Türkiye iklim krizine karşı alarmda! Bakan Kurum’dan kritik uyarı
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ankara’da gerçekleştirilen İDUKK toplantısında, kuraklık, yangın ve sellerden ulusal iklim projeksiyonlarına kadar Türkiye’nin iklim krizine karşı kapsamlı mücadelesinden bahsetti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ankara’da otelde düzenlenen İklim Değişikliği ve Uyum Koordinasyon Kurulu (İDUKK) toplantısında yaptığı konuşmada, iklim krizinin Türkiye için yakın bir tehdit olduğunu vurguladı. Bakan Kurum, “Barajlarımız su alarmı veriyorsa, zirai don çiftçimizin hasadını vuruyorsa, yangınlar hızla yayılıp canımıza malımıza kastediyorsa, iklim krizi Türkiye için uzak bir senaryo değil apaçık yakın bir tehdittir” dedi.
Kurum, son 50 yılda yaban hayatının yüzde 73 azaldığını, tatlı su kaynaklarının her geçen gün tükendiğini ve dünya nüfusunun üçte ikisinin susuzluk tehlikesi altında yaşadığını belirtti.
Ayrıca, insanlığın her 10 dakikada 5 bin 900 ton plastik atık ürettiğini, açlıkla mücadele eden milyonlarca insan varken, her gün yaklaşık 1 milyar öğün gıdanın israf edildiğini aktardı.
“İKLİM KRİZİ YANGINLARDA ÇARPAN ETKİSİ YARATIYOR”
Bakan, Türkiye’de son yıllarda yaşanan seller, orman yangınları ve kuraklıklarla ilgili verileri de paylaşarak, “2025 yazında yaşadığımız yangın afetinin yıkıcı sonuçlarını çok sert bir şekilde gördük. 25 Haziran itibarıyla 18 ilimizde ormanlarımız yandı, canlarımız gitti, evlerimiz yıkıldı. Her 10 yangından 9’u insan kaynaklı, ancak iklim krizi yangınlarda çarpan etkisi yaratıyor” dedi. Kurum, İzmir’de yeni yuvaların temellerinin atıldığını, Bilecik ve Karabük’te de çalışmaların başlayacağını söyledi.
Kurum, Türkiye’nin Paris İklim Anlaşması’nı onayladığını, emisyon azaltım hedefini yüzde 21’den yüzde 41’e çıkardığını ve İklim Kanunu ile ülkenin iklim değişikliğiyle mücadelesini yeni bir safhaya taşıdığını kaydetti. Ulusal Yeşil Taksonomi ve Emisyon Ticaret Sistemi çalışmalarının sürdüğünü, 2100 yılına kadar iklim projeksiyonlarının oluşturulduğunu belirtti.
Toplantının ana gündemini İkinci Ulusal Katkı Beyanı’nın oluşturduğunu ifade eden Bakan Kurum, “Beyanımızın detaylarını COP 30 Taraflar Konferansı’nda dünya kamuoyuyla paylaşacağız. Bugün alacağımız kararlar, iklim krizi mücadelesindeki liderlik rolümüzün açık göstergesi olacak” diye konuştu.
Kaynak:DHA


Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.