Türkiye’nin il merkezine en uzak 2 ilçesinden biri Konya’da

Tarihi 11’inci yüzyıla uzanan Konya’nın Çeltik ilçesi, bir özelliğiyle Türkiye’de 2’nci. Konya il merkezine uzaklığı 220 kilometre olan Çeltik, günümüzde Anamur’dan sonra il merkezine en uzak ilçe. Çeltik’e dair tüm merak edilenler haberimizde.

Türkiye’nin il merkezine en uzak 2 ilçesinden biri Konya’da

Konya il merkezine en uzak ilçe olan Çeltik’in adı nereden geliyor? Yakın tarihe kadar köy iken nasıl ilçe oldu? İşte Konya Çeltik’in geçmişine yönelik merak edilenler.

ÇELTİK TARİHİ

Çeltik ilçesinin kuruluşu 11. ve 12. yüzyıla kadar uzanır. İbrahim Hakkı Konyalı'nın "Konya Tarihi" adlı eserine göre Çeltik'in geçmişi Karaman Eyaletine bağlı Akça şehrine dayanır. Çeltik yakınlarındaki İba’nın kuyusu denilen yerde kurulan Akça şehri 1902'de ilçe kimliği kazandı, ancak bataklığı ve sivrisinek çokluğu sebebiyle ilçe sıfatıyla önce Hatırlı’ya verildi, daha sonra da Cihanbeyli'ye aktarıldı.

ÇELTİK NE ZAMAN İLÇE OLDU?

Çeltik, 1958 yılına kadar köy,1958 yılında bucak, 1968 yılında kasaba statüsü kazandı, 9 Mayıs 1990 tarih ve 3644 sayılı "130 ilçe Kurulması Hakkında Kanun" ile İlçe oldu. 2012 yılında çıkarılan ve 2014 yerel seçimleriyle birlikte yürürlüğe giren 6360 sayılı Kanun ile büyükşehir belediyesinin sınırları il mülkî sınırlarına genişletildi. Böylece Çeltik, Konya Büyükşehir Belediyesi hizmet kapsamına girdi.

ÇELTİK’İN KAÇ MAHALLESİ VAR?

İlçeye bağlı 14 mahalle bulunuyor. Bunlar; Adakasım, Bahçe Saray, Bahçelievler, Doğanyurt, Fatih, Gökpınar, Honamlı, İshakuşağı, Karşıyaka, Kaşören, Küçükhasan, Selçuk, Torunlar, Yukarı Aliçomak.

TÜRKİYE’DE İL MERKEZİNE EN UZAK 2. İLÇE

Çeltik jeopolitik olarak Konya'nın kuzey batısında yer alır. Doğuda Ankara Polatlı, batıda Afyonkarahisar Emirdağ, güneyde Konya Yunak, kuzeyde ise Eskişehir Sivrihisar ile çevrilidir. Konya il merkezine uzaklığı 220 kilometre olan Çeltik, 239 kilometre olan Anamur'dan sonra Türkiye'de il merkezine en uzak 2. ilçe konumunda.

turkiyenin-il-merkezine-en-uzak-2-ilcesinden-biri-konyada-celtik-002.jpg

ÇELTİK ADINI NEREDEN ALMIŞTIR?

Çeltik adı; bu bölgede pirinç yetiştiriciliği yapıldığı için verilmiş. Zamanla sulak alanların azalması ve pirinç tarlalarındaki sivrisineklerin sıtma hastalığına neden olması yüzünden üretim sona ermiş.

ÇELTİK’İN GEÇİM KAYNAĞI

Tarım ve hayvancılık ilçenin ana geçim kaynağı. Bozkır’ın bu verimli ovalarında buğday üretimi ilk sırada yer almaktadır. Alternatif tarım ürünleri olarak da şeker pancar, ayçiçeği, haşhaş, kanola, mısır yetiştirilmektedir. Organik sebze yetiştiriciliği yapılmaktadır. Üretilen bu ürünler halk pazarında satılmaktadır. Yaylalarda ve meralarda küçük baş hayvan yetiştiriciliği yaygındır.

turkiyenin-il-merkezine-en-uzak-2-ilcesinden-biri-konyada-celtik-001.jpg

ÇELTİK NÜFUSU

TÜİK’in 2022 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi verilerine göre; Çeltik’in nüfusu 30 Aralık 2022 tarihi itibarıyla 9 bin 429 kişi. 4 bin 839 erkek nüfusu bulunan ilçedeki kadın nüfusu sayısı ise 4 bin 590. Çeltik, nüfus bakımından merkez dışında Konya’nın 18. ilçesi.

turkiyenin-il-merkezine-en-uzak-2-ilcesinden-biri-konyada-celtik.jpg

KONYA ÇELTİK BELEDİYE BAŞKANI KİM?

Çeltik Belediye Başkanı Ali Meşe, 1984 Çeltik doğumlu. Çeltik Lisesi’nden mezun oldu. Kurduğu inşaat şirketlerinde genel müdürlük ve yönetim kurulu başkanlığı yaptı. 2014-2018 yılları arasında iki dönem AK Parti Çeltik İlçe Başkanlığı görevini yürüttü. Meşe, 2019 seçimlerinde AK Parti’den Çeltik Belediye Başkanı seçildi.

celtik-belediye-baskani-ali-mese.jpg

Kaynak:Haber Merkezi

 Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.