Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 yıl sonra Irak'a gidiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 12 yıl aradan sonra komşu ülke Irak’a gidiyor. Erdoğan, Bağdat ve Erbil hattında üst düzey yetkililerle görüşecek. Uzmanlara göre, Erdoğan'ın ziyaretiyle Irak'tan Türkiye'ye petrol ihracatı yeniden başlayabilir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 yıl sonra Irak'a gidiyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yerel seçim sonrası yurt dışı ziyaretlerine yarın başlıyor. Erdoğan, Bağdat’a resmi ziyaretinde ilk olarak Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid ile görüşecek. Ardından Irak Başbakanı Muhammed Şiya es Sudani ile bir araya gelecek.

12 YIL SONRA BAĞDAT'A GİDİYOR

Ziyaretin en önemli gündem maddeleri; terörle mücadele, su kaynaklarının kullanımı ve Türkiye'ye doğal gaz ve petrol akışı yer alacak.

ORTAK HAREKAT MERKEZİ KURULMASI PLANLANIYOR

Türkiye'nin, teröre karşı Irak'la ortak harekat merkezi kurması planlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyareti sırasında, bu merkezin de gündeme gelmesi öngörülüyor.

Kritik görüşmedeki bir başka konu başlığı ise Irak’ın su sorunu. Erdoğan, Irak’ın su konusundaki beklentisini bildiklerini, bunun karşılanması için çalışmaların sürdüğünü ifade etmişti. Bu yönde de önemli adımlar atılması bekleniyor.

cumhurbaskani-erdogan-12-yil-sonra-iraka-gidiyor.webp

20’DEN FAZLA ANLAŞMA İMZALANACAK

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yarın gerçekleştireceği Irak ziyaretine ilişkin, "Cumhurbaşkanımızın ziyareti esnasında 20'den fazla anlaşmanın imzalanması için ön mutabakatlar tamamlandı." dedi.

cumhurbaskani-erdogan-12-yil-sonra-iraka-gidiyor-001.webp

IRAK'TAN TÜRKİYE'YE PETROL İHRACATI YENİDEN BAŞLAYABİLİR

Uzmanlar, Irak’tan Türkiye’ye geçen yıl durdurulan ve Erbil-Bağdat arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle yeniden başlatılamayan petrol ihracatı konusunun Cumhurbaşkanı Erdoğan ziyaretiyle çözülebileceğini değerlendiriyor.

Paris merkezli Uluslararası Tahkim Mahkemesinin Türkiye ile Irak arasındaki petrol ihracatı konusunda verdiği karar sonrası 25 Mart 2023’te Irak'tan Ceyhan Limanı'na petrol akışı durmuştu.

Erbil ve Bağdat’ın petrol ihracatı konusunda henüz anlaşmaya varamaması nedeniyle Irak ekonomisinin bir yılda yaklaşık 14 milyar dolar zarar gördüğü tahmin ediliyor.

ERDOĞAN ERBİL’E DE GİDECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bağdat’taki resmi ziyaretinin ardından Erbil’e de gidecek. İki ülke arasında ticaret hacminin Kalkınma Yolu Projesi'nin tamamlanmasıyla 2030 yılında 20 milyar dolara ulaştırılması hedefleniyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.