Meteorolojinin günlerdir uyarısını yaptığı sağanak yağış, dün akşamüstü Konya'yı vurdu.
Aniden bastıran yağmur, adeta bardaktan boşanırcasına yağdı.
Hazırlıksız yakalanan vatandaşlar zor anlar yaşadı.
Zaman zaman trafikte aksamalar meydana geldi, sürücüler yağmurun şiddetinden güçlükle ilerledi.
Sağanak yağış nedeniyle birçok aracın plakası düştü. Yağmur sularının çekilmesinin ardından ortaya çıkan plakaları vatandaşlar topladı.
Plakalarını düşüren vatandaşlar, sabahın erken saatlerinden itibaren yollarda kendilerine ait olan plakayı aradı.
PLAKA KAYBINDA NE YAPILMASI GEREKİR?
Araç plakasının kaybolması veya çalınması durumunda birtakım gerekli işlemler yapılması gerekir. Bu gibi bir durum yaşandığında ve gerekli adımlar atılmadığında olumsuz pek çok durumla karşılaşılabilir.
Plakanızın kaybolduğunu fark ettiğinizde durumu hemen not almanız ve mümkünse nerede ve ne zaman kaybolduğunu belirlemeniz önemli. Bu bilgi, yetkililere durumu bildirirken işinize yarayacaktır.
- En yakın Trafik Şubesi Müdürlüğü’ne başvuru yapmak gerekir. Burada plakanızın kaybolduğunu ve yeni plaka talep ettiğinizi belirtmeniz gerekecektir. Başvuru sırasında kimlik ve araç ruhsatı gibi belgeleri yanınızda bulundurmanız önemlidir.
- Trafik Şube Müdürlüğü daha sonrasında ruhsat sahibi kişiyi notere yönlendirir. Kişi, notere gidip plakanın kayıp olduğunu ve Trafik Şube Müdürlüğü’ndeki işlemin tamamlandığını beyan eder. Ardından plaka basım kağıdı alınır.
- Noter onaylı plaka basım kağıdıyla birlikte en yakın Şoförler Odası’na gidilir ve yeni plaka çıkarttırılır.
- Tek plaka kaybolması durumunda kişi yanında diğer plakayı da Trafik Şube Müdürlüğüne götürerek plaka bastırma talep edebilir. Ancak iki plakanın birden kaybolması durumunda yeniden plaka çıkartmak gerekir. Bu durumda ruhsat yenilenmesi gerekeceğinden ruhsat ücretinin de ödenmesi gerekir.
HANGİ DURUMLARDA PLAKA DEĞİŞİMİ YAPILAMAZ?
Araç plakasının değiştirilmesi belli durumlarda mümkün olmayabilir. Örneğin, aracın motorlu taşıtlar vergi borcunun olması veya geçerli muayenesinin bulunmaması gibi durumlarda plaka değişikliği yapılamaz.
PLAKA KAYBINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
- Plaka kaybını en kısa sürede bildirmek gerekir.
- Plaka kayıp tutanağı olmadan yeni plaka basılmaz.
- MTV borcu olan araçlara yeni plaka basılmaz.
- Yeni plaka basıldıktan sonra eski plaka geçersiz hale gelir.
2024 YILI GÜNCEL ARAÇ PLAKA DEĞİŞİM ÜCRETLERİ
2024 yılı için güncellenmiş araç plaka değişim ücreti, noter aracılığıyla yapılan plaka değişimleri için 1.489,35 TL olarak belirlenmiştir.
Güncel araç plaka değişim ücretinin yanı sıra plaka yenileme ücreti 2024 yılı için belirlenen tarifeye göre tek plaka basım ücreti 2024 yılı için 195 TL, çift plaka basım ücretiyse 390 TL'dir.
PLAKA DEĞİŞİM ÜCRETİ NEREYE YATIRILIR?
Araç plaka değişimi ve plaka yenileme ücreti Şoförler Odası'na yatırılır.
PLAKA KAYBINI ÖNLEMEK İÇİN NELER YAPILMALI?
Bir araca ait plakanın kaybolma hakkı genellikle bir defa ile sınırlıdır. İkinci kez plaka kaybı durumunda, aracın plakası değiştirilmek zorunda kalabilir. Bu durumda, araç sahibinin ek masraflarla ve zaman kaybıyla karşılaşmaması için plakaların montajının özenle yapılması büyük önem taşır.
- Plakaları sağlam bir şekilde takmak gerekir.
- Aracınızı park ederken plakaların görünür olması gerekir.
- Plakaların zarar görmesine neden olabilecek durumlardan kaçınmak gerekir.