Konya, tarihinin en büyük organizasyonunun en kritik bölümünü başarıyla gerçekleştirdi. Dün akşam Büyükşehir Belediyesi Stadyumu’ndaki seremoni muhteşemdi. Konyalılar yıllarca hafızalarında silinmeyecek gösterilere şahit oldu.
İslami Dayanışma Oyunları 2022 yılında dünyada yapılan ve yapılacak olan organizasyonların en büyüğü. Oyunlar için Konya’nın seçilmiş olması il adına büyük kazanım. Saat 19.30’da ‘Türk Yıldızları’ gösterisi ile başlayan seremoni gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü. 19.30-20.00 saatleri arasında evden stadyuma doğru giderken bayrağını kapanın cadde ve sokaklara koştuğunu ve Türk Yıldızlarını gururla izlediğini gördüm. Ben de gurur duydum.
Konya’nın böyle büyük bir organizasyonu kaldıramayacağını savunanlar yanıldılar. Konya daha büyük organizasyonlara ev sahipliği yapacağını da bu vesile ile herkese göstermiş oldu. Bu tür organizasyonlar zor ve meşakkatli organizasyonlar. 4.200’ü sporcu olmak üzere çoğu yabancı yaklaşık 6 bin kişi bu süre zarfında Konya’da olacak. Organizasyonda ilk gün elde edilen kusursuzluğun oyunlar boyunca sürmesi en büyük temennimiz.
İslami Dayanışma Oyunları farklı tartışmaları da gündeme getirdi. En fazla tartışılan konu oyunların ismi…. İnsanlar başında ‘islami’ kelimesinin olmasının oyunların muhtevası ile örtüşmediğini düşünüyor. Bu isim, aradaki ‘dayanışma’ kelimesi çıkarıldığında direkt olarak ‘İslami Oyunlar’ olarak anlaşılıyor. Bu da bazı spor dallarındaki giyim tarzından dolayı tartışmalara neden oluyor. İsim böyle oldukça bu tartışmaların bitmeyeceği kesin. Ben de şahsen ismin değişmesinden yanayım. ‘İslami Dayanışma Oyunları’ yerine ‘İslam Ülkeleri Dayanışma Oyunları’ olsa bence tartışma büyük oranda sona erer.
Seremoniye gelince… Seremoni’de en büyük alkışı işin doğası gereği Türkiye aldı. Türkiye’den sonra en fazla alkışlanan ülke ‘Filistin’ oldu. Özel hiçbir çaba gösterilmemesine rağmen Filistin’in en çok alkışlanan ülkelerden biri olması, ülke insanımızın hassasiyetini göstermesi açısından büyük öneme sahip. Sosyal medyada sıkça “neden konuşmacılar ‘Filistin Meselesini ‘ hiç dile getirmedi? “ şeklinde sitemler oldu. Dünyanın tüm spor etkinliklerinde siyasi meselelerin konuşulmadığı aşikâr. Bence Konyalı seyirciler gereğini alkışları ile yaptılar. Tabi ki Filistin kanayan yaramız… Tabii ki Filistin islam ülkelerinin ortak meselesi... Tabii ki Filistin denince her Müslümanın yüreği yanar…
Bir diğer konu seremonideki gösteriler. Gösterilerde modern dans figürlerinin tercih edilmesi çokça tartışıldı. Vatandaşlardan bir kısmı tüm bunların yerine ‘Anadolu Ateşi” türü kendimize ait bir halkoyunları gösterisinin daha etkili olacağını savundu. İslam toplumlarının kendi kültürel değerlerinden oluşan gösteriler düzenlemelerinin daha anlamlı olacağına ben de inanıyorum. İslam ülkelerinin artık lüzumsuz batı hayranlığı uygulamalardan vaz geçmeleri gerekiyor.
Ancak bu ve benzeri tartışmalardan hiç biri dünkü seremoniye gölge düşürecek boyutta değil. Özellikle açılış programının sonundaki dronlarla yapılan semazen gösterisi muhteşemdi. Konya bu işi başardı, daha büyüklerini de başaracak…