Altın 5769.449
BIST 10992.63
Dolar 42.5207
Euro 49.5953
Sterlin 56.8207

Konya'da besicilere uyarı! Hayvanlarınız telef olabilir

Şap hastalığı Türkiye genelinde yeniden yayılma riski taşırken uzmanlar, Konya’daki hayvan yetiştiricilerini uyardı. Prof. Dr. Sezgin Şentürk, “Virüs sürekli kendini yeniliyor. Aşıyı zamanında yaptırmayanlar büyük risk altında” dedi.

Konya'da besicilere uyarı! Hayvanlarınız telef olabilir

Şap hastalığına yol açan virüsün yeniden değişime uğradığı uyarısında bulunan uzmanlar, hayvan yetiştiricilerine aşı çağrısı yaptı. Uzmanlar, Konya’da besicilik yapan üreticilerin dikkat etmesi gereken hususları dile getirdi.

Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezgin Şentürk, virüsün çok hızlı mutasyon geçirdiğini belirterek, “Aşılar zamanında ve doğru serotiple yapılsa bile yeni varyantlarla karşılaşabiliyoruz. Bu nedenle üreticiler aşı takvimine mutlaka uymalı” dedi.

AFRİKA KÖKENLİ VARYANTLAR TÜRKİYE’DE ETKİLİ

Afrika kökenli serotiplerin ülkeye ilk kez girmesiyle hastalığın etkisinin şiddetli hissedildiğine dikkati çeken Prof. Dr. Şentürk, "Sat-1 adını verdiğimiz bu serotiplerle hayvanlarımız daha önce karşı karşıya kalmamışlardı. Dolayısıyla hastalığı şiddetli son derece şiddetli oluşmaya başladı ve hayvanların birçoğunda özellikle kuzu ve buzağılarda kalp kasında hasar gözüktü" diye konuştu.

konyanin-hayvan-besicilerine-uyari-hayvanlariniz-telef-olabilir.jpg

AFRİKA KÖKENLİ VARYANTLAR TÜRKİYE’DE ETKİLİ

Özellikle kuzu ve buzağılarda görülen kalp kası hasarının ani ölümlere neden olabileceğini söyleyen Şentürk, “Hayvanların birçoğunda ağızdaki, ayaktaki ve memelerdeki lezyonlara takiben de şiddetli bir şekilde hayvanlarda verim kayıpları oluşuyor” dedi. Şentürk, tırnaklarda meydana gelen bu lezyonlara takiben kalıcı topallık ve zorunlu kesimlerin görüldüğünü de ifade etti.

Virüsün Afrika kökenli varyantın Türkiye’de etkili olduğunu belirten Sezgin Şentürk, “Şap virüsü sürekli kendini yenileyen bir yapıya sahip. Bir varyanta karşı yapılan aşılama, ne yazık ki yeni varyantlara karşı koruma sağlamıyor. Bu nedenle üreticilerin hem devletin duyurduğu aşı programına hem de veteriner tavsiyelerine dikkatle uyması gerekiyor.” diye uyarıda bulundu.

“AŞI SÖYLENTİLERİNE İNANMAYIN”

Aşı hakkında söylentilerinde yapıcı değil aksine yıkıcı olduğunu belirten Şentürk, "Şap hastalığıyla ilgili son günlerde aşı tartışmaları yaşanıyor. 'Aşı yapıldı hayvan öldü, aşı yapıldı ama; yine hasta oldu' gibi iddialar, tartışmalar oluyor. Şap hastalığının virüsünü alan bir hayvanda hastalığın bir kuluçka devresi olur. Bu 3 ile 6 günlük bir dönemi kapsar bazen 14 günden 21 güne kadar uzayabilir açıkçası. Aşı yapıldığı esnada hayvanlar virüs almış olabilir ama klinik belirtileri göstermemiş olabilir ve aşı yapıldıktan birkaç gün sonra da klinik belirtiler oluşmaya başlar. Hayvan sahipleri genellikle bunu aşıdan sonra oluştu diye bir düşünceye sahip olabilir. Bu düşünce çok doğru bir yaklaşım değildir. Aşılama hastalıktan korunmada veya hafif atlatmada son derece önemlidir." diye konuştu.

konyanin-hayvan-besicilerine-uyari-hayvanlariniz-telef-olabilir-001.jpg

“VİRÜS SÜREKLİ KENDİNİ YENİLİYOR”

Prof. Dr. Şentürk, "Sürekli kendisini yeni şartlara göre yenileyen bir virüsle; karşı karşıyayız. Bu konuda ülkeye gelen kuşak enfeksiyon virüsüne karşı daha etkin mücadele edilmesi gerekiyor." dedi.

“TÜM SEKTÖR BİRLİKTE HAREKET ETMELİ”

Hastalıkla ilgili sektör içindeki tüm ilgililerin taşın altına elini koyması gerektiğine vurgu yapan Sezgin Şentürk, hayvan hareketlerinden, salgının boyutuna, gözlemlerden kontrole kadar geniş çaplı çalışma yürütülmesinin önemli olduğuna işaret etti.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.