Türkiye’nin sınırları aşan ilk baharatı

Karabük’ün Safranbolu ilçesine adını veren Safran bitkisi Avrupa Birliği tarafından tescillendi. Türkiye’nin AB’de coğrafi işaret alan ürün sayısı 19’a çıktı.

Türkiye’nin sınırları aşan ilk baharatı

Türkiye’nin sınırları aşan ilk baharatı ‘Safranbolu Safranı’ oldu. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda,

DÜNYANIN EN PAHALI BAHARAT BİTKİSİ

“AB’den coğrafi işaret tescili alan ‘Safranbolu Safranı’ ile tescilli ürün sayımız 19’a yükseldi. Coğrafi işaretli ürünlerimiz Anadolu’nun bereketli topraklarına bereket katacak. Hayırlı olsun.” İfadelerini kullandı.

SAFRAN BİTKİSİ

Karabük’ün Safranbolu ilçesine adını veren Safran bitkisi gıda, tekstil ve ilaç sanayinde yoğun olarak kullanılmaktadır. Yetiştirildiği bölgelere ve iklim türlerine göre kalitesi farklılaşmakta olup, en kaliteli Safran yöresinde yetişmekte ve talep görmektedir. Günümüzde Safran tarımı, Devlet destekli projeler ile yaşatılmaya çalışılmaktadır.

turkiyenin-sinirlari-asan-ilk-baharati.jpg

Bugün, dünya piyasalarında, safranın gramı, altının gramına eşdeğer tutulmaktadır. Safran yetiştiren ve ürününü ihraç eden ülkeler, önemli oranda döviz girdisine sahip olmaktadır. Safranın, özellikle ilaç ve gıda endüstrisinde çok geniş kullanım alanı bulunmaktadır. Kanser araştırmalarında, bazı kanser türlerine karşı ümit var bulunduğu için, safran geniş çapta denemelerde kullanılan bir madde durumundadır. Kullanım alanları göz önüne alındığında, dünyada safrana talebin yüksek olduğu anlaşılmaktadır. Ancak, safran ekim alanlarının sınırlı olması nedeniyle, elde edilen ürün, talebi karşılayamamaktadır.

turkiyenin-sinirlari-asan-ilk-baharati-001.jpg

SAFRAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

İklim ve toprak istekleri: Safranın iklim isteği asmaya benzerlik gösterir ve rüzgara karşı korunmuş güney yamaçlarda iyi yetişir. Yaz kuraklıklarına ve soğanları dona dayanıklıdır. Vejetasyon devresindeki serin ve nemli havalar bitkinin gelişmesini olumsuz yönde etkiler. Özellikle çiçeklenme devresinde kuru ve güneşli havaları sever. Bu devredeki yağışlar ürünün kalitesini önemli ölçüde düşürür. Çiçekler dona çok hassastır.

Safran kumlu, gevşek, taşsız ve iyi drenajlı toprakları sever. Biraz kireçli , tınlı ve killi topraklarda da iyi yetişir. Taban suyu yüksek olan toprakları sevmez. Aşırı yağışlarda toprakta biriken suyun soğanlar çürütmemesi için hafif meyilli tarlalar tercih edilebilir.

turkiyenin-sinirlari-asan-ilk-baharati-002.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

 Editör
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.