Selçuk Üniversitesi, yeni projesiyle tüketiciyi korkulu rüyadan kurtaracak
Selçuk Üniversitesi, TÜBİTAK destekli projeyle gıda güvenliğini artırmayı ve israfı önlemeyi hedefliyor. Ambalaj içine yerleştirilecek kitler, ürünlerin tazeliğini gösterecek.
Selçuk Üniversitesi Fen Fakültesi Organik Kimya Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serkan Erdemir yürütücülüğündeki “Biyojenik Primer Aminler İçin Duyarlı Pi-Konjuge Sistemine Sahip Yeni Floresans Algılayıcıların Geliştirilmesi ve Gıdalarda Tazelik Kontrolü İçin Kullanılması” adlı proje, TÜBİTAK (1001) tarafından desteklenmeye layık görüldü.
Biyolojik aminleri tespit edebilecek sensörlerin hazırlanması ve gıdalarda tazelik kontrolünün sağlanmasını kapsayan proje ile tüketiciyi bilgilendirmeyi amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Erdemir, “Ambalaj içerisine entegre edilecek kitlerdeki renk değişimleri ile ürünün bozulmaya başlayıp başlamadığı veya tamamen bozulup bozulmadığı hakkında bilgi alınabilecek” dedi.
Et, balık süt, peynir gibi özellikle dolapta muhafaza edilen ürünlerin belli bir sıcaklığa maruz kaldıktan sonra organik azotlu bileşikler ürettiğini ve tüketilmesi halinde insan sağlığı açısından ciddi tehlikeler oluşturduğunu vurgulayan Prof. Dr. Serkan Erdemir, “Marketten aldığımız bazı ürünlerin son kullanma tarihi yanlış beyan edilebiliyor, kullanmadan çöpe atılabiliyor. Tüketicileri bilinçlendirmek adına bu kitlerin hazırlanmasını hedefliyoruz. Projenin hayata geçmesi halinde bu tarz gıdalar kontrollü bir şekilde gönül rahatlığıyla tüketilebilecek. Böylece israfın da önüne geçilecek. Ülke ekonomisi açısından özellikle gıda ambalaj sektörüne çok büyük katkı sağlanarak, gıda güvenliği oluşturulacak” ifadelerini kullandı.
Türkiye'de böyle bir çalışmanın olmadığını, dünyada da kimyasal yöntemleri farklı olan ve sadece literatürde yer alan projelerin bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Erdemir, TÜBİTAK destekli araştırma projeleri için 30 aylık bir süre öngördüklerini sözlerine ekledi.
Kaynak:Haber Merkezi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.