Konya'nın tarihi ve kültürel zenginliklerinin önemli bir parçası olan İplikçi Camii, Selçuklu döneminin etkileyici mimarisinin güzel bir örneği.
Alaaddin Tepesi'nin doğusunda yer alan cami, aynı zamanda "Ebülfazl Mescidi" olarak da biliniyor.
Onüçüncü yüzyılda inşaa edilen tarihi camide kıble değişti. Değişim, yıllardır bu camide namaz kılan cemaati de şaşırttı.
Yaklaşık 30-35 derecelik açıda sola doğru kıblesi değişen İplikçi Camii’nde yeni işaretlemeler yapılarak, mihraba doğru değil sola doğru namaza durulması uyarıları yapıldı.
Değişimin 1945’li yıllarda yapılan tadilattan mı, yoksa Selçuklu dönemi 1300’lü yıllardaki inşaadan mı kaynaklandığı bilinmiyor.
Tarihi İplikçi Camii, birçok özelliğiyle öne çıkıyor.
Hazreti Mevlana’nın bizatihi kendisinin ders verdiği yer olarak şehirde en çok değer taşıyan yerlerin başında geliyor. Öyle ki, Hazreti Mevlana’nın babası Bahaeddin Veled Konya’ya ilk geldiğinde kendisini Sultan Alaeddin’in sarayda misafir etmek istediği ancak büyük velinin Sultan’a teşekkür ederek bu teklifi kabul etmediği, günümüze kadar ulaşan cami avlusundaki kubbeli odanın o zaman delikanlı çağında olan Hazreti Mevlana, babası ve ailesinin kaldığı oda olabileceği ifade ediliyor.
Caminin şadırvanı da eşsiz akustiği ile ilgi görüyor. Birbirini karşıdan gören sütunlara sırtını verenler kendi kulaklarının ancak duyacağı ses tonu ile konuşuyor. Ne hikmettir ki kendisinin zor duyduğu bu sesi karşı sütuna sırtını veren 7-8 metre uzaklıktaki kişi net ve yüksek volümle dinleyebiliyor.