Tarihçi Prof.Dr. Hüseyin Muşmal'ın 14. kitabı yayımlanıyor

Geçtiğimiz aylarda "Sultanın Camisi Aziziye" adıyla önemli bir eser yayımlayan Prof.Dr. Hüseyin Muşmal'ın yeni bir eseri daha piyasaya çıkıyor. "Türkiye’de Müzecilik" adlı kitap önümüzdeki günlerde okuyucu ile buluşacak. (Hüseyin Muşmal kimdir?)

Tarihçi Prof.Dr. Hüseyin Muşmal'ın 14. kitabı yayımlanıyor

Karaman ve Konya ile ilgili bugüne kadar çok sayıda yayını bulunan, Konya'nın yetiştirdiği üretken akademisyenlerden Prof. Dr. Hüseyin Muşmal’ın 14. kitabı Türkiye’de Müzecilik (1839-1938) adıyla yayımlanıyor.

Ünlü Tarihçi Prof. Dr. Erkan Göksu’nun editörlüğünde hazırlanan bilgi serisi arasında yer alacak 'Türkiye’de Müzecilik' adlı eserde Türk müzecilik tarihi bazı güncel kaynak, belge ve yeni bilgilerle, kısa ve öz bir şekilde ilgililerin istifadesine sunulacak. Eserin hazırlanması sırasında bugüne kadar yayımlanmış araştırmaların hemen hepsine ulaşılmaya çalışıldığı ve literatürde bulunan kaynakların dışında Başkanlık Osmanlı ve Cumhuriyet Arşivleri’nin yanı sıra, Boğaziçi Üniversitesi veya Salt Araştırma arşivlerinde bulunan bazı koleksiyonlardan da yararlanıldığı öğrenildi.

ESERDE NELER VAR?

Türkiye’de 1839-1938 yılları arasındaki yaklaşık 100 yıllık süre içerisinde müzecilik tarihinin aşamalarının detaylı olarak ele alındığı 'Türkiye’de Müzecilik 1839-1938' adlı çalışma; giriş ve iki bölümden oluşuyor.

Giriş bölümünde konunun sınırları çizilerek, kısa bir literatür analizi yapılıyor ve çalışmanın ana kaynakları tanıtılıyor. Osmanlı Dönemi’nde Türkiye’de Müzecilik adındaki birinci bölümde, Anadolu’da müzecilik faaliyetlerinin kökenlerinden bahsedilerek, Türkiye’de modern müzeciliğin başladığı Osmanlı devri müzecilik hareketlerine yer veriliyor.

Modern anlamda müzeciliğin başladığı Tanzimat sonrası dönemin ele alındığı bölümde Müze-i Hümayun’un kuruluşu ve nasıl geliştiği detaylı olarak inceleniyor. Bu bölümde Müze-i Hümayun’un Anadolu’da açılan Konya ve Bursa şehirlerindeki ilk şubeleri ile Askerî Müze, Bahriye Müzesi, Ticaret Müzesi, Orman ve Maadin Müzesi gibi alanlarında kurulan ilk müzelere yer veriliyor. Müzecilik hareketiyle bağlantılı olarak ilk eski eser nizamnamesi olan 1869 nizamnamesi başta olmak üzere, bu alanda 1874, 1884, 1906 ve 1912 nizamnameleri de müzecilik açısından ele alınıyor. Cumhuriyet Dönemi’nde Müzecilik adlı ikinci bölümde Cumhuriyet’in ilanından sonra yeniden yapılanma sürecine girilmesi ile müzecilik çalışmalarının ivme kazanmasına katkı sağlayan bazı kanunlar ve genelgeler inceleniyor. Ayrıca burada müze müdürlüğünün teşkilatlanması ve müzeciliğin bilimsel bir değer kazanmasında, Türk Tarih Kurumu ve Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi’nin kurulma amacı ve aşamasında müzecilikle ilişkili hizmetlerine değiniliyor. Burada Cumhuriyet Dönemi’nde kurulan ilk müzelerin yanı sıra, Türk müzeciliğini farklı bir konuma getirmesi sebebiyle, millî ve manevi değer taşıyan Topkapı Sarayı, Ayasofya Camii ve Konya Mevlana Dergâhı’nın müzeye dönüştürülmesi süreçleri de ayrı başlıklar halinde kısaca ele alınıyor.

huseyinmusmalineserleri.jpg

PROF. DR. HÜSEYİN MUŞMAL KİMDİR?

