Regaip Kandili ne zaman? İşte anlam ve önemi
İslam aleminde rahmeti ve bereketi bol üç ayların habercisi olarak kabul edilen Regaip Kandili, bu yıl 11 Ocak 2024 tarihinde idrak edilecek. Konya’da ayrıca asırlardır süren Şivlilik geleneği çeşitli etkinliklerle kutlanacak.
İslam dünyası için büyük öneme sahip üç aylardan, recep ayının ilk perşembe gününü cumaya bağlayan gece idrak edilen Regaip Kandili, "rahmet ve bereket gecesi" olarak kabul ediliyor. Konya'da Hicri takvime göre üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk günü yapılan Şivlilik kutlanıyor. Regaip Kandili sabahında sokaklara çıkan çocuklar, gruplar halinde komşularından şivlilik adı verilen şekerlemeleri istiyor.
REGAİP KANDİLİ NEDİR?
Regaip Kandili senenin belirli zamanlarında Müslümanlar tarafından bir ibadet ve dua günü olarak kabul edilir. Regaip, kelime anlamı olarak kişilerin güzel duygularının ve isteklerinin olması için çabalaması ve bu güzellikler için dua etmesi anlamına gelir. İslamiyet inancını benimseyen kişilerce Regaip kandillerinde gerçekleşmesini istedikleri arzular için dua edilir. Aynı zamanda bu özel gece günahlarından dolayı tövbe eden kişilerin tövbelerinin kabul olacağı ve isteklerinin gerçekleşeceği gece olarak kabul edilir.
Tarihi bakımdan bakıldığında İslamiyet inancına göre oldukça önemli bir gün olarak da bilinir. Hicri takvime göre yedinci ay olarak kabul edilen Receb ayının, Müslümanlar tarafından mübarek kabul edilen ilk Cuma günüdür. Aynı şekilde Müslüman kişilerin inançlarına bağlı olarak mübarek kabul edilen ilk cuma günü senenin belirli zamanlarında ibadete ayrılan bir gündür.
REGAİP KANDİLİ NE ZAMAN?
Belli başlı ibadete ayrılan kandil günlerinden birisi de Regaip Kandili olarak bilinir. Regaip Kandili üç aylar adı verilen Recep, Şaban ve Ramazan aylarının başlamasından hemen sonraki ilk kandil gecesidir. Regaip Kandili, 2024 yılının 11 Ocak gününe denk gelmektedir. Diğer kandil günleri olan Miraç Kandili 6 Şubat, Berat Kandili 24 Şubat, Mevlid Kandili ise 14 Eylül tarihine denk gelmektedir.
REGAİP KANDİLİ'NİN ÖNEMİ NEDİR?
Regaip Kandili, tüm Müslüman alemi için önemli bir gündür. Bu günün önemi ise yüzyıllar öncesine kadar dayanır. Her sene Regaip Kandili'nde isteyen kişiler camilerde isteyen kişiler ise evlerinde ibadet ederler. Bu günün önemi ise Müslümanlığın ilan edildikten sonra, mübarek gün olarak kabul edilen Cuma gününün müjdelenmiş olduğu gündür.
Regaip Kandili tüm Müslüman alemini bir araya topladığı için oldukça önemlidir. Tüm Müslüman alemi Allah'ın sunduğu tüm nimetler için şükreder ve Allah'ın dağıtmış olduğu rahmet ve yardımlara dua ederler. Özellikle birlik ve beraberliği sağladığından dolayı tüm Müslüman alemi için önemi oldukça büyüktür.
REGAİP KANDİLİ'NDE YAPILACAK İBADETLER
Regaip Kandili ve diğer tüm kandil gecelerinde olduğu gibi tüm Müslüman ülkelerde camilerde, ibadethane veya evlerde bir araya gelinir ve dua edilir. Ancak tüm Müslümanların yapması için belirlenen ibadetler de vardır. Regaip kandilinde yapılabilecek ibadetler ise şunlardır:
Kandil öncesinde gelen Perşembe günü oruç tutmak. Gün içinde kaza namazı kılmak. Kur'an-ı Kerim okumak ve okumayı bilmiyorsanız okuyan kişileri dinlemek. Regaip Kandili günahlarından pişman olan ve tövbe eden kişilerin tövbelerinin kabul edileceği gün olarak bilinir. Bundan dolayı kandil gecelerinde tövbe etmek ve sonrasında edilen tövbelere uygun bir yaşam sürmek oldukça önemlidir.
HER MÜSLÜMAN BİLDİĞİ KADAR DUA VE ŞÜKÜR ETMELİDİR
Kandil gecelerinde salavat getirmek oldukça önemlidir. Salavat, kişilerin sıkıntılarından kurtulmalarına yardımcı olur. Bazı hadislerde bu detaya dikkat çekilmiştir.
Sadaka vermek sadece kandil geceleri için değil günlük yaşam için de oldukça önemlidir. Küçük ya da büyük fark etmeksizin kişilerin kendi durumlarına göre sadaka vermesinin olumsuz ve kötü şeylerden koruduğu bilinmektedir. Bundan dolayı Regaip Kandillerinde de sadaka vermenin öneminden bahsedilmektedir.
