Şivlilik 2023 ne zaman, bu yıl hangi gün?

Fener alayı ve 2023 Şivlilik ne zaman? Şivlilik nedir? Konya’ya özgü gelenek için tarih yaklaştı, araştırmalar arttı. İşte 2023 şivlilik ve fener alayı tarihi ve diğer tüm detaylar.

Şivlilik 2023 ne zaman, bu yıl hangi gün?

Konya yeni bir Şivlilik etkinliğine hazırlanıyor. Konya’ya özgü Şivlilik için araştırmalar, tarih yaklaştıkça arttı. Vatandaşlar, özellikle de çocuklar; 2023 Şivlilik ne zaman? Konya Büyükşehir Belediyesi bu yıl Şivlilik hediyesi dağıtacak mı? 2023 Şivlilik kutusu başvurusu yapılacak mı, şivlilik kutusu içinde neler var? sorularının cevaplarını arıyor.

2023 ŞİVLİLİK NE ZAMAN, FENER ALAYI HANGİ GÜN?

Üç ayların gelişi dolayısıyla kutlanan ve bir Konya geleneği olan Şivlilik, 25 Ocak 2023 Çarşamba akşamı fener alayı ile başlayacak. 26 Ocak 2023 Perşembe günü ise çocuklar Şivliliklerini toplayacak.

ŞİVLİLİK NEDİR?

Konya’da Şivlilik kutlamaları Regaib Kandilinden bir gün önce Fener Alayı ile başlar. Akşam fenerleгini ellerine alan çocuklar, anne ve babalarıyla berabeг sokaklara çıkarak fenerleгini yakar, neşeyle sokakları dolaşır.

Ertesi gün ise Şivlilik günüdür. Regaib Kandilinin sabahında, ellerine poşet ve torbalarını alan çocuklar, ev ve iş yerlerini dolaşarak büyüklerinin kandillerini kutlar, “Şivlilik” diye bağırır. Ev sahipleri önceden hazırladıkları şekerleme, çikolata ve bisküvi gibi hediyeleri çocuklara ikram eder.

2022/02/03/konyada-sokaklar-sivlilik-sesleriyle-senlendi-001.jpeg

KONYA BÜYÜKŞEHİR ŞİVLİLİK HEDİYE KUTUSU VERECEK Mİ?

Konya Büyükşehir Belediyesi 2023 yılında da şivlilik hediye kutusu verecek, ancak başvuru almayacak. Merkez Selçuklu, Karatay ve Meram ilçeleri ile Ahırlı, Akören, Akşehir, Altınekin, Beyşehir, Bozkır, Çeltik, Cihanbeyli, Çumra, Derbent, Derebucak, Doğanhisar, Emirgazi, Ereğli, Güneysınır, Hadim, Halkapınar, Hüyük, Ilgın, Kadınhanı, Kulu, Sarayönü, Seydişehir, Taşkent, Tuzlukçu, Yalıhüyük ve Yunak ilçelerindeki tüm anaokulu öğrencileri ile ilkokul 1. 2. 3. ve 4’üncü sınıfa giden toplam 200 bin öğrenciye şivlilik kutusu hediye edilecek.

Çocukların şivlilik hediyeleri, öğrencilerin yarıyıl tatili için karnelerini alacağı 20 Ocak Cuma günü okullarında teslim edilecek.

2022/02/03/konyada-sokaklar-sivlilik-sesleriyle-senlendi-003.jpg

ŞİVLİLİK HEDİYESİNDE NELER VAR?

Peki, Şivlilik kutusunun içinde ne var? Bu yıl Konya Büyükşehir Belediyesinin şivlilik hediye kutusunda; hama boncuk oyunu, kalp tangram oyunu, snake yüzükler oyunu, yüzük sıralama oyunu ve altıgen taş eşleştirme oyunundan oluşan bilim seti; yaylı makas, oyun hamuru, sıvı yapıştırıcı ve keçeli kalemden oluşan atölye etkinlik seti; kuruyemiş, sütlü krema dolgulu çikolata, çikolata kaplamalı aromalı kek, portakal jöleli tarçınlı bisküviden oluşan gıda seti ve 48 sayfalık etkinlik kitabı yer alıyor.

sivlilik-ne-zaman-2023.jpg

sivlilik-ne-zaman-2023-001.jpg

Haber Dairesi (Konya Haber)

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.