Cep Telefonu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akıllı telefonlar, her geçen yenilenen ve gelişen teknolojiden etkileniyor. Haliyle her gün birbirinden donanımlı ve üstün özelliklere sahip olan akıllı telefonlar ile karşılaşmak mümkün oluyor.

Cep Telefonu Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akıllı telefonlar, her geçen yenilenen ve gelişen teknolojiden etkileniyor. Haliyle her gün birbirinden donanımlı ve üstün özelliklere sahip olan akıllı telefonlar ile karşılaşmak mümkün oluyor. Bu durum ise, telefon markalarını ve bu markaların çıkardığı telefonların özelliklerini takip edilemez duruma getiriyor. Çünkü alternatifin çok olması hem bütçeye hem de ihtiyaca uygun bir telefon seçimi yapmanın zaman almasına neden oluyor.

Bazen ayrılan bütçeye uygun telefon bulunamadığı gibi bazen bütçenin altında bir fiyata oldukça donanımlı bir telefon bulunabiliyor. Bu durum ise ancak telefon satın alırken dikkat edilmesi gereken detaylar göz önünde bulundurulduğunda mümkün oluyor. Dolayısıyla hangi akıllı telefonu almalıyım diye düşünenlerin, detaylı bir araştırma yapması gerekiyor. İşinizi kolaylaştırmak ve süreci kısaltmak için biz tüm detayları tek bir sayfada topluyoruz. İşte, cep telefonu alırken dikkat edilmesi gerekenler…

Akıllı Telefon Seçimi Nasıl Olmalı?

Telefon seçimi yapmak isteyenlerin her şeyden önce beklentisini ve ihtiyacını göz önünde bulundurması gerekiyor. Örneğin yalnızca çağrı, mail ya da mesaj yolu ile iletişim kurmak isteyenlerin daha az özelliğe sahip olan telefonları seçmesi gerekiyor. Aksine bir telefondan beklentisi yüksek olan insanların kamerası, ekranı, depolama alanı, hızı, çözünürlüğü gibi daha pek çok özelliği yüksek olan telefonlara yönelmesi gerekiyor.

Telefondan maksimum verim almak isteyen insanların, markaların çıkardığı yüksek donanımlı telefonlardan satın alması en doğru tercih oluyor. Bahsi geçen telefonlar dizi ve film izlemeyi; yüksek kaliteli fotoğraf veya video çekilmeyi ve günlük iş akışını yönetmeyi mümkün kılıyor.

Hayatı epey kolaylaştıran ve boş zamanları daha eğlenceli hale getiren cep telefonlarının özellikleri her ihtiyaca göre belirlendiği için fiyatları da bu doğrultuda değişiklik gösteriyor. Bundan dolayı en ideal telefonun en makul fiyata alınması önem kazanıyor. Şimdi gelin, alınması gereken telefonun hangi özellikleri içermesi gerektiğine bakalım…

Telefonu Kullanma Amacı  

Telefon kullanma amacı kişiden kişiye göre değişiklik gösterebiliyor. Genel olarak kullanma amacı arasında eğlenceli uygulamaların ve sosyal medyanın kullanılması yer alıyor. O nedenle sosyal medya ağlarını problemsiz kullanmaya olanak sağlayan, yüksek kalitede fotoğraflar çekebilen ve estetik görünüme sahip olan akıllı telefonlar daha çok tercih ediliyor.

Bazı insanlar yalnızca arama, mesajlaşma ve haber takibi yapmak üzere kullanabiliyor. Bu insanların çok donanımlı ve özellikli telefonlardan alması gerekmese de çözünürlüğü ve hızı yüksek olan telefondan alması büyük önem taşıyor. Görüldüğü üzere herkesin ihtiyacına ve beklentisine göre alacağı akıllı telefonun özellikleri değişebiliyor.

https://lh5.googleusercontent.com/hoxZvhFqun20Q_gbmNwSeKYmQhBHzFoBm6i2QeJCWtAdTsa91aIf9D9x2ifTwNGbOApWHveGqGcvjBN-F7c97HBnxPztSg7tu2G1dMKGeRar4kII3i91V3tvoKf_aP2O8Zq3C2-UL5p8R-JAo8INc1dgqUdvThRkJPLSYZKoyk8nJ1aJlfKkW1gO8A

Sosyal medya kanallarını problemsiz kullanma, istenilen uygulamayı indirme, kaliteli fotoğraflar çekilebilme ve diğer eğlenceli işlemleri yapabilmeye olanak sağlayan birçok telefon modeli bulunuyor. Bu telefon modellerinden biri Xiaomi 11t Pro olup, her yaşa ve her beklentiye cevap veriyor. Üstelik fiyatı da piyasa fiyatlarının çok altında olduğu için bütçeyi sarsmıyor.

Telefonun İşletim Sistemi

Telefon seçimi yaparken ihtiyaçlar ve fiyat göz önünde bulundurulduğu kadar işletim sisteminin de bulundurulması gerekiyor. Çünkü işletim sistemi, cihazın performansını arttırıyor ve uygulamaların kullanımını etkiliyor. Günümüzde en çok kullanılan işletim sistemleri arasında Android ve İOS yer alıyor. Android işletim sistemini kullanan telefon markaları arasında Samsung, Xiaomi, Huawei gibi markalar yer alırken; İOS kullananlar arasında Apple yer alıyor. Bunun yanı sıra, Android işletim sistemini kullanan Xiaomi, Redmi Note 10 telefonuyla üstün kaliteyi ortaya koyuyor. Son derece hızlı ve pratik kullanım sunan işletim sistemi ile cihazdan alınan performans artıyor.

