Bu akşam ilk tanıtımını yaptığımız Türbe Arkası projemizin, geri planında çok büyük emekler ve çabalar var. Bu aşamaya nasıl geldiğimizden kısaca bahsetmek istiyorum. Burası 2021 yılında sayın Cumhurbaşkanımız tarafından yenileme alanı ilan edilen 250 bin metrekarelik oldukça büyük bir alan. Karatay Belediyesi olarak bölgenin projeye uygun hale gelmesi için zorlu bir kamulaştırma sürecini başarıyla geride bıraktık.

Güncel bedeliyle toplamda 2.5 milyar lira değerinde 100 bin metrekare alanı kamulaştırarak bölgeyi yeni projemizin uygulanmasına %100 oranında hazır hale getirdik. Bu çalışmamızı yaparken bölgede bulunan geleneksel nitelikteki yapıları da tek tek koruduk, korumaya da devam ediyoruz.

Yaptığımız kamulaştırma çalışmalarıyla proje alanını sağlıksız yapılaşma baskısından tamamen kurtardık. Böylece geleceğe dönük, kültürel mirasın korunmasına ve turizm odaklı bir cazibe merkezi inşa edilmesine yönelik çalışmalarımızın önünü açtık. Dolayısıyla da uzun ve planlı bir sürecin en önemli parçalarından birini alnımızın akıyla tamamlamış olduk. Bir yandan yüksek bir bütçeyle bu adımlarımızı atarken, diğer yandan da eş zamanlı olarak türbe arkasında uygulayacağımız yeni projemizin çalışmalarını yürüttük.

Tabi, şehrin en gözde merkezinden, Hz. Mevlana’nın türbesini de içine alan çok önemli bir bölgeden bahsediyoruz.

Burası her yıl milyonlarca turisti ağırlayan ülkemizin en yoğun turizm destinasyonlarından biri. Aynı zamanda tarihi geçmişiyle de adeta şehrimizin hafızası konumunda.

Böylesine kıymetli bir merkezde proje üretmek, en ince detayları görmeyi, en doğru adımları atmayı ve neticesinde en ideal planlamayı yapmayı gerektiriyor. Bizler de projemizi çalışırken, düşünce pergelimizin bir ayağını işte bu hassasiyetlerde sabit kıldık.

konyanin-yeni-dev-projesi-tanitiliyor-1-001.png

Burada tüm detaylardan bahsetmek saatlerimizi alır ancak, Türbe Arkası’nda uygulayacağımız kentsel yenileme çalışmasını şöyle özetleyebilirim:

Geçmişle bugünü birbirine bağlayan, şehrimizi turizmde önemli bir güce ulaştıracak, kendine özgü geleneksel dokulu yapılara ve etkin kullanım mekanlarına sahip, şehrin değerlerini taşıyan, yaşayan ve yaşatan bir merkez. Bu yeni çalışmamız, her bölümünde taşıdığı anlam, koruyacağı değerler, sağlayacağı tanıtım katkısı, mimari dokusu ve işleviyle Konya’mıza çok yakışacak.

Tüm bunların yanında, yeni yüzüyle Türbe Arkası; konaklama alternatifleri, özel proje ve programlara uygun alanları, karşılama merkezleri, çarşıları, tarihi dokusu ve müzeleriyle şehrimize katma değer sağlayacak önemli bir hareketliliğin de merkezi olacak.

konyanin-yeni-dev-projesi-tanitiliyor-3.png

Yüzeysel olarak bahsetmek gerekirse Türbe Arkası projemizin içerisinde; Karatay Belediyesi olarak, Mevlana Hamamı, Bedesten, Yeni Çarşı, Kültür Merkezi, Avlulu Dükkanlar, Eski Konya Evleri, Konya Evi Müzesi, Kitap Kahve, Modern ve Geleneksel Yapıdaki Konaklama Merkezlerini kapsayan alanlarda çalışmalar yapacağız.

