Uzmanlar Konya’da fetal kalp için bir araya geldi
Başkent Üniversitesi Konya Hastanesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen sempozyumda, anne karnındaki bebeklerin kalp sağlığı “Her Yönüyle Fetal Kalp” başlığıyla kapsamlı şekilde ele alındı. Programa Prof. Dr. Mehmet Haberal da katıldı.
Başkent Üniversitesi Konya Hastanesi, anne karnındaki bebek sağlığına odaklanan önemli bir bilimsel etkinliğe ev sahipliği yaptı. Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü iş birliğiyle düzenlenen sempozyumda “Her Yönüyle Fetal Kalp” konusu detaylı şekilde ele alındı.
Konya’da bir otelde gerçekleştirilen programa, Başkent Üniversitesi Kurucusu Prof. Dr. Mehmet Haberal, Başkent Üniversitesi Sağlık Kuruluşları Direktörü Prof. Dr. Ali Haberal ile çok sayıda kadın hastalıkları ve doğum uzmanı katıldı.

MAZERET DEĞİL, İŞ ÜRETMEK GEREK
Programda konuşan Prof. Dr. Mehmet Haberal, bilimsel üretkenliğin önemine dikkat çekerek Türkiye’nin tıp alanındaki başarılarından gurur duyduğunu ifade etti. Organ nakli alanında elde edilen öncülüklere değinen Haberal, “Mazeret değil iş üretmek gerekiyor” sözleriyle daha fazla çalışma çağrısında bulundu.
ERKEN TEŞHİS HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Doğumsal hastalıkların erken teşhis ve tedavisinin hayati önem taşıdığını vurgulayan Haberal, teşhis konulduğu takdirde tedavi imkanlarının hızla devreye alındığını belirtti. Organ naklinin bu süreçte önemli bir alternatif olduğunu ifade etti.
TÜRKİYE SAĞLIKTA ÖN SIRADA
Türkiye’nin organ naklinde özellikle canlı vericili nakillerde dünyada ön sıralarda yer aldığını belirten Haberal, artık Türk vatandaşlarının tedavi için yurt dışına gitmek zorunda kalmadığını söyledi. Türkiye’nin sağlık turizminde de önemli bir merkez haline geldiğini ifade etti.
UZMANLAŞMIŞ MÜDAHALE HAYAT KURTARIYOR
Başkent Üniversitesi Sağlık Kuruluşları Direktörü Prof. Dr. Ali Haberal ise Konya’nın güçlü akademik yapısıyla bilim merkezlerinden biri olduğunu belirtti. Fetal kalp alanında yapılan çalışmaların Ankara’nın yanı sıra Konya, İstanbul ve Adana’da sürdüğünü ifade eden Haberal, erken tanı ve uzmanlaşmış müdahalenin hayati önem taşıdığını dile getirdi.

EN SIK GÖRÜLEN ANOMALİLER ARASINDA
Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Esra Kuşçu sempozyumun bilim dünyasına katkı sunmasını temenni etti.
Sempozyumda konuşan Prof. Dr. Emel Ebru Özçimen ise doğumsal kalp hastalıklarının en sık görülen anomaliler arasında yer aldığını belirtti. Güncel ultrason teknikleri sayesinde birçok yapısal sorunun gebelik sürecinde tespit edilebildiğini ifade eden Özçimen, erken tanının doğum sonrası müdahale planlaması açısından kritik rol oynadığını vurguladı.
4 OTURUMDA DETAYLI İNCELEME
Açılış konuşmalarının ardından sempozyum kapsamında temel kardiyak değerlendirme, kardiyak anomaliler, prenatal tanı konulan vakaların doğum sonrası takibi ve fetal kalp değerlendirmesine yönelik canlı ultrasonografik uygulamaların ele alındığı 4 ayrı oturum gerçekleştirildi.



Kaynak:Haber Merkezi


Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.