1977 yılında Konya’nın Beyşehir İlçesi’nde dünyaya gelen Muşmal, ilk (1987) Orta (1990) ve Lise öğrenimini Beyşehir’de tamamladı (1993). Lisans eğitimini 1993-1997 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde tamamlayan Muşmal, 1998 yılında SÜSBE Tarih Anabilim Dalı Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı’nda Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı.

1999 yılında aynı üniversitenin tarih bölümünde görevlendirilen Muşmal, SÜSBE Tarih Anabilim Dalı Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı’nda Doç. Dr. Bayram Ürekli’nin danışmanlığında “XVII. Yüzyılın İlk Yarısında Konya’da Sosyal ve Ekonomik Hayat (1640-1650)” adındaki çalışmasıyla yüksek lisansını tamamladı (2000). Aynı enstitüde Prof. Dr. Bayram Ürekli’nin danışmanlığında “XIX. Yüzyılın İlk Yarısında Beyşehir ve Çevresi’nin Sosyal ve Ekonomik Yapısı (1790-1864)” isimli çalışmasıyla doktorasını bitirdi (2005).

2007 yılı ocak ayında, Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yakınçağ Tarihi kürsüsüne Yrd. Doç. Dr. olarak atanan Muşmal, 28 Ocak 2011 tarihinde Doçent, Ocak 2017’de Profesör oldu.

huseyinmusmal1.jpg

2018 yılı başında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nde görevlendirilen Muşmal, halen Tarih Bölümü’nde Yakınçağ Tarihi Anabilim Dalı Başkanı ve Edebiyat Fakültesi Dekanı olarak görev yapmaktadır.

Alanıyla ilgili çok sayıda yayın üreten Muşmal’ın 'Yabancıların İzinde Osmanlı: Konya ve Çevresinde Araştırma Yapan Yabancılar (1876-1914)' isimli ilk kitabı 2009 yılı Nisan ayında Konya’da Me-Sa yayınları arasından çıkmıştır.

'Osmanlı Eski Eser Politikası: Konya Vilayeti Örneği (1876-1914)' ismindeki ikinci kitabı ise Kömen Yayınları arasında 2009 yılı ekim ayında yayımlandı. Alanındaki bir diğer kitabı Yüksek Lisans Öğrencisi Berna Burcu Korucu ile birlikte 'Beyşehir Gölü ve Adaları'nda Hayat' adıyla 2014 yılında Palet yayınları arasından çıkmış, uzmanlık alanıyla ilgili dördüncü kitabı ise Doktora Öğrencisi İrem Gürbüz ile birlikte 'Sultanın Camisi: Aziziye' ismiyle 2020 yılında Karatay Belediyesi tarafından yayımlanmıştır.

Alanla ilgili 'Türkiye’de Müzecilik 1839-1938' isimli 5. Eseri Selenga Yayınları arasında 2021 yılı Nisan ayı içerisinde yayımlanacaktır. Muşmal’ın akademideki önemli çalışmaları Osmanlı dönemi şehir tarihi, eski eser politikası ve arkeolojik faaliyetler gibi alanlarda olup bu konular üzerine yazılmış 100’ün üzerinde ulusal, uluslararası makaleleri ve tebliğleri vardır. 

huseyinmusmal2.jpg

Prof. Dr. Hüseyin Muşmal ayrıca şiir, hikâye, deneme gibi alanlarda da ürünler vermekte, bazı mahalli gazete ve internet sitelerinde köşe yazıları yazmaktadır. Yazarın serbest şiirlerinden oluşan ilk şiir kitabı 2010 yılında 'Kime Ne' ismiyle, ikinci şiir kitabı 2011 yılında 'Hecelerimin Cümlesi' ismiyle Konya'da, üçüncü kitabı 'Bir Elif Miktarı' ismiyle 2013 yılında Ankara’da yayımlanmıştır. Muşmal'ın 'Berlin Günlüğü' isminde 2011 yılı sonunda Konya’da yayımlanmış bir de seyahat-anı kitabı bulunmaktadır.

Prof.Dr. Hüseyin Muşmal, yazar Fatih Babaoğlu ile 2015 yılı Mart ayında, Beğ ve Kasım ayında Sultan, 2016 yılında ise Seyyid adıyla Eşrefoğulları Beyliği dönemini ele alan üç ayrı roman yayımlamıştır.

Muşmal’ın yine aynı yazarla 2018 yılında yayımlanmış Esatir, 2019 yılında yayımlanmış Rivayet adında iki Roman-Hikâye çalışması da bulunmaktadır. Yazarın, Fatih Babaoğlu ile birlikte hazırladığı Makalat isimli eseri ile son yıllarda ürettiği şiirlerinden oluşan Zümrüdü Anka isimli 16. Kitabı yayımlanmayı beklemektedir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.