Araç Satışından Sonra Trafik Sigortası İşlemleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Trafik sigortası, trafiğe kayıtlı tüm araçlarda zorunlu olan bir poliçe. Bu nedenle, ikinci el otomobil alım satımı sürecinde de, trafik sigortası dikkat edilmesi gereken konular içinde yer alıyor.

Araç Satışından Sonra Trafik Sigortası İşlemleri Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Trafik sigortası, trafiğe kayıtlı tüm araçlarda zorunlu olan bir poliçe. Bu nedenle, ikinci el otomobil alım satımı sürecinde de, trafik sigortası dikkat edilmesi gereken konular içinde yer alıyor. Hem araç alanlar hem de satanlar için, zorunlu trafik sigortası takip edilmesi gereken bir konu. Olası kazalarda, kusurlu aracın sahibinin karşıya verdiği zararı karşılayan araç sigortası, satıştan belli bir süre sonra yaptırılması zorunludur. Trafiğe çıkan tüm araçların sahip olması gereken poliçenin olmaması durumunda hem cezai işlem uygulanmakta, hem de karşı tarafa verilen hasar, sürücü tarafından karşılanmakta. Bu nedenle araç sigortası mutlaka olmalı. Peki, araç satışının ardından trafik sigortası prosedürü nasıl ilerliyor?

Mevcut sigorta 15 gün kullanılabilir

İkinci el otomobil alım satımının ardından, araçta mevcut bir sigorta poliçesi bulunuyorsa, aracın yeni sahibi 15 gün süre ile bu poliçeyi kullanabiliyor. İlk 15 günlük süre içinde, olası bir kaza durumunda araç sahibi, kusurlu olması durumunda karşı tarafın hasarı ile ilgili bir yükümlülük altına girmiyor. Bununla birlikte, araç sahipleri 15 gün içinde yeni trafik sigortasını yaptırmak zorunda.

15 günlük süre, 2. el aracı satın alan kişi için yeni sigorta poliçesi oluşturma sürecinde tanınan süredir. 15 gün içinde trafik sigortası yapılmadığında, araç sahipleri için cezai riskler başlar. Trafik polisleri, trafik sigortasını düzenli olarak yaptıkları kontrollerde incelemektedir. 15 gün içinde, satın aldığı araca trafik sigortası yaptırmayan araç sahipleri, trafik kontrolüne takıldığında trafikten men cezası gibi durumlar ile karşı karşıya kalabilmektedir. Trafik çevirmesinde, aracın sigortası ile ilgili aşağıdaki uygulamalar yapılır:

  • Trafik sigortası olmayan bir araç trafikten men edilebilir.
  • Sigortasız araçlar, otoparka çekilir ve sigorta yapılana kadar parkta kalır.
  • Aracın sigortasının yapılmasının ardından gerekli ceza ödenerek araç alınabilir.

Cezai işlemler göz önünde bulundurulduğunda, araba satış sürecinin hemen ardından trafik sigortasının yaptırılması son derece önemli.

Trafik sigortası fiyatları

Trafik sigortası sürecinde, sürücülerin en çok araştırdığı konuların başında da fiyatlar geliyor. Zorunlu trafik sigortası fiyatları ne kadar diye merak eden sürücüler için, en uygun trafik sigortası fiyatı için, farklı sigorta şirketlerinden teklif alınabilir. Araç sigorta sorgulama ekranından öğrenilebilecek mevcut sigorta durumunun ardından, en ucuz sigorta için teklif almak mümkün.

2022 trafik sigortası fiyatlarında, mevcut sigortası olan ve herhangi bir hasara uğramamış, pert olmamış araç sahipleri için hasarsızlık indirimi mevcut. Her yıl yenilenmesi gereken, süresi 1 yıllık olan trafik poliçesi fiyatlarında, 7 basamak mevcut. Hasarsızlık indirimi ya da sürprim oranı, aracın bir kazaya karışmamasına göre, yüzde 45’e kadar çıkabiliyor. İndirimli trafik sigortası için, hasarsızlık indiriminden faydalanarak poliçeyi yenilemek bu anlamda çok avantajlı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.