Mistik Bayram başlıyor

Hz. Mevlana’nın 812. doğum yıldönümü dolayısıyla düzenlenen “Konya Uluslararası Mistik Müzik Festivali” bu yıl 22-30 Eylül 2019 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Festivalin tanıtımı, kent protokolünün katılımıyla yapıldı. İşte ayrıntılar…

16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali tanıtım toplantısı Meram Belediyesi Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı.

İlginin bir hayli fazla olduğu toplantıya Vali Cüneyit Orhan Toprak, Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüsettar Yarar, Basın Konseyi Başkanı Mustafa Tatlısu ve haberciler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Vali Cüneyit Orhan Toprak, değerlerimizin tanıtılmasında medyaya düşen sorumluluğu hatırlattı. Konya’nın zamanları aşan bir şehir olduğunu belirten Toprak, kentin tarihi ve kültürel birikimi ile çok farklı bir il olduğunu söyledi.

Daha sonra Konya İl Kültür Müdürü Abdüsettar Yarar 16. Konya Mistik Müzik Festivali hakkında geniş bilgi verdi.

Bu yıl “Hak âşıklarının gıdası, musıkî dinlemektir” mottosu ile başlayacak olan festivalin 22-30 Eylül tarihleri arasında yapılacağını kaydeden Yarar, bu festivalin kendi alanında dünyanın en iyi 8 festivalden biri olarak kabul edildiğini ifade etti.

Yarar, bu yılki festivale 45 ülkeden 129 grup ve 785 sanatçının katılacağını belirtti.

Konya İl Kültür Müdürü Abdüsettar Yarar açıklamasında şunları kaydetti:

“Mistik Müzik Festivali, Konya ve medeniyetimiz için büyük bir değer olan Hazret-i Mevlana ve Mevlevilik Geleneğinin Konya’ya katkısı açısından bambaşka bir önemi haizdir. Yıl içinde;

- Yaz mevsiminin başlangıcında, Mayıs - Haziran aylarında Mevlâna ve Ailesi’nin Konya’yı Teşrifi günlerinde yapılan “SÛFİSİN” Sûfi Sinema Günleri,

- Eylül ayındaki “MİSTİK MÜZİK FESTİVALİ” ve

- Aralık ayında yapılan “ŞEB-İ ÂRUS”, Mevlana’yı Anma Törenleri ile beraber yılın üç farklı mevsiminde Konya turizmi hareketlenmekte, aynı zamanda kültürel ve sanatsal etkileşim yoğunlaşmaktadır.

Festival’in 16. Yılında yine dünyanın her köşesinden ekipler ve sanatçılar bizimle birlikte olacaklardır. ABD, Norveç, Rusya  (Tuva), İran, Rusya (Dağıstan), Cezayir, Yunanistan ile Tacikistan’dan katılacak topluluk ve sanatçılar Konya’da bir araya geleceklerdir. Ayrıca Anadolu’da halkın müzikal duyuşu, hissedişi içinde yer bulan irfanî söylemler 30 Eylül’de TRT Özel Konseri “Seher Yeli”nde yer bulacaktır.

Bu yıl MMF’ne getirdiğimiz farklı etkinliklerden en öne çıkanı Gündüz Etkinlikleridir. Bundan sonraki yıllarda devam ettirmeyi düşündüğümüz gündüz etkinliklerinde bu sene ülkemizin müzikal birikiminden çeşitli müzik ekolleri ile müzik tarihimize dair değerli sunular yer alacaktır.

İlerleyen yıllarda Konya Mistik Müzik Festivali’ne ek olarak aynı günlerde dünyanın her köşesinden bu alanla ilgili usta ile öğrenciyi Konya’da ağırlayarak 10 günlük bir Mistik Müzik Kampını sürekli hale getirmeyi istiyoruz.

