Ehliyet yaşı kaça düştü? Karar Resmi Gazete'de

Son yayınlanan yönetmelikle birlikte, ehliyet almak isteyenler için yaş sınırlarında önemli değişiklikler yapıldı. Bu değişiklik, sürücü adaylarının ve toplumun dikkatini çekti. Peki, Ehliyet yaşı kaça düştü? İşte detaylar.

Ehliyet yaşı kaça düştü? Karar Resmi Gazete'de

Yeni yönetmelikle birlikte, ehliyet almak isteyenlerin yaş sınırı düşürüldü mü? Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, A1, A2, B1 ve B sınıfı ehliyetler için 18 yaşından gün almış olma şartı 17 yaşına indirildi mi?. Ayrıca, F, G, H ve K sınıfı ehliyetler için 16 yaşından gün almış olma şartı 15 yaşına indirildi mi? Bu bilgiler, Türkiye’de sürücü olmak isteyen yüzbinlerce kişiye fayda sağlayacak.

Ehliyet Yaş Sınırı Değişti Resmi Gazete’de yayınlanan yeni yönetmelikle birlikte, ehliyet almak için gerekli yaş sınırı bazı sınıflarda düşürüldü. Bu karar, sürücü adaylarını memnun ederken, trafik güvenliği konusunda farklı görüşler ortaya çıktı.

EHLİYET ALMA YAŞI DÜŞTÜ MÜ?

Resmi Gazete’de yayımlanan bir yönetmelikle ehliyet yaş sınırı değişti. Yeni düzenlemeye göre, D sınıfı ehliyet almak isteyenler için yaş sınırı 26’dan 24’e indirildi. Diğer ehliyet sınıfları için yaş sınırı şöyle:

M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler için 16 yaş.

A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı ehliyetler için 18 yaş.

A sınıfı ehliyet için 20 yaş.

C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için 21 yaş.

HANGİ SINIF EHLİYET HANGİ ARAÇLARI KULLANIR

M: Motorlu bisiklettir.

A1,A2 ve A Motorsiklettir. Silindir hacmi, Gücü, Ağırlığına göre sınıflar farklıdır.

B1 Atv olarak bilinen taşıtları kullanır.

B ise klasik sınıftır. Otomobil ve kamyonet kullanır.

D1: Minibüs kullanacaklara verilecek ehliyet sınıfını ifade eder. 2016 yılından itibaren kayıt olanlar direk bu sınıfa başvuru yapamaz.

C1,C Kamyon kullanacaklara verilir. (Yüklerine göre)

D sınıfı otobüs kullanacaklara verilir.

CE tır kullanacakların alması gereken sınıftır.

F traktör ehliyetidir.

G sınıfı iş makinası ehliyetidir.

YENİ YÖNETMELİK NE DİYOR?

Yeni yönetmelik, “Karayolu Taşıma Yönetmeliği”nde bir dizi değişiklik içeriyor. Bu değişiklikler arasında, D sınıfı ehliyet için 26 yaş olan sınırın 24 yaşa indirilmesi; M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler için 16 yaş; A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfları için ise 18 yaş olarak belirlenmesi bekleniyor. Ayrıca, yönetmelik taşıtların teknik şartlarını ve hususi taşımacılık faaliyetlerini de düzenliyor.

UZMANLAR VE TOPLUM NASIL KARŞILIYOR?

Yaş sınırının esnetilmesi, sürücü eğitimini daha erken yaşlarda almayı teşvik edeceğini ve trafik kültürünün daha erken oturabileceğini savunan uzmanlar tarafından olumlu karşılanıyor. Ancak, sosyal medyada bazı kişiler, bu tür değişikliklerin trafik kazalarına ve can kayıplarına yol açabileceğine dair endişelerini dile getiriyor.

ehliyet-yasi-kaca-dustu-karar-resmi-gazetede.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.