Konya’nın tarım başkenti ilçesindeki bu obruk kuraklığın simgesi oldu

Konya Çumra’da bulunan Gökhüyük Timraş Obruğunda son 3 yılda su seviyesinde önemli bir düşüş yaşandı. Bir vatandaşın 2021 ve 2024 yıllarında çektiği fotoğraflar, obruğun küçüldüğünü ve su seviyesinin önemli ölçüde azaldığını gözler önüne seriyor.

Konya’nın tarım başkenti ilçesindeki bu obruk kuraklığın simgesi oldu

Konya'nın Çumra ilçesine bağlı Gökhüyük Mahallesindeki Timraş Obruğu'nda sular çekildi. Bir vatandaş tarafından 3 yıl arayla çekilen fotoğraflar, obruğun küçüldüğünü ve su seviyesinin önemli ölçüde azaldığını gözler önüne serdi.

3 YILDA OBRUK KÜÇÜLDÜ

İsmail Çelik isimli vatandaş, 2021 yılında Gökhüyük Timraş Obruğu'nun fotoğraflarını çekti. Aradan geçen 3 yılın ardından aynı obruğa tekrar giden Çelik, obruğun küçüldüğünü ve su seviyesinin önemli ölçüde azaldığını fark etti. Çelik, çektiği fotoğrafları paylaşarak kuraklık konusuna dikkat çekti.

gokhuyuk-timras-obrugu-konyanin-tarim-baskenti-ilcesindeki-bu-obruk-kurakligin-simgesi-oldu.jpg

2021 yılında çekilen fotoğrafta obruğun tamamen suyla dolu olduğu görülüyor. Obruktaki suyun berraklığı ve turkuaz rengi dikkat çekiyor. 2024 yılında çekilen fotoğrafta ise obruğun su seviyesinin önemli ölçüde azaldığı ve obruğun tabanının göründüğü görülüyor.

gokhuyuk-timras-obrugu-konyanin-tarim-baskenti-ilcesindeki-bu-obruk-kurakligin-simgesi-oldu-001.jpg

DSİ, SUNİ BESLEME PROJESİNİ DUYURMUŞTU

Timraş Obruğunu kurtarma çalışmaları uzun yıllardır devam ediyor. DSİ tarafından 2021 yılında “Gökhüyük (Timraş) Obruğu Suni Besleme Projesi” kapsamında Mavi Tünel’den AHİ Kanalı vasıtasıyla su aktarılacaktı.

Sulama sezonu sonrasında Timraş Obruğuna aktarılacak su, buradan zemine süzülmesi ile yeraltısuyu beslenmesi planlanıyordu.

İşte o projenin videosu...

Konya'nın Çumra ilçesi, Karapınar ve çevresinden sonra son dönemde oluşan obruklarla gündemde. Son olarak geçtiğimiz günlerde Alibeyhüyüğü Mahallesinden korkutan görüntüler yansımıştı.

İlgili Haberler
 Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.