Emekli ve memurun ocak zammında yeni hesap! 3 aylık oran belli oldu

Eylül enflasyonunun yüzde 1,84 açıklanmasıyla milyonlarca memur ve emeklinin Ocak 2027 zam hesabı yeniden şekillendi. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için 3 aylık kümülatif artış yüzde 5,57'ye ulaşırken gözler son 3 veriye çevrildi.

Milyonlarca memur, memur emeklisi, SSK ve Bağ-Kur emeklisinin Ocak 2027’de alacağı maaş zammına ilişkin hesaplar, eylül ayı enflasyonunun açıklanmasıyla yeniden güncellendi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayında tüketici fiyatlarının aylık bazda yüzde 1,84 arttığını açıkladı. Böylece temmuz, ağustos ve eylül aylarını kapsayan üç aylık dönem için zam hesabında önemli bir eşik daha geride kaldı.

SSK VE BAĞ-KUR EMEKLİSİ İÇİN YÜZDE 5,57

Açıklanan ilk üç aylık verinin ardından SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına esas olacak kümülatif enflasyon yüzde 5,57'ye ulaştı.

Böylece SSK ve Bağ-Kur emeklileri, Ocak 2027 maaşlarına yansıtılmak üzere şimdiden yüzde 5,57'lik artışı hak etmiş oldu.

Ancak bu nihai zam oranı değil. Ekim, kasım ve aralık aylarında açıklanacak enflasyon rakamları da mevcut oranın üzerine bileşik olarak eklenecek.

OCAK ZAMMI İÇİN 3 VERİ DAHA BEKLENECEK

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin kesin zam oranı, 2026'nın ikinci yarısındaki 6 aylık enflasyonun tamamlanmasıyla ortaya çıkacak.

Bu nedenle yüzde 5,57'lik mevcut oran, ilk üç ay itibarıyla oluşan kümülatif artışı gösteriyor. Ekim, kasım ve aralık rakamlarının ardından Ocak 2027'de uygulanacak kesin oran belli olacak.

MEMUR VE MEMUR EMEKLİSİNDE DURUM FARKLI

Memur ve memur emeklilerinin zam hesabında ise SSK ve Bağ-Kur emeklilerinden farklı bir yöntem uygulanıyor. Memurlar, toplu sözleşmeyle belirlenen artışa ek olarak şartların oluşması halinde enflasyon farkı alıyor.

İlk üç aylık veriler itibarıyla memur ve memur emeklileri için henüz enflasyon farkı oluşmadı.

Mevcut hesaplamaya göre enflasyon farkının ortaya çıkabilmesi için yüzde 1,36'lık daha enflasyon oluşması gerekiyor.

KESİN ZAM ARALIK ENFLASYONUYLA ORTAYA ÇIKACAK

Milyonların maaşına yapılacak kesin zam için geriye ekim, kasım ve aralık aylarına ilişkin üç enflasyon verisi kaldı.

Aralık ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte 2026'nın ikinci yarısına ilişkin 6 aylık enflasyon netleşecek ve SSK ile Bağ-Kur emeklilerinin kesin artış oranı ile memur ve memur emeklilerinin enflasyon farkı kesinleşecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Ev ve iş yeri sahipleri ile kiracılar dikkat! Kira zam oranı belli oldu
Merakla beklenen Eylül ayı enflasyon rakamları belli oldu

Ekonomi Haberleri