Bu mübarek günde şükretmek çok önemlidir. Allah'ın verdiği tüm nimetlere şükretmek gerekir.
Kandillerde zikretmek gerekir. Allah' hatırlamak, Allah'ı anmak oldukça önemlidir. Genel olarak kandiller, tüm Müslüman alemi ve Allah arasında köprülerin uzandığı duaların, şükürlerin, tövbelerin edildiği manevi bir gündür. Her Müslüman bildiği kadar ibadet etmeli ve ibadethanelerde bulunmalıdır.
REGAİP KANDİLİ ORUCU
Regaip Kandili'nden bir gün önce perşembe gününe denk gelen günde oruç tutulabilir. Bazı kişiler tarafından tek bir gün tutulması gerektiği bilinse de aslında kandil gününü de kapsayan iki gün veya bir sonraki gününü kapsayan üçüncü gün de tutulabilir. Regaip kandillerinde tutulan oruçlar farz değil nafile orucu ibadetidir. Nafile oruç söz konusu olduğunda ise tutulması zorunlu olmayan ancak tutulması sevap olan oruç olarak düşünülmelidir.
REGAİP KANDİLİ'NDE HANGİ TESBİHLER ÇEKİLİR?
Regaip Kandili'nde her Müslüman ibadetini yapar. Bu özel gecede teşbihler de çekilir. Her kandil gecesi için olduğu gibi Regaip kandili için de çekilmesi gereken tesbihler ve adetler vardır. Sırası ile 100 defa Subhanallahil Hayyil Kayyum, 100 defa Subhanallahil Ehadis Samed, 100 defa Subhanallahil Gafurir Rahim çekilmelidir.
Aynı zamanda sırası ile birer defa La İlahe İllallah, Allahümmesalli Ala Seyyidina ve Ala Ali Seyyidina, Estağfirullah, Sübhanallah, Elhamdülillah, Allahu Ekber, La Havle Vela Kuvvete İlla Billahil Aliyyil Azim ve Allah(c.c) çekilmelidir. Aynı zamanda devamında gelen üç aylar boyunca da her gün 111 defa Allahümme Salli Ala Muhammed diyerek Peygamber Efendimize salavat getirilmesi tavsiye edilir. Sonrasında ise aynı şekilde 1660 defa Ya Allah diyerek tesbih çekilebilir.
FİLİSTİNLİ KARDEŞLERİMİZİ UNUTMAYALIM
Duaların kabul olduğu bu dönemde Gazze’de soykırıma uğrayan Filistinliler için özel dua istendi.
“Gazze’de masum insanları, bebekleri, çocukları katleden hainleri Sana havale ediyoruz, onları Kahhar isminin tecellisiyle kahru perişan eyle Ya Rabbi! Hastanelere ve camilere sığınmış kimsesizlerin üzerine bombalar yağdıran, kutsal nedir bilmeyen, merhametten ve insanlıktan nasibini almamış vicdansız hainlere, zalimlere fırsat verme Ya Rabbi! Onları Kahhar isminin tecellisiyle kahru perişan eyle Ya Rabbi!”
KONYA’DA FENER ALAYI VE ŞİVLİLİK
Konya, üç ayların başlangıcı ve Regaip Kandili gibi özel günlerde, asırlardır sürdürülen geleneksel "Şivlilik" etkinlikleri ile adeta bir bayram havasına bürünür. Bu özel günde, özellikle çocuklar sabahın erken saatlerinde sokağa çıkarak evleri dolaşıyor ve geleneksel ritüelleri gerçekleştirir.
ŞİVLİLİK NEDİR?
Konya'da Hicri takvime göre üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk günü yapılan kutlamadır. Regaip Kandili sabahında sokaklara çıkan çocuklar, gruplar halinde komşularından "şivlilik" adı verilen şekerlemeleri ister. Sabah torbalarıyla sokaklara dökülen çocuklar, kapı zillerine basarak 'Şivli şivli şişirmiş, erken kalkan pişirmiş, iki çörek bir börek, bize namazlık gerek. Şivliliiiiik...'' diye bağırır.
Ev sahibi, çocuklara eskiden kuru üzüm, leblebi, incir gibi çerezler verirken günümüzde çikolata, bisküvi, şekerleme gibi ikramlıklar dağıtır.
FENER ALAYI NEDİR?
Şivlilik'te kutlama bir gün önceden başlar. Akşam namazından sonra mahalliler en uygun yere toplanır ve "Fener Alayı" denilen kutlamayı gerçekleştirir. Kâğıttan yapılmış fenerleriyle kutlama ateşinin etrafında halka kurarlar.
2024 FENER ALAYI VE ŞİVLİLİK NE ZAMAN?
Konya'da Şivlilik kutlamaları Regaib kandilinden bir gün önce gece başlar. Bu sene 10 Ocak akşamı Fener Alayı ile başlayan kutlama, 11 Ocak günü çocukların şeker toplaması ile devam edecek, gecesinde de Regaip Kandili idrak edilecek.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.