Zirvede Konya ve çevresi var! Büyüyen ekstazi tehlikesi
OMÜ Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bektaş Murat Yalçın, Türkiye’de uyuşturucu kullanımında ciddi artış yaşandığını vurguladı. Yalçın’ın açıklamalarına göre, Konya ekstazi kullanımında Türkiye’nin en ön sıralarında yer alıyor.
Karadeniz Aile Hekimliği Kongresi, Samsun Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salonu’nda gerçekleştirildi. Kongrede konuşan Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bektaş Murat Yalçın, Türkiye’de uyuşturucu kullanımıyla ilgili dikkat çeken veriler paylaştı.
Prof. Dr. Yalçın, metamfetamin kullanımında Samsun’un Türkiye’de 4. sırada yer aldığını ve 2022 yılında kentteki kanalizasyon ölçümlerinde 4 ila 5 kat artış tespit edildiğini söyledi. Ölçümlerdeki artışın gerçek durumu sadece altıda bir oranında yansıttığını belirten Yalçın, gençler arasında kullanılan bazı maddelerin toksik tarım ilaçlarıyla karıştırılarak satıldığını, bunun da ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını vurguladı.
Türkiye’de en sık kullanılan uyuşturucu maddelerin esrar, amfetamin, metamfetamin, bonzai, kokain ve eroin olduğunu ifade eden Yalçın, ekstazi kullanımında Konya’nın da Karaman ve Mersin ile birlikte en ön sıralarda olduğunu açıkladı. Bu durumun, Avrupa’da ekstazinin yoğun üretildiği Hollanda’da çalışan çok sayıda Karamanlı işçiyle bağlantılı olabileceği hipotezini dile getirdi.
Yalçın, "Toplumda uyuşturucuya başlama yaşı düşerken, kullanım oranı da düzenli olarak artıyor. 1990’larda yüzde 1.27 olan oran, 2020 itibarıyla yüzde 1.7’ye çıktı. Uyuşturucuya bağlı ölüm sayısı ise 2022’de bin 100’ü aştı" dedi.
Kongrede ayrıca Samsun Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdinç Yavuz da söz aldı. Yavuz, gençlikte bağımlılık, kronik hastalıklar, yaşam biçimi değişiklikleri ve yaşlılıkta karşılaşılan sağlık sorunlarının kongre gündeminde olduğunu belirtti.
Konya özelinde dikkat çeken bir diğer bilgi ise ekstazi kullanımının yoğunluğu oldu. Bu konuda özellikle gençler arasında farkındalık oluşturulması gerektiğine işaret eden uzmanlar, Konya'da da birinci basamak hekimlerinin, madde bağımlılığıyla mücadelede daha aktif rol alması gerektiğini vurguladı.
Kaynak:İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.