Hacıveyiszade Mustafa Kurucu'nun öğrencilerine tavsiyesini anlattı

Tarihçi Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, Hacıviyeszade Mustafa Kurucu Hocaefendi'nin çok iyi bir tasavvufçu olduğu halde öğrencilerine hep ilmi ve pozitif bilimleri önemsemelerini tembihlediğini belirtti.

Hacıveyiszade Mustafa Kurucu'nun öğrencilerine tavsiyesini anlattı

Merhum Hacıveyiszâde Mustafa Kurucu Efendi, vefatının 62’nci yıl dönümünde, Karatay Belediyesi ve KTO Karatay Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen programla anıldı.

Karatay Belediyesi Aziziye Kültür Merkezi’nde yapılan “Hacıveyiszade Mustafa Kurucu Hocaefendi Paneli”ne KTO Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı, KTO Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ ile Hacıveyiszâde Mustafa Kurucu Hocaefendi’nin torunu Mustafa Koruyucu konuşmacı olarak katıldı. 

Konya Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Süleyman Utku Tutal’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan panelin Oturum Başkanı KTO Karatay Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Okka, Hacıveyiszâde Mustafa Kurucu Hocaefendi’yi tanıttıktan sonra hocasıyla ilgili anılarını katılımcılarla paylaştı. 

"HACIVEYİSZADE MUSTAFA EFENDİ İYİ BİR ÖĞRENCİYDİ İLME DE ÇOK ÖNEM VERİRDİ"

KTO Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, “Hacıveyiszade Mustafa Efendi” konu başlıklı konuşmasında merhum Hacıveyiszade Mustafa Efendi’nin özelliklerinden bahsetti. 

Hacıveyiszade Mustafa Efendi’nin en önemli özelliklerinden ikisinin seyit ailesinden gelmesi ve Konya’nın önemli şahsiyetlerinden biri olan Şeyh Mehmet Bahaeddin Efendi’ye intisap etmesi yani öğrenci olması olduğunun altını çizen Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, “Hacıveyiszade Mustafa Efendi çok iyi bir öğrenci. İlme çok güvenen ve önem veren birisiydi. Kendisi ilmin farz olduğuna inanır; Matematik, Geometri ve Fen Bilimleri gibi pozitif bilimler başta olmak üzere pek çok konuda eğitimler almıştır. Çok iyi bir tasavvufçu olduğu halde öğrencilerine hep ilmi ve pozitif bilimleri önemsemelerini tembihlemiş, öğrencilerinin ilmi yönden yetişmelerini sağlamıştır. Türkçe, Arapça ve Farsça gibi bazı dillerinin de çok kuvvetli olduğu biliniyor” dedi. 

haciveyiszade-mustafa-kurucunun-ogrencilerine-tavsiyesini-anlatti-2.jpg

KTO Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı da “Islah-ı Medaris ve Hacıveyiszade” başlığıyla yaptığı sunumda yetişmiş insan kaynağının ülkelerin geleceklerine olan etkisine değindi.

Hacıveyiszâde Mustafa Kurucu Hocaefendi’nin torunu Mustafa Koruyucu ise “Dedem Hacıveyiszade Mustafa Efendi” başlığı altında doğduğu ve yaşadığı ortamı katılımcılarla paylaştı. Koruyucu, ailesinin Kur’an-ı Kerim’in sıkça okunup dinlendiği, iyi kul olma bilincinin hâkim olduğu ve edebiyata önem verildiği bir aile olduğunu belirtti. 

haciveyiszade-mustafa-kurucunun-ogrencilerine-tavsiyesini-anlatti-1.jpg

Panelin sonunda Karatay Belediyesi Kültür İşleri Müdürü Nuri Keleş, panele konuşmacı olarak katılan KTO Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı, KTO Karatay Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Küçükdağ, KTO Karatay Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Okka ile Hacıveyiszâde Mustafa Kurucu Hocaefendi’nin torunu Mustafa Koruyucu’ya günün anısına hediye takdim etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.