Mehmet Baykan: Konya’daki en büyük sorun tarımsal sulamadır

Ak Parti Konya Milletvekili Baykan, TBMM’de Konya’nın tarımsal sulama sorununa değindi, CHP’li vekillerin saman ithalatı ile ilgili iddialarına yanıt verdi.

Mehmet Baykan: Konya’daki en büyük sorun tarımsal sulamadır

Mecliste 2024 yılı bütçe görüşmeleri sürüyor. Ak Parti Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu üyesi Konya Milletvekili Mehmet Baykan, Tarım Bakanlığı’nın TBMM Plan Bütçe Komisyonundaki görüşmelerine katıldı.

SAMAN İTHALATI

CHP’li vekillerin saman ithalatı ile ilgili iddialarına cevap veren Baykan, Türkiye’de yıllık saman üretiminin 25 milyon ton olduğunu ve bunun 18 milyon tonunun hayvancılıkta kullanıldığını belirtti. Geri kalan miktarında kâğıt endüstrisinde, mantar yetiştiriciliğinde ve hayvan altlığı olarak kullanıldığını anlatan Baykan, yapılan ithalatında yıllık üretime göre çok düşük miktarda olduğunu ifade etti.

Tarım sektörünün 2022 yılında 6,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğine dikkat çeken Baykan, Bakanlığın planlı üretime geçilmesi için çalışmaları olduğunu hatırlattı.

“KONYA’NIN EN BÜYÜK SORUNU TARIMSAL SULAMA”

Konuşmasında Konya’daki tarımsal faaliyetler ve üreticilerin yaşadığı sorunlara da değinen Mehmet Baykan, şunları söyledi.

“Konya ciddi bir tarım üreticisidir, tarım ürünlerin de ön sıradadır; büyükbaş hayvanda 1’inci, koyunda 2’inci, yumurta tavuğunda 3’üncü sıradadır fakat elbette her şey Konya’daki tarım açısından güzel değildir. Buradaki en büyük sorun sulamadır.

Bu sulamada da Türkiye’de 25 akarsu havzasından biri olan Konya kapalı havzasını yüzölçümüyle yaklaşık ülkemizin yüzde 7’sını teşkil ederken su kaynakları anlamında sıkıntı yaşadığı malumdur. KOP ve Mavi Tünel Projesi tamamlandığında buna ciddi anlamda katkı sağlayacaktır ancak su tüketimini azaltan kenevir ekimi gibi konuları gündeme getirerek Bakanlığınızın vereceği izinle su kaynaklarının kullanımı konusunda ciddi anlamda tasarruflar sağlanacaktır. Bütün bunların yanı sıra tasarruf da sağlansa Konya havzasına dış havzalardan su aktarımı yapılarak çözüm bulunmasını belirtmek istiyorum.”

Kaynak:Haber Kaynağı

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.