Böbreklerini kaybeden kardeşine bağışta bulundu, bir de çağrı yaptı!

Diyarbakır’da yaşayan Serkan Filiz (22) kemik kanserinden 5 yıl kemoterapi tedavisi gördüğü sırada böbreklerini kaybetti. Ağabey Emin Filiz, kardeşine hiç düşünmeden böbrek bağışında bulundu. Ağabey, bir de organ bağışı çağrısı yaptı.

Böbreklerini kaybeden kardeşine bağışta bulundu, bir de çağrı yaptı!

Diyarbakır’da yaşayan 22 yaşındaki Serkan Filiz, yaklaşık 5 yıl önce kemik kanserine yakalandı.

Kemoterapi tedavisine alınan Serkan Filiz, bu süreçte böbreklerinde hasar baş göstermeye başladı. Uzun zaman sonra böbrekleri iflas ettiği belirlenen Filiz, diyalize mahkum kaldı.

AĞABEYİ BÖBREK BAĞIŞINDA BULUNDU

Bağışta bulunmayı kabul eden anne ve babada tıbbı engellerden ötürü bağış gerçekleşmedi. Kardeşinin durumuna duyarsız kalmayan vefakar ağabey Emin Filiz, böbreğini vermeyi kabul etti.

ORGAN BAĞIŞI ÇAĞRISI YAPTI

Tetkiklerle tıbbi engellerin olmadığı belirlenmesiyle kardeşler arasında nakil gerçekleşti. Serkan Filiz’in nakille sağlığında düzelme süreci başlarken ağabey Emin ve operasyonu gerçekleştiren doktorlar “3-9 Kasım Organ Nakli Haftası”nda organ bağışı çağrısını yineledi.

bobreklerini-kaybeden-kardesine-bagista-bulundu-bir-de-cagri-yapti.jpg

“BÖLGEMİZDE SON 2-3 YILDA ORGAN BAĞIŞINDA CİDDİ AZALMA MEVCUT”

Operasyonda bulunan Diyarbakır Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Organ Nakli Merkezi Klinik Sorumlu Uzmanı Transplantasyon Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Nurettin Ay, 3-9 Kasım Organ Nakli Haftası nedeniyle, duyuruda bulunmak istediklerini söyledi.

Bunun en önemli sebeplerinden Kovid-19 nedeniyle ülkede kat ettikleri yolun bir kısmını kaybetmeleri olduğunu belirten Dr. Ay, “Kadavradan organ bağışında ülke olarak belli bir aşamaya gelmiştik. Ne yazık ki pandemi bu süreci baya baltaladı. Özelikle bölgemizde son 2-3 yılda organ bağışında ciddi azalma mevcut. Beyin ölümü gerçeklemiş kayıplarımızın organlarını bağışlarsak büyük oranda bu sorunların önüne geçmiş oluruz. Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli ekibi olarak organ nakli açısından sadece böbrek nakli gerçekleştiriyoruz. Doku nakli, kornea naklini göz ekiplerimiz gerçekleştiriyor” dedi.

bobreklerini-kaybeden-kardesine-bagista-bulundu-bir-de-cagri-yapti-001.jpg

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Organ Nakli Mesul Müdürü Doç. Dr. Ramazan Danış, iki genç kardeşin olduğunu ve 355’inci nakillerini gerçekleştirdiklerini kaydetti. Hastaları Serkan için önce anne ve babayı denediklerini, onlarda tıbben engel durumlar olduğunu ifade eden Danış, “Fakat kardeşi kalktı gönüllü oldu. Mutlu bir şekilde karşımızdalar, nakil başarılı bir şekilde gerçekleşti. Bizim için de en mutlu şey odur” diye konuştu.

“355 NAKİL YAPTIK, GERİYE DÖNÜP BAKTIĞIMIZDA YÜZDE YÜZE YAKIN BİR BAŞARIMIZ VAR”

“İki kardeşin bir birine benzemesi, yaşlarının bir birine yakın olması olaya biraz dram katıyor ama onun sonucuna baktığımızda Serkan böbrek almasaydı haftada üç defa diyalize girecekti” hatırlatmasında bulunan Dr. Danış, sözlerini şöyle tamamladı:

“Çok şükür bir sorun yok hem verici de hem de alıcıda. Böbrekler de canavar gibi çalışıyor. Eğitimlerini aldılar, nakil olunca her şey bitmiyor. Hastalarımızı eğitiyor, alacakları ilaçları, yiyeceği gıdaları, dikkat etmesi gerekiyor. Çünkü biz bunlara vücudun bağışıklık sistemini baskılıyoruz. Çok dikkatli olunması gerekiyor. Şu an nakillerimiz 355 nakil yaptık. Geriye dönüp baktığımızda yüzde yüze yakın bir başarımız var. Bunu da gururla söylüyoruz ve bu bir ekip işi.”

bobreklerini-kaybeden-kardesine-bagista-bulundu-bir-de-cagri-yapti-002.jpg

“5 SENE BOYUNCA HER İKİ BÖBREK DE İFLAS ETMİŞ”

Böbrek alıcısı Serkan Filiz (22), 5-6 sene önce kemik kanserinden kemoterapi gördüğünü söyleyerek, “Onu atlattım bu sefer böbrek yetmezliği çıktı kemoterapiden dolayı. 5 sene boyunca her iki böbrek de iflas etmiş. Ağabeyimin sayesinde böbreğim çalışıyor. Haftada üç gün diyaliz görüyordum. Ağabeyim böbrek verdikten sonra diyaliz kesildi” ifadelerinde bulundu.

“VATANDAŞLARI KORKUSUZ, KUŞKUSUZ ORGAN NAKLİ YAPMAYA DAVET EDİYORUM”

Böbrek vericisi ağabey Emin Filiz ise, yakın zamanda böbrek nakli operasyonu gerçekleştiğini dile getirdi. Can vermenin gururunu yaşadığını aktaran ağabey Filiz, “Birde bu canından bir parçaysa anlatılmaz bir duygu. Vatandaşları korkusuz, kuşkusuz organ nakli yapmaya davet ediyorum, duyarlı olmalarını diliyorum. Diyalize bağlıydı, nakil gerekiyordu. Anne babamdan tıbben engel olduğu için bende uygun gördüler. Şu anda bunun gururunu yaşıyorum. Bir kez daha olsa gözümü kırpmadan ameliyat olurum” dedi.

bobreklerini-kaybeden-kardesine-bagista-bulundu-bir-de-cagri-yapti-003.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.