Bu amaçla bu sene kültürel-müzikal katma değeri ve kültür ekonomisini yükseltmeyi amaçladığımız atölye çalışmalarına, Tekke Musikisi, Abdal Musikisi, Cami Musikisi ve Cemevi Musikisi’ni anlatıp uygulayacak kendi ustalarımızla başlayacağız.

Gündüz Etkinliklerine açılış günü değerli müzikolog Oğuz Elbaş’ın “Anadolu’nun 12 Bin Yıllık Müzik Arkeolojisi” sunumu, ardından Göksel BAKTAGİR ve Hasan GENÇ tarafından icra olunacak Açılış Resitali ile 22 Eylül saat 14.00’da başlayacağız.

Bu yıl ülkemizde Türkiye-Rusya Kültür Turizm yılı olması dolayısıyla Rusya Federasyonu’ndan Tuva ve Dağıstan’dan iki büyük sanatçı ve topluluk festivalimizde yer alacaktır.

Festivalin öncelikli olarak Türk-İslâm Coğrafyasının tümünü kuşatacak şekilde duyurulması ve tanıtılması için geçen yıl TRT ((TRT 1, TRT Müzik, TRT World, TRT Avaz ve TRT Diyanet TV) ile başlattığımız birliktelik kapsamında, zaman zaman canlı ve festival sonrası kayıttan yayınlanması, daha büyük kitlelere ulaşılmasını sağlamaktadır.

16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali’nin İcra Kurulu’nda şehrimizin yönetici kurumlarında çok değerli bürokratlar ile kültür-sanat insanları yer almakta, sanatçı ve sanatçı topluluklarının seçimi ve ağırlanmasından, şehir içi ve dışı tanıtımlara kadar kendileriyle istişareler yapılmaktadır.

Yine Konya Valilik makamının onayıyla oluşturulan Festival Yönergesine bağlı olarak kurduğumuz Festival Sanat Kurulu; ülkemizin farklı şehirlerindeki üniversitelerde müzik, konservatuar ve İslam sanatları tasavvuf müziği bölümlerinde akademisyen ve icracı hocalarımızdan oluşmakta, Festivalin hazırlanmasından sonuçlarının değerlendirilmesine kadar her aşamada Sanat Kurulu’nun teklifleri ve görüşleri dikkatle değerlendirilmektedir.

16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali’nde Ülkemizden katılacak TRT Sanatçılarının yanı sıra 8 ülkeden sanatçılar yer alacaktır. 22 – 30 EYLÜL 2018 tarihleri arasındaki festival kapsamında 9 günde 9 performans gerçekleştirilecektir. Gündüz Etkinliklerindeki Açılış Resitali ile sahne ve atölye performansları da düşünülürse Festivaldeki performans sayısı 15’e ulaşmaktadır.

İranlı sanatçı Ali Rıza Ghorbani Konseri, Selçuklu Kongre Merkezinde yapılırken diğer konserlerimiz MKM Sultan Veled Salonu’nda icra olunacaktır. Halka açık, ücretsiz olan Akşam Etkinliklerimiz saat 20.30 da başlayacaktır.

Yine halka açık ve ücretsiz olan Gündüz Etkinliklerimiz ise 14.00’da başlayacaktır.

16. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali’nin, RTÜK tarafından kamu spotu olarak kabul edilen tanıtım filmi, TRT 1 başta olmak üzere ulusal ve yerel TV kanallarında yayınlanması festivalimizin tanınırlığını artıracaktır.

