Uzman isimden Konya’ya uyarı: Deprem gerçeği unutulmamalı

Kahramanmaraş’taki depremlerde sallanan Konya’da önceki gece yaşanan 3,0 büyüklüğündeki deprem paniğe neden oldu. Peki, Konya sanıldığı kadar güvenli değil mi, aktif fay hatları var mı? Cevabı Tahir Nalbantçılar verdi, “Deprem gerçeği unutulmamalı.” dedi.

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle yeniden gündeme gelen fay hatları, önceki gece Konya’da yeniden hatırlattı. 

Bir taraftan depremde hayatını yitiren vatandaşlar bir tarafta depremzedelerin acil ihtiyaçları bir taraftan da deprem sebebiyle oluşan endişe bir araya geldi ve 3.0 büyüklüğünde Konya’da meydana gelen deprem kısa süreli paniğe neden oldu. 

Peki, neredeyse güvenli bölge ilan edilen Konya’da depreme hangi fay hattı sebep oldu? Konya’da aktif fay hatları var mı? Konya sanıldığı kadar güvenli değil mi?

Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Nalbantçılar Haber Dairesi’nin sorularını yanıtladı.

KONYA FAY ZONU NEREDE?

Konya’nın, içerisinde aktif fayların yer alan bir kent olduğunun unutulmaması gerektiğini söyleyen Nalbantçılar, “Özellikle Konya Fay Zonu olarak ifade ettiğimiz Selçuklu’yu bir baştan bir başa çevreleyen ve Seydişehir yolunda diğer ucunu gördüğümüz yaklaşık 50 kilometreye varan Konya Fay Zonu olarak isimlendirilen bir fay hattımız mevcuttur.” dedi. 

KONYA DEPREM KONUSUNDA GÜVENLİ Mİ?

Konya’nın deprem açısından güvenli bölge olduğu algısının yanlış olmadığını ifade eden Prof. Dr. Tahir Nalbantçılar, şehrin kıtalar arası ilişkiler kurulacak bir fay hattına sahip olmadığını, Türkiye’nin en güvenilir noktalarından biri olduğunu, ancak bunun Konya ve çevresinin faysız, depremsiz olarak algılanmaması gerektiğini dile getirdi.

KONYA’DA BÜYÜK DEPREMİ TETİKLEYECEK FAY ZONU VAR MI?

Prof. Dr. Tahir Nalbantçılar Konya’daki jeolojik yapıyla ilgili birçok çalışma yapıldığını dile getirerek, bu çalışmalar sonucunda Kahramanmaraş depremi, İstanbul depremi gibi bir depremi tetikleyecek (Doğu Anadolu ya da Kuzey Anadolu) fay zonunun Konya’da bulunmadığını kaydetti.

Konya’nın etrafında oluşabilecek depremleri hissedebilecek jeolojik yapıda olduğuna da dikkat çeken Nalbantçılar, Konya tarihinde günümüzde yaşanan deprem gibi büyük yıkım oluşturacak bir depremin görülmediğini, tarihi kaynakların Mevlana Hazretlerinin yaşadığı dönemde bir depremin kentte bazı yıkımlara neden olduğundan bahsettiğini sözlerine ekledi.

17 Şubat 2023 gecesi yaşanan depremin herhangi bir depremin öncüsü ya da artçısı olmadığını ifade eden Prof. Nalbantçılar, “Konya Fay Zonunda bu büyüklükteki depremlerin olmasını bir başka depremi tetiklemekten ziyade ayrı depremleri oluşturabilecek kırıklar olarak değerlendirmek doğru olacaktır.” diye konuştu.

“DEPREM GERÇEĞİ UNUTULMAMALI”

Şu ana kadar büyük bir deprem yaşanmamasının deprem gerçeğini unutturmaması gerektiğine dikkat çeken Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Nalbantçılar, “Bütün çalışmalarımızı ve yapı stokunu 6,0 - 6,5 büyüklüğünde oluşabilecek depreme göre planlanlamalıyız. Konya’da oluşan her deprem Konya’nın altında bulunan fay hatlarıyla ilgilidir. Bunlar diğer ana faylarla bağlantılı değildir. Konya ve çevresi üniversitelerimiz ve kamu kurumlarımız tarafından incelenmiş ve ana fay zonlarıyla bağlantısı gözlenmemiştir.” ifadelerini kullandı.

Haber Dairesi - Fatma Tunçer Öncü (Konya Haber)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Konya Haberleri