Selçuklu arması taşıyan Konya’nın tarihi ilçesi 1 yılda 3 kişi arttı

Tarihi geçmişle dikkatleri hep üzerine çeken Konya’nın en eski ilçelerinden biri de Doğanhisar. Kuruluşu Roma-Bizans dönemine dayanan ve adını Selçuklu’nun arması Doğan’dan alan tarihi ilçe 2023 nüfus artışıyla gündem oldu.

Selçuklu arması taşıyan Konya’nın tarihi ilçesi 1 yılda 3 kişi arttı

Yüzyıllar öncesine dayanan tarihiyle bu anlamda dikkatleri hep üzerine çeken Konya’nın tarihi ilçelerinden biri de Doğanhisar. Peki Doğanhisar ne zaman kuruldu, ilk adı neydi, Doğanhisar adı nereden gelmiştir, nasıl ilçe oldu, nüfusu kaç kişi? İşte merak edilen soruların cevapları…

DOĞANHİSAR TARİHİ

Haber Dairesi muhabirinin derlediği bilgilere göre; Doğanhisar Milattan Önce 500 yıllarında Metyos adıyla kuruldu. Milattan Sonra 395 yılında Bizans İmparatorluğunun eline geçti, Milattan Sonra 704 - 708 yıllarında Emevi ve Abbasi ordularının taarruzlarına uğradı. Bu savaşlarda şehit olan Seyyid Ahmet'in mezarı günümüzdeki Kızılışık Mevkisinde yer alıyor.

selcuklu-armasi-tasiyan-konyanin-tarihi-ilcesi-1-yilda-3-kisi-artti.jpg

DOĞANHİSAR ADI NEREDEN GELİYOR?

1071 Malazgirt Savaşında Selçukluların batıya yayılışları sırasında 1110 yılında Doğanhisar Türk hakimiyetine geçti. Şehrin adı Selçukluların arması Doğan kuşuna izafeten Doğan Kalesi olarak değiştirildi. Daha sonra da Doğanhisar adını aldı.

selcuklu-armasi-tasiyan-konyanin-tarihi-ilcesi-1-yilda-3-kisi-artti-002.jpg

DOĞANHİSAR NE ZAMAN İLÇE OLDU

Doğanhisar 1298 tarihinde Karaman Oğulları idaresine geçti. Fatih Sultan Mehmet devrinde 1473 yılında Karamanoğulları saltanatına son verilerek Osmanlı İmparatorluğuna katıldı. Cumhuriyet’ten sonra 1957 yılında da Doğanhisar ilçe oldu.

selcuklu-armasi-tasiyan-konyanin-tarihi-ilcesi-1-yilda-3-kisi-artti-001.jpg

DOĞANHİSAR, 2023 NÜFUS ARTIŞIYLA GÜNDEM OLDU

TÜİK’in 2022 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıtlarına göre Doğanhisar’ın nüfusu geçtiğimiz yıl 14 bin 812 kişiydi. 2023 yılı rakamları da dün açıklandı. Buna göre ilçenin nüfusu 14 bin 815’e yükseldi. Doğanhisar, 1 yıldaki 3 kişilik nüfus artışıyla gündem oldu.

selcuklu-armasi-tasiyan-konyanin-tarihi-ilcesi-1-yilda-3-kisi-artti-003.jpg

Konya Doğanhisar'da bir gün...

 Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.