Konya'dan Gaziantep'e uzanan hızlı tren koridoru için tarih verildi

Konya'dan Osmaniye ve Gaziantep'e kadar uzanan hızlı tren koridoru ne zaman tamamlanacak sorusu cevabını buldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, projenin bitişi için tarih verdi.

Konya'dan Gaziantep'e uzanan hızlı tren koridoru için tarih verildi

Konya'dan Gaziantep'e kadar uzanan YHT koridorunun tamamlanma tarihi açıklandı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, çeşitli temas ve incelemelerde bulunmak üzere Gaziantep'e gitti.

2003'ten bu yana Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde demir yollarına çok büyük yatırımlar yaptıklarını belirten Bakan Uraloğlu, “Vatandaşlarımızı yüksek hızlı trenle buluşturduk. Ana hatları modernize ettik, elektrikli ve sinyalli hale getirerek kapasitelerini artırdık. Bunun sonucunda da hem yolcu hem de yük taşımacılığında rekorlar kırdık.” dedi.

KONYA - GAZİANTEP HATTI 2025 YILINDA TAMAMLANACAK

Gaziantep'in üretim, istihdam ve ihracat noktasında Türkiye'nin önemli merkezleri arasında yer aldığını ve 20 yıllık süreçte kentin ulaşım ve altyapısı için 54 milyar liralı aşkın harcama yapıldığına dikkat çeken Uraloğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gaziantep sınırları içerisinde 377 kilometrelik demir yolu ağımız bulunmaktadır. Nurdağı-Başpınar arasındaki yaklaşık 70 kilometrelik hızlı tren hattı yapım çalışmalarımız devam etmektedir. Projelerimiz tamamlandığında, yenilenebilir enerji kaynaklarından temin edilebilen elektrikli işletmecilik sayesinde yeşil enerji koridorunun önemli bir bölümünü oluşturacağız. Hatlarımızı elektrikli hale getirerek aynı zamanda fosil yakıt tüketiminin ve dışa bağımlı olan enerji ihtiyacının azalmasını sağlayacağız. Projelerimizle vatandaşlarımıza güvenli, konforlu bir ulaşım imkanı sağlarken, çevreci ve doğa dostu olmasını da önemsiyoruz. Gaziantep'teki ilimizdeki demir yolu projelerimiz sayesinde enerjiden yıllık 280 milyon lira tasarruf, karbon salınımından ise 26 bin ton azalma sağlamış olacağız. Ayrıca; İstanbul-Eskişehir-Ankara-Konya yüksek hızlı tren hatları ve Konya-Karaman ile Konya-Aksaray-Ulukışla üzerinden Mersin Yenice'ye bağlanan hızlı tren projelerimizin devamı niteliğinde olan Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projemizde yapım çalışmalarımız devam ediyor. Projemiz tamamlandığında Mersin-Gaziantep arası 361 kilometre olan mesafeyi, 295 kilometreye düşüreceğiz. 6 saat 23 dakika olan seyahat süresi de 2 saat 15 dakikaya düşecek. Bu projemiz ile zamandan yıllık yaklaşık 2 milyar TL tasarruf elde edeceğiz.

konyadan-gaziantepe-uzanan-hizli-tren-koridoru-icin-tarih-verildi.jpg

Konya'dan Osmaniye ve Gaziantep'e kadar uzanan hızlı tren koridoru Konya, Karaman, Aksaray, Niğde, Mersin, Adana, Osmaniye, Kahramanmaraş ve Gaziantep il sınırlarından geçerken, tamamlandığında çevre iller ile birlikte 10'dan fazla il ve çok sayıda ilçeye hizmet verecek. Bu projemizi 2025 yılında tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine sunmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla, İstanbul'dan trene binen vatandaşlarımız Eskişehir-Ankara-Konya-Karaman-Niğde-Mersin ve Adana üzerinden hızlı tren konforu ile güvenli bir yolculuk yaparak Osmaniye'ye, oradan da Gaziantep'e ulaşabilecek. Bununla birlikte bu koridor üzerindeki sanayi bölgeleri ile Mersin ve İskenderun Liman bağlantıları da sağlanmış olacak.”

konyadan-gaziantepe-uzanan-hizli-tren-koridoru-icin-tarih-verildi-001.jpg

“PROJELERİMİZİN TAMAMINI BU SENE HİZMETE AÇMAYI PLANLIYORUZ”

Gaziantep'in yanı sıra Osmaniye'de de ulaşım ve altyapı konusunda yatırımlar yaptıklarını söyleyen Bakan Uraloğlu, "Osmaniye-Nurdağı Yolu'nu, Bahçe Geçişi Yolu'nu, Osmaniye Çevre Yolu'nu bitümlü sıcak kaplamalı bölünmüş yol olarak tamamladık. 52 kilometre uzunluğundaki Kadirli-Osmaniye Yolu'nun, Kadirli-Şehir Geçişi ve Kadirli-Sumbas il yolunu oluşturan 10,6 kilometrelik kesimin, 8,2 kilometrelik kesimini tamamlayıp hizmete açtık. Projemizin, 41 kilometrelik kesimi ise Kadirli-Osmaniye il yolunu kapsıyor. Artan nüfus ve trafik yoğunluğunun yanı sıra tarım ve ticaretin artmasıyla birlikte, 41 kilometrelik bu kesimi; bölünmüş yol olarak planladık, çalışmalarımız devam ediyor. Kadirli Organize Sanayi Bölgesi yolunun 5,5 kilometrelik kesimini tamamladık. Kalan kesimde çalışmalarımız devam ediyor. Projemizin tamamını, bu sene hizmete açmayı planlıyoruz. Osmaniye'de demir yolları yatırımlarına da hız verdik. Mevcut konvansiyonel hatlarımızı yeniledik. Yenice-Fevzipaşa-Narlı Hattı, Taşoluk-Fevzipaşa-Beyoğlu hattı arasında 55 kilometrelik demir yolunu yeniledik. Ayrıca, İskenderun-Toprakkale hattında 46 kilometrelik demir yolunun yenilemesini yaptık. Etkili ulaşım altyapısına sahip Gaziantep ve Osmaniye illerimizin refahını daha çok artıracak projelerimiz devam edecek" diye konuştu.

konyadan-gaziantepe-uzanan-hizli-tren-koridoru-icin-tarih-verildi-002.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum