Genç Girişimci Şirketi Kurmak Avantajlı mı?

Son dönemlerde ülkemizde yapılan düzenlemeler sonucunda gençlerin çalışma hayatında daha aktif rol almalarına yönelik bazı uygulamalar devreye girmiş bulunmaktadır.

Genç Girişimci Şirketi Kurmak Avantajlı mı?

Son dönemlerde ülkemizde yapılan düzenlemeler sonucunda gençlerin çalışma hayatında daha aktif rol almalarına yönelik bazı uygulamalar devreye girmiş bulunmaktadır. Uygulanmakta olan girişimci teşviklerine ek olarak yürürlüğe alınan istihdam teşvikleri de gençlerin istihdamının artırılmasında önemli bir rol üstlenmektedir.

Tüm bu teşvikler kapsamında 18-29 yaş arasında olan ve ilk kez iş yeri açan gençlerin BAĞ-KUR primleri bir yıl boyunca devlet tarafından karşılanmaktadır. Bu teşvikten yararlanacak olan kişilerin genç girişimcilerde kazanç istisnası kapsamında yer alması, BAĞ-KUR kapsamında 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk kez sigorta girişinin yapılmış olması, serbest meslek ya da ticari faaliyeti dolayısıyla adına ilk kez bir vergi mükellefiyeti açılmış bulunması şartı aranmaktadır. Ayrıca, şahıs şirketi ya da adi ortaklık kurulmuş olması da sağlanması gereken şartlar arasında yer almaktadır.

Tüm bunların yanı sıra kişinin kendi işinde çalışması ya da işi kendisinin sevk ve idare ediyor olması genç girişimci desteğinden faydalanmak istenen girişimcilerin sahip olması gereken özellikler arasında yer almaktadır. Faaliyet adi ortaklık ya da şahıs şirketi bünyesinde yapıldığı takdirde ortaklar arasından yalnızca en genç yaştaki ortak sigorta teşvik priminden yararlanma hakkına sahip olmaktadır. Prim teşvikinden yararlanılabilmesi için tüm ortakların ayrı ayrı teşvik şartlarını taşıması zorunluluğu bulunduğu için ortaklardan herhangi biri teşvik şartlarına uygun olmadığı takdirde diğer ortaklar da sigorta teşvik priminden yararlanamamaktadır.

Sigorta prim teşvikinden faydalanma isteyen sigortalı kişilerin tescil işlemleri, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’ndaki mükerrer 20. Madde kapsamında; bağlı bulundukları vergi dairesinden elde edebilecekleri “Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası” belgesi ile bağlı oldukları Sosyal Güvenlik İl / Merkez Müdürlükleri tarafından gerçekleştirilmektedir.

18 ila 29 yaş arasında olan ve ilk kez gelir vergisi mükellefi olarak bir iş yeri açan gençler için 3 yıllık vergi istisnası uygulanmaktadır. Bu kapsamda her vergilendirme döneminde 75.000 TL olarak uygulanmakta olan bu istisna sayesinde; örneğin bir vergi döneminde 150.000 TL’lik fatura kesen kişinin işletme giderleri 50.000 TL ise vergi matrahı 75.000 TL’lik istisnanın kesilmesinin ardından kalan 25.000 TL olarak belirlenmektedir.

Genç girişimci desteği kapsamında sağlanan istisnalardan faydalanılabilmesi için işe başlandığı tarihten itibaren 10 gün içinde, bağlı bulunulan Vergi Dairesi’ne işe başlama bildiriminde bulunulması gerekmektedir. Gerekli bildirim süresi içinde yapılmazsa genç girişimci desteği kapsamında sunulan istisnalardan faydalanılması söz konusu değildir. Ayrıca; anonim ya da limited şirket gibi bir tüzel kişilik olarak değil gerçek kişi olarak vergi mükellefi olunması gerekliliği bulunduğundan adi ortaklık ya da şahıs şirketi kurulması yoluyla vergi mükellefi halin gelenler, diğer şartlar açısından da uygun olmaları halinde bu istisnadan faydalanabilmektedirler.

Bununla birlikte herhangi bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin devralınması yoluyla bu istisnadan faydalanılmak istenmesi halinde devralınan işletmenin veya mesleki faaliyetin sahibinin istisnadan yararlanacak olan kişinin eş ya da üçüncü derece dahil olmak üzere kan ya da kayın hısımları yani yakını olmaması gerekmektedir. Ancak devir ölüm dolayısıyla gerçekleştiyse bu istisnadan yararlanmak mümkündür. Diğer bir ifadeyle ölüm nedeniyle faaliyet eş ve çocuklar tarafından sürdürülmeye başlandıysa faaliyeti durdurulmuş ya da faaliyeti devam etmekte olan herhangi bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş ya da üçüncü derece dahil kan ya da kayın hısımlarından devralınmaması halinde bu istisnadan yararlanılması söz konusu olabilmektedir.

Türkiye’de Vatandaşlık Almak İçin Yapılması Gerekenler

Ülkemizde vatandaşlık almak ve Türk vatandaşı olmak isteyen yabancı uyruklu kişiler Kanun’da belirtilmiş olan şartları karşıladıkları takdirde yetkili makam kararıyla Türk vatandaşı olma hakkına sahip olabilirler. Diğer yandan kişinin belirtilen şartlara haiz olması Türk vatandaşlığı kazanma konusunda mutlak hak sahibi olarak kabul edileceği anlamına gelmemelidir. Son derece önemli yasal prosedürler izlenmesini gerektirmesi nedeniyle hem Türkiye’de vatandaşlık almak hem genç girişimci şirketi kurmak konularında sürecin sorunsuz bir şekilde ilerlemesinin sağlanması için muhasebeci desteği alınmalıdır.

Yetkili makam kararıyla Türk vatandaşlığı başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin sağlaması gereken şartlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Kişinin kendi milli kanunu, vatansız olduğu durumlarda ise Türkiye Cumhuriyeti kanunları dahilinde ergin ve ayırt etme gücünün bulunması,
  • Kişinin başvuru tarihinden geriye dönük olmak kaydıyla 5 yıl süre boyunca ve kesintisiz olarak Türkiye’de ikamet etmesi,
  • Kişinin Türkiye’ye yerleşmeye dair verdiği kararı davranışlarıyla teyit edebiliyor olması,
  • Kişinin kamu sağlığı açısından tehlike oluşmasına neden olabilecek bir hastalığı bulunmaması,
  • Kişinin iyi ahlak sahibi olması,
  • Kişinin yeterli düzeyde Türkçe konuşabilmesi,
  • Kişinin hem kendisinin hem de bakmakla yükümlü olduğu kişiler varsa onların Türkiye’de geçimini sağlayabileceği bir mesleğinin ya da gelirinin olması,
  • Kişinin hem kamu düzeni hem güvenliği açısından engel teşkil edebilecek bir halinin olmaması.

Bunların yanı sıra yatırım yoluyla Türk vatandaşlığı almak başta olmak üzere farklı yollarla Türk vatandaşlığı almak mümkündür. Her bir yol özelinde karşılanması gereken çeşitli şartlar sağlanmalıdır.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.