Milli Eğitim Bakanı talimat verdi! Konya’ya yeni kampüs kuruluyor
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Hollanda ile iş birliği yapılarak Konya’ya modern hayvancılık kampüsü kurulacağını açıkladı. Projeyle tarım ve hayvancılık alanlarında nitelikli insan yetiştirilmesi amaçlanıyor.
Tüm dünyayı etkisi altına alan küresel gıda krizi, tarımsal üretimin önemini bir kez daha ortaya çıkardı.
Milli Eğitim Bakanlığı da bu çerçevede sorumluluk üstlenerek tarım ve hayvancılık alanlarında nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesi ve modern uygulamaların hayata geçmesi adına önemli çalışmaların altına imza atmaya devam ediyor.
Alanla ilgili en iyi modern uygulamalarla yeniden şekillenen tarım liseleri bu anlamda öncü bir rol üstlenme yolunda ilerliyor. Konya’da da Bakan Özer’in talimatları ile Hollanda modeli hayvancılık kampüsü oluşturuluyor.
İşte tarım meslek liselerini dünya standartlarına taşıyacak projelerle ilgili detaylar:
Proje ile ilgili bilgi veren Özer, “Hollanda bildiğiniz gibi tarım alanında ihracat kapasitesi en güçlü ülkelerin başında yer alıyor. Bu duruma gelmesinde tarım ve hayvancılık alanında AR-Ge çalışmalarına ağırlık verdiğini ve inovatif yaklaşımlarla üretim yaptığını biliyorduk ve bunu yerinde görmek istedik. Özellikle üretim ile eğitim arasındaki ilişkinin bağlamını ayrıntılı olarak inceleme imkânı bulduk. Mesleki eğitimde son yıllarda üzerinde durduğumuz "araştırma-eğitim-üretim-istihdam" döngüsünün nasıl somut bir şekilde hayata geçirildiğini de detaylı bir şekilde görme imkânımız oldu. Bu bağlamda hem mesleki eğitimde geldiğimiz aşamaları ve deneyimlerimizi paylaşma imkânımız oldu hem de tarım ve hayvancılık alanında kapsamlı işbirliği için prensipte anlaştık. Özellikle mevkidaşım Bakan ile yaptığımız görüşme bu bağlamda oldukça verimli geçti. Yakında somut işbirliği adımlarını atmaya başlayacağız.” dedi.
Dünya Tarım Merkezi, oluşturduğu eğitim yapısı ile tarım alanında bir teknokent konumunda olduğunu belirten Bakan Özer, “Merkez 3 ayrı alt alanın birleşiminden oluşmaktadır. Giriş yapılan alanda 1200 öğrenciye sahip bir meslek lisesi hizmet vermektedir. Ortada yer alan alanda merkezin sergi alanı yer almakta, tarım ve gıda teknolojileri alanında hizmet veren 130 kurum bulunmaktadır. Bu sergi alanında, gıda ve tarım alanındaki yenilikçi teknolojilerin küçük ölçekli örnekleri yer almaktadır. Bu alanlar arasında farklı aydınlatma teknolojileri, tümüyle otomasyonla çalışan alanlar, insansız ve en az kaynakla gıda üretimini teşvik eden teknolojiler örneklendirilmektedir.” diye konuştu.
Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Son alanda ise uygulamalı araştırmalar gerçekleştirilmekte, farklı teknolojilere sahip seralar yer almaktadır. Bu alanda, farklı iklim koşullarının simüle edilebildiği "sera içinde sera" gibi son teknoloji alanları bulunmakta ve öğrenciler de bu alanlarda eğitim almaktadır. Merkez incelediğinde bir öğrencinin, girişimcinin, yatırımcının tarım alanında aradığı her şeyi son teknoloji ile aynı çatı altında bulunmasının sürekli gelişim için işbirliğinin ne kadar önemli olduğunun kanıtı olmuştur. Wageningen Üniversitesi'ne inceleme ziyareti yapıldı. Gıda ve yeşil teknolojiler alanında araştırma ve teknoloji geliştiren Wageningen Üniversitesi gıda üretimini en yüksek teknoloji ile gerçekleştirmek üzerine yoğunlaşmıştır. Wageningen Üniversitesi, birisi üniversite diğeri ise Wageningen Araştırma Merkezi olarak iki çatı altında toplanmıştır. Wageningen Araştırma Merkezi, tümüyle yenilikçi araştırmalara odaklanan bir yapıda iken Wageningen Üniversitesi, araştırma merkezinde elde edilen çıktıların eğitime aktarıldığı eğitim kurumu olarak hizmet vermektedir. Bu iki kurum her ne kadar iki farklı tüzel kuruluşlar olsalar da Hollanda'nın tarım ve gıda ile koyduğu hedeflere ulaşmak için ortak temalar belirleyerek hizmet etmektedir. Üniversite yeşil teknolojileri kullanmayla ilgili sürekli araştırmalar ve geliştirmeler yaparken bunları okullarla, sektörle, girişimlerle, kamu kuruluşlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşarak ülkede bu alandaki gelişimin önünü açmaktadır. Hayvancılık, veterinerlik ve ağır iş makinesi kullanımı alanlarında eğitim veren Yuverta Okulu'na yapılan ziyarette ise öğrencilerin katılabildiği veterinerlik operasyonları için ortamlar, tamamen ve yarı otomasyonlu süt sağma teknolojiler ve ağır iş makinelerinin simülatörleri ayrıntılı incelendi.”
ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN DEĞİŞİMLERİ YAPILACAK
Özer, “Öncelikli olarak Hollanda'da uygulanan "Eğitim Alanı, Araştırma Alanı, Teknoloji Alanı ve Uygulama Alanı"nın birlikte yer alacağı Tarım Merkezi ve Hayvancılık Merkezi gibi merkezler oluşturulması kararı aldık. Ayrıca Wageningen Üniversitesi ve World Horti Center işbirliği ile ülkemizin farklı iklim koşullarına en uygun üretim seçeneklerini belirlemek adına ortak çalışmalar yapacağız. Son olarak hayvancılık alanında Yuverta Okulları'yla, tarım alanında ise Lentiz Okullarıyla kardeş okul projesi başlatarak öğretmen ve öğrencilerimize yönelik bir değişim programı oluşturacağız ve iyi uygulamaların paylaşılmasını sağlayacağız.” dedi.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.