FESTİVAL AÇILIŞ PROGRAMI

SUNUM / Oğuz ELBAŞ- “Anadolu’nun 12 Bin Yıllık Müzik Arkeolojisi” / 22 Eylül 2019 Pazar

AÇILIŞ RESİTALİ / Göksel BAKTAGİR - Hasan GENÇ  /  22 Eylül 2019 Pazar

KONSERLER

1) ABD /  Ömer Faruk TEKBİLEK …………………………………….…….22 Eylül 2019 Pazar

2) ATÖLYE ÇALIŞMASI

Bayram Bilge TOKEL /Abdal Geleneği ve Müziği  ………….. 23 Eylül 2019 Pazartesi

3) TUVA CUMHURİYETİ / Hun HUUR TU …………………….… 23 Eylül 2019 Pazartesi

4) TACİKİSTAN / Davlatmand KHOLOV ………………………………… 24 Eylül 2019 Salı

5) ATÖLYE ÇALIŞMASI

Hasan GENÇ-Zeynel GENÇ-Hasan ÖZÇIRPAN/Cem Evi Musikisi-25 Eylül 2019 Çarşamba

6) İRAN / Ali Reza GHORBANİ ……………………………………....25 Eylül 2019 Çarşamba

7) CEZAYİR /  Nassima CHABANE ………………………..…..…  26 Eylül 2019 Perşembe

8) ATÖLYE ÇALIŞMASI

Cumhur Enes ERGÜR / Tekke Musikisi …………………..…………. 27 Eylül 2019 Cuma

9) YUNANİSTAN / Sokratis  SINOPOULOS - Derya TÜRKAN …….… 27 Eylül 2019 Cuma

10) ATÖLYE ÇALIŞMASI

Ahmet ÇALIŞIR  /  Cami Musikisi ……………………………….. 28 Eylül 2019 Cumartesi

11) SEMÂ ÂYİNİ / Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu .…… 28 Eylül 2019 Cumartesi

12) NORVEÇ / Jon Georg BALKE ………….………..……………. 28 Eylül 2019 Cumartesi 

13) RUSYA  (DAĞISTAN) / Akhmed AHMEDOV ……………..…… 29 Eylül 2019 Pazar

14) TÜRKİYE /  T.R.T. ÖZEL KONSERİ – «SEHER YELİ» …… 30 Eylül 2019 Pazartesi

Bu tanıtım materyalleri 15 Ağustos 2019’den itibaren programda yer alacak yabancı sanatçıların ülkelerinde ki (Washington, Moskova, Duşanbe, Tahran, Cezayir, Atina ve Oslo) Büyükelçiliklerimiz aracılığıyla o ülke medyasında tanıtıma yer verilmiştir.

Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığının TURKEY HOME sosyal medya sayfalarında da uluslararası tanıtımda yerini almıştır.

Festivalin şehir içinde ve dışında tanıtımı hususunda ise fiziki tanıtım faaliyetleri için daha çok şehir merkezindeki billboard, megalight, clp gibi kent mobilyalarında görseller, şehir dışında ve uluslararası tanıtım faaliyetlerinde sosyal medya başta olmak üzere dijital ortamda değerlendirilecek materyaller hazırlanmıştır.

Günümüzde sosyal medyanın etki ve yönlendirme gücü dikkate alınarak son yıllarda yaptığımız gibi yine internet ortamında hazırladığımız

- www.facebook.com /                Konyamistikmüzikfestivali       

-www. twitter.com /  Mistik Müzik Fest

- www.instegram.com / mistikmüzikfestivali adlı sayfalardan Mistik Müzik Festivali ile ilgili gelişmeler takip edilebilir.

16. Uluslararası Mistik Müzik Festivali’nin ülkemizin ve İslam âleminin birliğine, dirliğine vesile olması temennisiyle,

- Sayın Bakanımız Mehmet Nuri ERSOY’a

- Sayın Valimiz Cüneyt Orhan Toprak’a

- Sayın Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim ALTAY’a, 

- Sayın TRT Genel Müdürümüz İbrahim EREN’e.

- Sayın Karatay Belediye Başkanımız Hasan KILCA’ya

- Sayın Meram Belediye Başkanımız Mustafa KAVUŞ’a ve

- Selçuklu Belediye Başkanımız Ahmet PEKYATIRMACI’ya şükranlarımı sunarım.”

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.