https://lh6.googleusercontent.com/FO2kL1yw3oifKDjQCRnSxJK78oY7xfLxjA61ztGQIN3F4YUG3jM863exLWe5TdS4ZJVFaujAYN19ZBkE2G1nMD-oUnDscTbotH3PskmN-F7ugGON2tBAyvShmstzNgJ8G7Jsy8K3US-XddeMbmPKYozQEVGpNS1i_3U7mvQjUWdkvxomYDsdteiRXA

Telefonun Ekran Boyutu ve Çözünürlüğü

Telefon ekran boyutunun istenilen ebatlara sahip olması, kullanılma performansını ciddi oranda etkiliyor. Örneğin telefonu oyun oynamak veya iş sürecini yönetmek için kullananlar büyük bir ekranda işlemlerini daha rahat yürütebiliyorlar. Xiaomi, Poco, Huawei gibi akıllı telefon üreticilerinin sunduğu telefon modellerinde ekran boyutu genelde 6 inç veya 6,7 inç arasında değişiklik gösteriyor. Ekran çözünürlüğü ise, HD veya Full HD olmak üzere sıralanabilir.

Markalar arasında rekabetin arttığı dönemde ekran boyutunun ve çözünürlüğünün arttığını bilmekte fayda oluyor. Eğer oyun oynama, iş yürütme vb. işlemler yürütülmüyorsa telefonun ekranını problem etmeye gerek duyulmuyor. Bu noktada Poco x3 pro ideal ekranı ile dikkat çekiyor. Ne büyük ne de küçük olan ekran boyutu ve kaliteli çözünürlüğü ile her ihtiyaca cevap vermeyi başarıyor.

https://lh5.googleusercontent.com/z4WUecK2Zg2bMXBS-iYhgaxkQy-JSzH-eZuobBl1MNmZla2if3gw0uF-q2iXF5SCF0pEknV2f_Ohx78OexfPe2stWZbACOqf_RLkAxQ2th0Ua9J4OAAcYRMB8OMvKQduJHKOQnkvonn6SYs-wiu28ckFlLxdc9NyGn-doVdmqY6yTrWYO8EvyZ9iaQ

Telefon Kamera Kalitesi

Akıllı telefon seçiminde bulunurken insanların en çok dikkat ettiği şey, telefonun kamerası oluyor. Çünkü sosyal medyanın kazandırdığı bir ivme ile her gün fotoğraf ve video çekme gereksinimi duyulmaya başlandı.  O nedenle akıllı telefonun hem ön hem de arka kamerasının üstün kalitede olması büyük önem taşıyor. Söz konusu kamera olduğu için gerekirse bütçenin de biraz daha esnetilmesi gerekiyor.

Bütçe geniş tutuluyorsa ve üstün kalitede fotoğraf çekilmek amaçlanıyorsa imdada Poco x3 pro yetişiyor. 20 MP ve üstü kamera çözünürlüğüne sahip olan telefon 4 arka kameradan oluşuyor. Ancak akıllı telefon için daha yüksek bir bütçe ayrıldıysa İPhone 13 veya İPhone 14 serisine yönelinmesi de öneriliyor. Bahsi geçen serilerdeki her telefonun kamerası yüksek kalite ve çözünürlük içeriyor. Bu sayede daha net fotoğrafların ve videoların çıkmasına olanak sağlıyor.

Telefonun Depolama Alanı

Çeşitli telefon markaları tarafından satışa sunulan modeller en az 64 GB depolama alanı içeriyor. Bu hafıza Android işletim sistemine sahip olan telefonlarda arttırılabiliyorken; İOS işletim sistemine sahip olan telefonlarda aylık belirli bir rakamın ödenmesi ile arttırılabiliyor. Örneğin Apple’ın akıllı telefon serisinde microSD kart desteği bulunmadığından ancak aylık ödeme yaparak dahili hafızaya sahip olunuyor.

Apple marka telefonun hafıza seçenekleri arasında 64 GB, 128 GB, 512 GB, 1 TB ve 2 TB olmak üzere 5 tane depolama alanı bulunuyor. Bu durum ise her ihtiyaca ve beklentiye cevap vermeyi başardığı gibi her bütçeye hitap etmeyi de başarıyor. Android işletim sistemine sahip olan telefonlarda ise 32 GB, 64 GB, 128 GB, 256 GB, 512 GB ve 1 TB gibi seçenekler bulunuyor. Buradan anlaşılacağı üzere hem İOS hem de Android serisinde ihtiyaca cevap verebilecek depolama alanları yer alıyor.

Telefonun Şarj Süresi ve Performansı

Telefon seçimi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli detay, hiç şüphesiz, telefonun şarj süresi ve performansı oluyor. Özellikle telefonu gün içerisinde sıklıkla kullanan insanlar, şarj konusunda birtakım problemler yaşayabiliyor. O nedenle hızlı şarj özelliği içeren telefonlardan tercih edilmesi gerekiyor. Ayrıca üst model akıllı telefonlarda bulunan kablosuz şarj ve ters şarj özelliği de dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alıyor. Bu detaylar telefonun kullanımını olumlu yönde etkilediği için seçimi ona göre yapmak gerekiyor.

Telefonun fotoğraf, mesajlaşma, konuşma ve sosyal medya için kullanılma oranı, ne kadar performansa ihtiyaç duyulduğuna cevap veriyor. Örneğin çok fazla uygulama kullanılan bir telefonda şarj kısa sürede bitebiliyor. O nedenle telefonun şarj kapasitesini, kablosuz şarj olup olmadığını ve ne kadar süre gittiğini göz önünde bulundurarak seçim yapmak gerekiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.