Keneden korunmanın yolunu Konya’da uzmanı anlattı

KKKA hastalığının bulaşmasına sebep olan kene sorunu özellikle yaz aylarında artış gösteriyor. Ülkemizde de yaygın olarak görülen kenelerden korunmanın yöntemlerini, Konya Büyükşehir Hastanesi Dermatoloji Uzm. Dr. Nuran Karaca Önat, anlattı.

Keneden korunmanın yolunu Konya’da uzmanı anlattı

Konya Büyükşehir Hastanesi’nde Dermatoloji Uzmanı olan Dr. Nuran Karaca Önat, “İnsanlara ve dört ayaklı evcil hayvanlara ilgi duyan keneler ikisi arasında kolayca hareket edebilirler.

Kene ısırıkları genellikle zararsızdır, bu durumda belirgin semptomlara neden olmazlar. Bununla birlikte, keneler alerjik reaksiyonlara neden olabilir ve bazı keneler, ısırdıklarında insanlara ve evcil hayvanlara hastalık bulaştırabilir. Bunlar tehlikeli ve hatta ölümcül olabilir.” dedi.

Uzm. Dr. Nuran Karaca Önat, “Keneler küçük, kan emici böceklerdir. Bir toplu iğne başı kadar küçükten bir kurşun kalem silgisi kadar büyük olabilirler.

Farklı kene türleri, kahverengi tonlarından kırmızımsı kahverengi ve siyaha kadar değişebilir. Daha fazla kan aldıkça keneler büyür. En büyük keneler bir bilye büyüklüğünde olabilir.

Keneler vücudun sıcak ve nemli bölgelerini tercih eder. Isıran diğer böceklerin çoğundan farklı olarak, keneler sizi ısırdıktan sonra genellikle vücudunuza bağlı kalır. Vücudunuzdan 10 güne kadar kan emdikten sonra, tıkanmış bir kene kendini ayırabilir ve düşebilir.” dedi.

keneden-korunmanin-yolunu-konyada-uzmani-anlatti.jpg

KENE ISIRIĞININ BELİRTİLERİ

Uzm. Dr. Nuran Karaca Önat, “Kene ısırıkları özellikle yaz sıcaklarının arttığı nisan ve eylül dönemlerinde ve özellikle temmuz-ağustos gibi sıcağın arttığı aylarda daha sık görülmektedir.

Kene ısırıkları genellikle zararsızdır ve hiçbir belirti göstermeyebilir. Bununla birlikte, kene ısırıklarına alerjiniz varsa, şunları yaşayabilirsiniz; ısırık bölgesinde ağrı veya şişlik, kızarıklık, ısırık yerinde yanma hissi, kabarcıklar, şiddetli alerji durumunda nefes almada zorluk.”

KENE ISIRIKLARININ TEDAVİSİ

Uzm. Dr. Nuran Karaca Önat, “Üzerinizde bir kene bulduğunuzda yapmanız gereken en önemli şey onu çıkarmaktır. Bir kene temizleme aracı veya bir cımbız seti ile keneyi kendiniz kaldırabilirsiniz. Bu adımları takip edin: Keneyi cildinizin yüzeyine olabildiğince yakın tutun. Sabit basınç uygulayarak düz bir şekilde yukarı ve ciltten uzağa çekin. Keneyi bükmemeye çalışın. Isırığın içinde kenenin baş veya ağız kısımlarından herhangi birini bırakıp bırakmadığınızı görmek için ısırık bölgesini kontrol edin. Eğer öyleyse, bunları kaldırın. Isırık bölgesini sabun ve su ile temizleyin. Keneyi çıkardıktan sonra, ölü olduğundan emin olmak için alkole batırın. Kapalı bir kaba koyun.”

Kene ısırması sonrası antibiyotik kullanımına değinen Önat, “Isırık bölgesinde bir cilt enfeksiyonu yaşarsanız veya sürekli olarak cildi çizip yırtarsanız antibiyotik gereklidir.

Kene kaynaklı bazı hastalıklar (örneğin, Lyme hastalığı) için yüksek riskli bir bölgede bir kene tarafından ısırıldıysanız veya kene size uzun süre bağlı kaldıysa, antibiyotik tedavisine başlamak için doktorunuza görünmeniz gerekir.” dedi.

keneden-korunmanin-yolunu-konyada-uzmani-anlatti-001.jpeg

ENFEKSİYONDAN KORUNMANIN YOLLARI

Uzm. Dr. Önat, kene ısırması sonucu oluşabilecek enfeksiyonlardan kaçınmanın yollarını şöyle sıraladı:

“Ormanda veya kenelerin yaygın olduğu çimenli alanlarda yürürken uzun kollu gömlek ve pantolon giyin. Parkurların ortasında yürüyün. Riskli bölgelerde kene kovucu kullanın. Giysi ve teçhizatınızı temiz tutun. Dışarı çıktıktan sonraki iki saat içinde duş alın veya banyo yapın. Özellikle kol altları, kulak arkaları, bacak araları, diz arkaları ve saçlar olmak üzere kene eğilimli bölgelerde bulunduktan sonra cildi yakından kontrol edin. Hastalık taşıyan bir kenenin bir kişiyi enfekte etmesi için genellikle 24 saatten fazla beslenme gerekir. Bu nedenle, bir kene ne kadar erken tanımlanır ve çıkarılırsa o kadar iyidir.”

keneden-korunmanin-yolunu-konyada-uzmani-anlatti-002.jpegKonya Büyükşehir Hastanesi Dermatoloji Uzm. Dr. Nuran Karaca Önat

Kaynak:Haber Kaynağı

 Muhabir
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.