Büyükşehir Belediyemizin yapacağı Mevlana Karşılama Merkezi, Tarih ve Medeniyet Müzesi, Sultan Bahaeddin Veled Medresesi, Daruzziyafe Konya Evi, Restoran, Kahvehane ve Konya Mutfağı bölümleriyle birlikte bölgede toplamda 106 bin metrekarelik inşaat alanında şehrimizin en kapsamlı kentsel yenileme projelerinden birini daha hayata geçireceğiz. Türbe Arkası, Karatay’ımıza ve Konya’mıza hayırlı olsun.

Bu aşamaya gelmemizde emeği geçen tüm çalışma arkadaşlarıma, Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve çalışma arkadaşlarına, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımıza ve Sayın Murat Kurum’a, projemizin en başından bu yana süreci yakından takip eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a huzurlarınızda şükranlarımı iletiyorum.

Türbe Arkası Kentsel Yenileme Çalışmamızın Lansmanı’nda heyecan ve mutluluğumuzu paylaştığımız siz kıymetli katılımcılara ayrıca teşekkür ediyorum."

konyanin-yeni-dev-projesi-tanitiliyor-1.png

KONYA’NIN KALBİNE TARİHİ DOKUNUŞ

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise projenin detaylarını anlattı.

Başkan Altay, “Karatay Belediyemiz ile birlikte Konya’nın kalbine tarihi dokunuş yapıyoruz. Nisan ayında çalışmalara başlayacağız. Yeniden hayat bulan bir proje oldu. Konya’nın ekonomisine ciddi katkı sağlayacak. Gelen ziyaretçilerin konaklaması sağlanacak.” dedi.

konyanin-yeni-dev-projesi-tanitiliyor.png

Başkan Altay konuşmasında şunları kaydetti:

"Batı kısmında yer alan Hz. Mevlana Türbesi’nin yakın çevresini az yoğunlukta ve rekreatif amaçlı olarak değerlendireceğiz, buraya gelecek olan ziyaretçilerin rahatça dolaşabilmesi için dinlenme alanları, yürüyüş yolları ve rekreasyon alanları oluşturmayı hedefliyoruz.

Alanın Doğu kısmında ise bir Tanıtım Merkezi hazırladık burada Mevlevilik ve Mevlevilik kültürünün modern müzecilik teknikleriyle anlatılacağı bir merkez olacak. Türbe ziyaretçilerinin dinlenme ve temel ihtiyaçlarının karşılanabileceği tarihi Menzilhane binasının fonksiyonel karşılığı olan bir karşılama binasını inşa edeceğiz. Daha evvel yol genişletme çalışmalarında yıkılmış olan Hz. Mevlana Hamamı, hamam önü dükkanları, imaret binalarını yeniden ihya edeceğiz. Şehrimizin eski kentsel dokusu ve ulaşım aksları esas alınarak sıra dükkanlardan oluşan çok güzel bir çarşı projemiz de olacak. Bunların yanı sıra alanda bulunan tarihi kerpiç binalar ise aslına uygun şekilde restore edilerek, Konya Evi Müzesi ve Divanhane Kıraathanesi olarak hizmete sunulacak.

Proje kapsamında Gastronomi şehri olan Konya’da değer katacak olan bir proje olarak Dar’ül Ziyafe Konya Mutfağı ile destekleyici kültür yapıları da inşa edeceğiz. Dağınık halde olan müzelere yönelik ise çok kapsamlı bir Konya Tarih ve Medeniyet Müzesi’ni bu alanda planladık. Hz. Mevlana Türbesi’ne nispeten uzak olan bölgelerde ise Kitap Kahve, Kafeterya ve konaklama ihtiyaçlarını karşılayan yapılar inşa edeceğiz. Son olarak ise 3 bin metrekare alanda hayata geçecek tüm hususiyet ve unsurlarıyla birlikte Konya Mevlevi Dergahı da yeniden bu bölgede hayat bulacak."

konyanin-yeni-dev-projesi-tanitildi.png

Toplantıda daha sonra AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı ve Konya Milletvekili Meryem Göka, projenin şehir için taşıdığı önemden bahsetti, Büyükşehir ve Karatay Belediyelerini kutladı.

 Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.