Son kar yağışları Konya Ovası'nda çiftçiye umut oldu

Kuraklık tehlikesi altında olan Konya Ovası'nda etkili olan son kar yağışları çiftçiyi umutlandırdı. Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, ''Bu yağışlar önümüzdeki dönem için bir umuttur. Önümüzdeki süreçte biraz daha yağış bekliyoruz" dedi.

Son kar yağışları Konya Ovası'nda çiftçiye umut oldu

Konya Ovası 2,6 milyon hektarlık tarım alanıyla ülke toplam tarım alanının yüzde 11,2’sini oluşturuyor. Ova, ülke genelinde ekmeklik buğday üretiminin yüzde 11'ini, makarnalık buğday üretiminin yüzde 25'ini, arpa üretiminin yüzde 14’ünü, şeker pancarı üretiminin yüzde 35'ini, mısır üretiminin yüzde 8’ini, kuru baklagiller üretiminin yüzde 10’unu, ayçiçeği üretiminin yüzde 9'unu karşılıyor.

karlitarla.jpg

YER ALTI SUYU GERİLEDİ

Son yıllardaki küresel ısınma ve bilinçsiz tarımsal sulama sonucu yer altı su seviyesi 45 metre daha geriledi. Bu yıl da yağışların yetersiz olması nedeniyle kuraklık tehlikesi bulunan ovada son kar yağışı, çiftinin umudu oldu. 

karlitarla1.jpg

HUBUBATTA YÜZDE 30 KAYIP

Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, tarımda kuraklığın sadece Konya'da değil ülke genelinde söz konusu olduğunu belirtti. Üner, ''Konya Ovası ve Karapınar, daha fazla etkileniyor. Türkiye’nin en az yağış alan bölgesiyiz. 6-7 aydır yağış yoktu. Tarımsal anlamda ciddi sıkıntılar yaşadık. Arazide incelemelerimiz ve tespitlerimiz oldu. Yüzde 20- 30 arasında ekili alanlarda hububat kaybımız var. Ancak uzun zamandır beklediğimiz, özlediğimiz kar yağışı geldi. Kar örtüsü kalktıktan sonra yerinde tespitlerimiz olacak'' dedi.

karlitarla3.jpg

OVADA SU ALARMI

Konya Ovası'nın yer altı suyunun giderek azaldığına dikkat çeken Üner, ''Konya Ovası; Konya, Karaman, Niğde, Aksaray’ı kapsayan kapalı bir havza ve aynı havzadan su kullanıyoruz. Yer altı suyu manasında Toroslara varana kadar bize ciddi manada önem arz ediyor. Konya Ovası, su noktasında alarm veriyor. Tarım ve öz üretim olmazsa olmazımız. Tarımsal üretimin devam etmesi noktasında su politikasının tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Konya Ovası'na kesinlikle dış havzalardan su getirilmesi lazım'' diye konuştu.

kazi.jpg

Son kar yağışının çiftçinin umudu olduğunu vurgulayan Üner, ''Bu yağışlar önümüzdeki dönem için bir umuttur. Umudumuzu hiçbir zaman kaybetmedik. Takip ediyoruz ve önümüzdeki süreçte biraz daha yağış bekliyoruz. Yaz dönemi için endişelerimiz var. Tarımın kendi içerisindeki sorunlar hiç bitmez. Su olmazsa üretim yapamazsın'' dedi. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.