Türkiye’de ilk! Konya’da cinsiyeti belirlenen embriyo üretimi gerçekleştirilecek

Konya Selçuk Üniversitesi’nde bilim insanları, hayvancılıkta verim artışını sağlayacak proje üzerinde çalışıyor. TÜBİTAK desteğiyle Türkiye’de ilk kez özel bir araç kullanılarak cinsiyeti belirlenen embriyo üretimi gerçekleştirilecek.

Türkiye’de ilk! Konya’da cinsiyeti belirlenen embriyo üretimi gerçekleştirilecek

Selçuk Üniversitesinde hazırlanan TÜBİTAK destekli projeyle genetik olarak üstün özelliklere sahip sığırlardan Türkiye’de ilk kez özel bir araç kullanılarak cinsiyeti belirlenen embriyo üretimi gerçekleştirilecek.

Embriyo üretimi sayesinde üstün verim özelliklerine sahip hayvanlardan yılda en az 6-10 yavru elde edilmesi hedefleniyor.

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Veterinerlik Doğum ve Jinekolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Alkan’ın yürütücülüğündeki “Sığırlarda İn Vitro Cinsiyeti Belirlenmiş Embriyo Üretiminde Mikroakışkan Sperm Seleksiyon Araç Kullanımının Embriyo Gelişimi ve Kalitesi Üzerine Etkisi” adlı proje, TÜBİTAK (1001) tarafından desteklenmeye layık görüldü.

Proje hakkında bilgi veren Doç. Dr. Hasan Alkan, “Embriyo üretimi ve transferi, genetik olarak üstün verim özelliklerine sahip hayvanlardan elde edilen çok sayıda embriyonun taşıyıcı annelere naklini kapsayan bir yöntemdir. Burada amaç, yüksek verimli dişi hayvanların sayısını artırmak ve jenerasyon aralığını kısaltmaktır. Örneğin, bir dişi hayvandan yılda bir yavru elde edilirken bu teknoloji sayesinde embriyolar başka hayvanlara nakledilerek bir yılda 10’dan fazla üstün verimli yavru elde etmek mümkün olabiliyor. Üretilen embriyolar, dondurulup uzun süre saklanabiliyor veya farklı bölgelere nakledilerek taşıyıcı annelere bu embriyolar transfer edilebiliyor” dedi.

turkiyede-ilk-konyada-cinsiyeti-belirlenen-embriyo-uretimi-gerceklestirilecek.jpg

TÜRKİYE’DE İLK KEZ ÇİP YÖNTEMİYLE CİNSİYETİ BELİRLENEN EMBRİYO ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİRİLECEK

Laboratuvar ortamında embriyo üretiminin zorluklarını aşmak için projede mikroakışkan sperma seçim çip teknolojisini kullandıklarını söyleyen Doç. Dr. Hasan Alkan, “Bu çipler, daha az hasar görmüş spermaların seçilmesine olanak tanıyor. Böylece dişiye ait yumurtalarla bir araya getirilen spermaların döllenme yeteneği artıyor ve sonuçta daha kaliteli embriyolar elde ediliyor. Projemizde sığırlarda cinsiyeti belirlenen embriyo üretimi sırasında başarıyı arttırmak amacıyla Türkiye’de ilk kez sperma ayırmak için mikroakışkan çip kullanılıyor. Bu kullandığımız çip sayesinde sığırlarda cinsiyeti belirlenen daha kaliteli ve verimli embriyo üretmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Laboratuvar ortamında üretilen embriyoların cinsiyetlerinin doğumdan önce belirlenebildiğini söyleyen Alkan, “Dişi buzağı elde etmek, süt üretimi açısından kritik bir öneme sahipken erkek buzağılar et üretimi yapan işletmeler için büyük avantajlar sağlıyor” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Alkan, proje sonuçlarının hem bilimsel hem de ticari anlamda uygun veriler sunacağını sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Merkezi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.