Dijital Mamografi

İnsanlarda memelerin X-ışını yöntemi ile görüntülenmesini sağlayan bir tıbbı görüntüleme yöntemi olan mamografi, memelerde bulunan küçük tümörlerin erken teşhis ve tedavi edilmesinde önemli bir yöntemdir.

Dijital Mamografi

İnsanlarda memelerin X-ışını yöntemi ile görüntülenmesini sağlayan bir tıbbı görüntüleme yöntemi olan mamografi, memelerde bulunan küçük tümörlerin erken teşhis ve tedavi edilmesinde önemli bir yöntemdir.

Radyoloji teknoloji teknisyeni tarafından gerçekleştirilen bu yöntemde memeler, özel bir X-ışını makinesinde sıkıştırılarak tıbbi bir görüntü alınmaktadır. Bu sıkıştırma özellikle memelerin daha net bir biçimde görüntülenebilmesini sağlamaktadır.

Mamografi nedir?

Memelerin röntgen yöntemi ile görüntülenmesiyle meme kanserinin erken teşhis edilmesini sağlayabilen mamografi yönteminde X ışınları kullanılmaktadır.

Memelerdeki küçük tümörler bu şekilde tespit edilebilirken, bu yöntemde memelerin sıkıştırılması ile görüntü alınmaktadır.

Mamografi neden çekilir?

Memelerde bulunan herhangi bir tümörü erken teşhis ve tedavi etmek için kullanılan radyolojik görüntüleme yöntemi olan mamografi meme kanserinin erken evrelerinde bir tanı konulması için çekilmektedir.

Bu yöntem ile meme kanserinde erken tanı şansı yakalanmakta ve bu durum tedavi şansı ile başarı oranını da artırabilmektedir.

Dijital mamografi nedir?

Geleneksel görüntüleme yöntemlerinde kullanılan filmlerin yerine, memelerin dijital olarak görüntülendiği bir görüntüleme yöntemi olan bu yöntemde daha hassas ve net görüntüler elde edilebilmektedir.

 Özellikle meme kanserinin daha erken teşhisinde geleneksel görüntüleme yöntemine göre dijital olan bu görüntüleme yöntemi daha etkili bir yöntem olarak görülmektedir.

Mamografinin faydası nedir?

Meme kanserinin erken teşhisinde önemli bir unsur olan bu görüntüleme yöntemi, meme kanserini daha erken teşhis etmede önemli fayda sağlamaktadır.

Özellikle bu konuda hastaya bir iyileşme ve bir tedavi şansı sağlayabilen bu görüntüleme yöntemi bu açıdan faydaları ile ön plana çıkmaktadır.

Tiroid Biyopsisi Nedir?

Tiroid nodüllerinden bir örnek almak için yapılan, tıbbi bir işlem olarak tiroid biyopsisi, genellikle ultrason eşliğinde gerçekleştirilmektedir.

Bir nodülün kanser taşıdığını veya taşımadığını belirlemeye yardımcı olan bu biyopsi işleminde iğne veya vakumlu bir cihaz kullanılmakta ve işlem bu şekilde gerçekleştirilmektedir.

Tiroid Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Genellikle ince bir iğne aspirasyon biyopsisi ya da vakumlu biyopsi yöntemleri gerçekleştirilerek yapılan tiroid biyopsisi işleminde, işlem sırasında tiroid nodülü bir ultrason yardımı ile görüntülenmektedir.

İğne ya da vakumlu bir cihaz yardımı ile trioid nodülünden bir örnek alınarak gerçekleşen bu uygulamada örnek daha sonra laboratuvara gönderilmekte ve uzman kişiler tarafından incelenmektedir.

Tiroid Bezi Nedir?

Boynun ön bölgesinde yer alan ve kelebek şeklinde görünen bir organ olarak tiroid bezi, vücutta çeşitli hormonlar üretir ve özellikle de vücuttaki metabolizmayı kontrol eden bir göreve sahiptir.

Tiroid bezinin ürettiği hormonlar hücrelerin normal işleyişini düzenler ve vücuttaki enerji üretimini de yönetmektedir.

Tiroit Biyopsisi Neden Yapılır?

İnsan vücudunda bulunan tiroid nodüllerinin kontrolünün gerçekleştiği tiroit biyopsisi uygulamasında, nodüllerin kanserli veya kanserli olup olmadığı belirlenmektedir.

Prostat Biyopsisi Nasıl Yapılır?

Ultrason aracılığı ile ince bir iğneyle prostat dokusunun örnek alınması işlemi olarak ön plana çıkan prostat biyopsisi, genellikle rektumdan yapılmaktadır.

Prostat Biyopsisi Neden Yapılır?

Bu biyopsisi uygulaması, PSA yani yüksek prostat spesifik antijen seviyeleri ya da anormal olarak görülen bir prostat ultrasonu sonucu nedeniyle gerçekleştirilmektedir.

Özellikle bu uygulama insanlarda prostat kanseri varlığını teşhis etmek için yapılmaktadır.

Prostat Biyopsi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bu uygulama sonrasında bazı dikkat edilmesi gereken noktalar mevcuttur. Özellikle uygulama sonrasında hasta, idrarında kan görebilmektedir. Bu durum dikkat edilmesi gerekenler arasındadır.

Bunun yanında enfeksiyon riskini azaltmak için prostat biyopsisi sonrasında antibiyotik ve çeşitli ağrı kesiciler de uzman doktor tavsiyesinde kullanılabilmektedir.

Prostat Biyopsi Çeşitleri Nelerdir?

Transrektal veya transperineal yaklaşımlarla yapılabilen bu uygulamada MRI veya ultrason da görüntüleme teknikleri olarak kullanılabilmektedir. Prostat biyopsisi örnekleri tek veya multiple gerçekleşebilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.