Mevlana Müzesi'ndeki Kubbe-i Hadra ne zaman tamamlanacak? Bakan Ersoy inceleme yaptı

Bugün Konya’da bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Mevlana Müzesi'ni gezdi, Kubbe-i Hadra restorasyonu hakkında bilgi aldı. Çalışmaların 2021 yılı Şebi Arus törenleri öncesi tamamlanması planlanıyor.

Mevlana Müzesi'ndeki Kubbe-i Hadra ne zaman tamamlanacak? Bakan Ersoy inceleme yaptı

Türkiye'nin en çok ziyaret edilen ikinci müzesi Mevlana Müzesi'nin Kubbe-i Hadra'sı, diğer bir adıyla Yeşil Kubbesi'nde, tarihinin en kapsamlı restorasyonu devam ediyor.

mevlana-muzesindeki-kubbe-i-hadra-ne-zaman-tamamlanacak-bakan-ersoy-inceleme-yapti.jpg

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, bugün Konya’daki temasları kapsamında Mevlana Müzesini de gezdi, sürdürülen bu çalışmaları yerinde inceledi.

mevlana-muzesindeki-kubbe-i-hadra-ne-zaman-tamamlanacak-bakan-ersoy-inceleme-yapti-001.jpg

Ersoy, Mevlana Müzesi'nin Kubbe-i Hadra'sında devam eden restorasyon çalışmaları hakkında Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar’dan ayrıntılı bilgi aldı.  

mevlana-muzesindeki-kubbe-i-hadra-ne-zaman-tamamlanacak-bakan-ersoy-inceleme-yapti-002.jpg

Bakan Ersoy, daha sonra Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından tarihi dokuya uygun olarak yürütülen Alaaddin Cephe Sağlıklaştırma Çalışmaları'nın yürütüldüğü alanda bulunan resim sergisini gezdi.

mevlana-muzesindeki-kubbe-i-hadra-ne-zaman-tamamlanacak-bakan-ersoy-inceleme-yapti-006.jpg

Cadde üzerinde aslına uygun dokuya göre yeniden restore edilen iş yerlerini inceleyen Bakan Ersoy, esnafları selamladı. Bakan Ersoy'a Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay eşlik etti.

mevlana-muzesindeki-kubbe-i-hadra-ne-zaman-tamamlanacak-bakan-ersoy-inceleme-yapti-007.jpg

KUBBE-İ HADRA (YEŞİL KUBBE) NE ZAMAN TAMAMLANACAK?

Ön hazırlık çalışmaları 3,5 yıl süren Kubbe-i Hadra yenileme çalışmaları 2020 yılının haziran ayında başladı. Restorasyonun, 2021'in Şeb-i Arus'undan önce eylül ayının sonlarında da bitirilmesi planlanıyor.

mevlana-muzesindeki-kubbe-i-hadra-ne-zaman-tamamlanacak-bakan-ersoy-inceleme-yapti-005.jpg

KUBBE-İ HADRA (YEŞİL KUBBE) NE ZAMAN YAPILDI?

Hz. Mevlana'nın 17 Aralık 1273'te vefatının ardından kabri üzerine bir yıl sonra inşa edilen dört ayaklı kubbe, ilk kez Karamanoğulları döneminde çini ile kaplandı. Zaman içerisinde yıpranan ve dökülen çiniler 18. ve 19. yüzyıllarda yenilendi. En son 1960 yılındaki restorasyonla yenilenen çinilerde yıpranma ve yer yer dökülmeler görülmesi üzerine, oluşturulan bilim kurulu tarafından çinilerin yenilenmesi çalışmaları başlatıldı.

mevlana-muzesindeki-kubbe-i-hadra-ne-zaman-tamamlanacak-bakan-ersoy-inceleme-yapti-004.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.