Uzman isimden Konyalı çiftçilere hayati uyarı

Sıcak geçen kış nedeniyle Konya Ovası’nda çiftçiler tedirgin. Mart sonunu yağmur, kar ve soğukla getiren üreticilere havaların ısınmasıyla birlikte ilaçlama uyarısı yapıldı. Prof. Dr. Süleyman Soylu, sahadaki son izlenimlerini de paylaştı.

Uzman isimden Konyalı çiftçilere hayati uyarı

Konya Ovası’nda çiftçiler tedirgin. Sıcak geçen kış sonrası Şubat ve Mart aylarında beklediği yağışı bulamayan üreticilere uyarılar artık anlık yapılıyor.

Dondurucu soğuk nedeniyle zirai don tehlikesinin yaşandığı birkaç günü geride bırakan Konyalı çiftçiler, havaların ısınmasıyla birlikte sahaya indi.

uzman-isimden-konyali-ciftcilere-hayati-uyari.jpeg

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, yaptığı açıklamada, “Sıcaklıklar 24 dereceyi bulunca holderi, su tankerini takan soluğu tarlada aldı. Yabancı ot ilaçlaması bugün çok yoğun başladı. Haftaya sıcaklıklar 26 derece görecek. Ot yoğunluğu olanlar ve buğdayı gelişkin olan çiftçilerimiz ilaçlamaya başlayabilir herhangi bir risk gözükmüyor.” dedi.

uzman-isimden-konyali-ciftcilere-hayati-uyari-002.jpeg

Geride bıraktığımız 2-3 gündür sahada yaptığı incelemelere dair notları da aktaran Soylu, “Hububatta şu ana kadar çok olumsuz bir durum yok. Fakat kışın ılıman gitmesi sonucu bitkiler mevsime göre çok güçlü ve su tüketimleri fazla. Toprakta tav azalmak üzere haftaya bitkiler su istiyor.” ifadelerini kullandı.

uzman-isimden-konyali-ciftcilere-hayati-uyari-001.jpeg

Ziraat Mühendisi Prof. Dr. Süleyman Soylu bir uyarı da meyve üreticilerine yaptı.

“Geçen haftaki - 5 derece soğuklar çiçek açan kayısı ağaçlarındaki çiçekleri öldürmüş fakat geçci olan ve bu hafta çiçek açanlar gayet sağlıklı.” diyen Soylu, “Bölgede ağaç dikerken artık riski azaltmak için erkenci-geçci farklı karakterde türleri karıştırmak gerekiyor.” şeklinde görüş belirtti.

uzman-isimden-konyali-ciftcilere-hayati-uyari-003.jpeg

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.