Konya’yı yutan tehlike bakanlığın yakın takibinde
Konya Ovası’nın korkulu rüyası obruk ve yüzey yarıklarıyla ilgili tehlike giderek büyüyor. Konu, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının da yakın takibinde. İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından bir eylem planı hazırlanıyor.
Konya'da kuraklık, yanlış ürün seçimi ve yer altı sularının azalması nedeniyle oluşumu artan obruklardan sonra yüzey yarıkları da tarım arazilerinin yanı sıra yerleşim yerlerindeki yapılara zarar veriyor.
EYLEM PLANI HAZIRLANIYOR
Obruk oluşumlarındaki tehlikeli artış ve yüzey yarıkları, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın da yakın takibinde. İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar, yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak ‘Türkiye’de İklime Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi’ projesi kapsamında Konya özelinde etkilenebilirlik ve risk analizleri yaptıklarını söyledi.
Hasar, “Veriler ışığında ‘Konya Yerel İklim Değişikliğine Uyum Stratejisi ve Eylem Planı’nı hazırlıyoruz. Suyun büyük oranda kullanıldığı tarım sektörüne ilişkin sulama yönetimi ve suyun verimli kullanılmasına yönelik tedbirlerin geliştirilmesi önemli. Bununla birlikte havza su potansiyeli dikkate alınarak az su tüketen ürün deseninin belirlenmesi, su kullanımın kontrol edilmesi, sulama sistemlerine sayaç takılması, sulamalarda yağmursuyu hasadı ile su toplanması, alternatif işletme şartlarının geliştirilmesi, bunlara yönelik teşviklerin verilmesinin de önem arz ettiği ortada.” dedi.
İklim Değişikliği Başkanı Prof. Dr. Halil Hasar, bu bağlamda, Türkiye’nin 2100 yılına kadar olan İklim Modeli ile Etkilenebilirlik ve Risk Analizi çalışmalarını başlatarak iklim değişikliğiyle mücadelede üzerlerine düşen sorumluluğun önemli bir etabını hayata geçirdiklerini sözlerine ekledi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.