Konya’nın etliekmeğine rakip çıktı! Günde 1000 pide satılıyor

Yozgat’ın Yerköy ilçesinde hazırlanan kıymalı pide, mayalı hamuru ve özel iç harcıyla öne çıkıyor. Düğünlerden cenaze sofralarına kadar pek çok alanda ikram edilen yöresel lezzet, Konya etliekmeğiyle kıyaslanıyor.

Konya’nın etliekmeğine rakip çıktı! Günde 1000 pide satılıyor

Yozgat’ın Yerköy ilçesinde geleneksel yöntemlerle hazırlanan kıymalı pide, bölgenin yemek kültüründe önemli bir yere sahip. Kıyma, domates ve biberin mayalı hamurla buluştuğu bu lezzet, günlük öğünlerin yanı sıra düğün, nişan ve cenaze yemeklerinde de sofralara geliyor. İlçelerdeki pide ustaları, tarifin başarısında etin niteliğinin ve hamurun hazırlanışının belirleyici olduğunu söylüyor. Yerköy’de uzun yıllardır sürdürülen bu gelenek, İç Anadolu’nun tanınan lezzetlerinden Konya etliekmeğiyle yapılan karşılaştırmalarla da gündeme geliyor.

YERKÖY’DE ÖZEL GÜNLERİN DEĞİŞMEYEN İKRAMI

Yaklaşık 20 yıldır pide ustalığı yapan Emre Dereli, ilçede kıymalı pidenin yalnızca bir yemek olmadığını, sosyal yaşamında parçası hâline geldiğini belirtti. Birçok organizasyonda tercih edilen bu lezzetin az sayıda malzemeyle hazırlandığını ifade eden Dereli, mesleğe duyulan sevginin de önem taşıdığını dile getirdi.

Dereli, “Sevgimizi kattığımız için bu kadar tercih ediliyor. İçinde domates, biber ve kıyma var. Başka bir şey yok. Cenazelerde, yüzük merasimlerinde, düğünde hepsinde pide var. Yozgat'ta nasıl testi kebabı varsa Yerköy'de de kıymalı pide oturmuş. Konya pidesi mi Yerköy pidesi mi denilince onlara da ‘Helal olsun' deriz” dedi.

konyanin-etliekmegine-rakip-cikti-gunde-1000-pide-satiliyor

PİDENİN LEZZETİNDE ET SEÇİMİ BELİRLEYİCİ

Pide ustası Ali Dereli, iç harcında dana kaburgası ve kuzu boşluğundan elde edilen eti kullandıklarını anlattı. Kıymanın yağ oranına ve hamurun mayalanmasına dikkat ettiklerini belirten Dereli, fırınlarda günlük üretimin yaklaşık bin adede ulaştığını kaydetti.

Ali Dereli, “Yerköy'ün kıymalısı, etlerimiz güzel ve hamurlarımız da mayalı olduğu için daha lezzetli oluyor. Kıymanın biraz yağlı olması lazım. Dananın kaburgası ve kuzunun boşluğunu kullanıyoruz. Daha lezzetli oluyor. Günlük bin taneye yakın pide çıkarıyoruz. Öğle yemeklerinde, akşam, cenaze yemeklerinde, düğün yemeklerinde, mevlütlerde hepsinde pide oluyor. Konya'nın pidesi de güzel. Onlar da incecik yapıyorlar. Fakat hamurun mayası az olduğu için bizimkiler biraz daha güzel oluyor” diye konuştu.

konyanin-etliekmegine-rakip-cikti-gunde-1000-pide-satiliyor

DOĞAL BESLENEN HAYVANLARIN ETİ TERCİH EDİLİYOR

Misafirleri için fırına pide yaptırmaya gelen İbrahim Acer ise bölgeye özgü bu yemeği şehir dışından gelen konuklarına da ikram ettiğini söyledi. Acer, hayvanların doğal ortamda beslenmesinin etin lezzetine katkı sağladığını düşündüğünü belirtti.

Acer, “Anadolu'nun kültürel olarak kıymalı pidesi meşhurdur. Dışarıdan gelen misafirlerimiz olduğu zaman burada pide yaptırırız. Tadı da güzeldir. Burada hayvanlar doğada, dağda beslenip kekik yediği için et biraz daha lezzetli oluyor. Kasaplara kesilip geliyor, biz de kıyma yaptırıp, pide yaptırıyoruz. Lezzetli olmasının tek sebebi doğal ortamda yetişmesi” dedi.

konyanin-etliekmegine-rakip-cikti-gunde-1000-pide-satiliyor

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.