Yer Konya: Gören dönüp bir daha baktı!

Konya’nın Karatay ilçesinde bir genç, ilgi odağı oldu. Yürürken kitap okuyan vatandaşı görenler, alışık olmadığı bir manzarayla karşılaşınca şaşkına döndü, hayranlıklarını dile getirdi.

Yer Konya: Gören dönüp bir daha baktı!

Konya’da yürüyerek kitap okuyan genç ilgi odağı oldu.

Genellikle ellerinde cep telefonu ile yürüyen insanları görmeye alışık olan vatandaşlar, gencin kitap sevgisine hayranlıklarını dile getirdi.

yer-konya-goren-donup-bir-daha-bakti.jpg

TÜRKİYE’DE KİŞİ BAŞINA DÜŞEN KİTAP MİKTARI

Türkiye’de insanımızın özellikle gençlerde kitap okuma oranının iyi olmadığı istatistiklere yansıyor. Birçok ülkeyle karşılaştırıldığında kitap okuma oranında ülke olarak çok gerilerde kaldığımız bilinen bir gerçek.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından 2022 yılında yapılan bir araştırmada, Türkiye’de kişi başına düşen kitap miktarının 8,4 olduğunu ortaya koydu. Kısmen iyimser gibi görünen kişi başına düşen kitap sayısının yanı sıra aynı çalışmada Türkiye’de televizyon izleme oranının kitap okuma oranından son derece yüksek olduğu sonucuna da ulaşıldı.

TÜRKİYE KİTAP OKUMA ORANINDA KAÇINCI SIRADA?

Türkiye kitap okuma verileri yıllara göre azalsa da çok büyük oranda yüzde 0,1’lik istatistikleri aynı ölçüde sürdürüyor. Fakat bu orana her yıl artan ülke nüfusunu da dahil etmekte fayda var.

Henüz 2023 yılına dair resmî kurumlarca veriler açıklanmamış olsa da İngiltere menşeili Global English Editing firması tarafından global ölçekte yapılan araştırmada, Türkiye’nin kitap okuma oranı açısından 180 ülke içerisinde 140. sırada yer aldığı belirlendi.

TÜRKİYE’DE GÜNLÜK KİTAP OKUMA SÜRESİ ORTALAMA “1 DAKİKA”

Ülkemizde kitap okuma oranı üzerine yapılan araştırmalarda dikkat çeken bir diğer istatistik ise günde ortalama kitap okuma süresi yüzde 0,1, yani binde 1 oranında hesaplanıyor. Yani günde sadece bir dakika kitap okumaya zaman ayırıyoruz.

Günlük televizyon izleme süremiz ise 4 saat 33 dakika şeklinde. Türkiye, bu televizyon izleme süresi ile dünyada en çok televizyon seyreden ülkeler arasında yer alıyor.

Dünya geneline bakıldığında ise günlük ortalama televizyon izleme süresi ortalama kişi başına 2 saat 54 dakika şeklinde. Tüm bu istatistiklere bir de sosyal medya platformlarında zaman geçirme istatistiği eklendiğinde, ülkemizde kitap okumaya ayrılan zamanın oldukça kısıtlı ve dar olduğu sonucuna varılıyor.

ARTAN MALİYETLER VE YÜKSEK FİYATLAR KİTABA ULAŞIMI ZORLAŞTIRDI

2022 yılında yapılan bu araştırmada dikkat çeken bir diğer istatistik ise önceki yıllara oranla Türkiye’de basılan kitap sayısının düşmüş olması. 2022 yılında önceki yıla oranla bandrol verilen kitap sayısı yüzde 14 oranında düşüş yaşadı. Bu ülkemizde basılan toplam kitap sayısının, nicelik bakımından da düşüş eğiliminde olduğunu gösteriyor.

Ayrıca Türkiye’de ortalama kitap fiyatları da okuyucuların kitaplara erişim sağlamasında önemli engellerden biri. 2019 yılında toplumun kitap okuma alışkanlarının gelişmesi adına devlet eliyle bir düzü regülasyon yapıldı. Bu regülasyonlarda kitaplardan alınan KDV miktarı sıfıra indirilmesi bile Türkiye’de kitap okuma oranı üzerinde arzu edilen sayılara ulaşılmasını sağlayamadı.

Özellikle Pandemi’den sonra artan lojistik maliyetleri, kağıt fiyatlarının yükselmesi gibi durumlar kitapların yüksek fiyatlarla satışa sunulmasına sebep oldu. Artan kitap fiyatları ise tahmin edileceği üzere okuyucularda yeni kitap satın alma motivasyonu üzerinde olumsuz bir etki gösterdi.

TÜRKİYE’DE EN ÇOK OKUNAN KİTAP TÜRLERİ

Türkiye’de en çok okunan kitap türleri de yine okuma alışkanlıklarımıza ve toplumsal dinamiklere ilişkin önemli bilgiler sunuyor. Yapılan son çalışmada “aşk” ve “dini” kategoride yer alan kitapların Türkiye’de daha fazla tercih edildiği belirlendi.

Bu alanda yapılan en detaylı ve kapsamlı çalışma 2019 yılına ait. Yapılan araştırmaya göre Türkiye’de en çok okunan kitap türleri ve oranları şu şekilde oluştu:

Yüzde 45 oranında Aşk kitapları, yüzde 43 oranında Dini Kitapları, yüzde 12 oranında Masal, Fıkra, Siyaset ve Kişisel Gelişim Kitapları okunuyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

 Yazı İşleri Müdürü
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.