''Hayat paylaşmakla güzeldir'' diye Konyalı, kuru ağaç dallarına hayvanlar için 'elma' asıyor

Konya'nın Orta Toroslar'daki ilçesi Taşkent’e bağlı Balcılar Mahallesi’nde yaşayan Hasan Hüseyin Kahriman , kışın çetin geçtiği bölgede aç kalan hayvanlar için kuru ağaç dallarına elma takıyor.

''Hayat paylaşmakla güzeldir'' diye Konyalı, kuru ağaç dallarına hayvanlar için 'elma' asıyor

 

Taşkent ilçesi Balcılar Mahallesi'nde yaşayan Hasan Hüseyin Kahriman (46), Orta Toroslar'da kış mevsiminin zorlu geçtiği bölgelerde kuru ağaç dallarına elmalar takarak yaban hayatında yiyecek arayan hayvanların karnını doyuruyor.

kuru-agac-dallarina-hayvanlar-icin-elma-asiyor-7486-dhaphoto12.jpg

15 yaşından bu yana dağlarda gezen evli ve 1 çocuk babası Hasan Hüseyin Kahriman, tipi ve kar yağışı olduğu zamanlar da bile yaylalara giderek kuru ağaçlara elma takıyor. Küçük yaşlarda yiyecek bulamayıp ölen kuşlardan etkilenerek böyle bir uygulama yaptığını belirten Kahriman, "15 yaşlarımda dağlardaydım, kimse yoktu yanımda. Çok yoğun kar yağışı ve tipide etrafımı çeşitli kuşlar sardı. Birbirlerine sokulup açlıktan öldüklerini gördüm. 100’e yakın kuşu toplayıp yaşadığım yere götürdüm. Karınlarını doyurdum, ısınmalarını sağladım. Ertesi gün de bıraktım uçtular. Tipi en fazla 1- 2 gün sürüyor zaten. Kuşların açlığını nasıl telafi edebilirim diye düşündüm. Doğaya ve kuşlara nasıl yardımcı olabilirim diye düşündüm. Bulduğum çözüm doğal olması lazım dedim.

kuru-agac-dallarina-hayvanlar-icin-elma-asiyor-7486-dhaphoto3.jpg

Kışın böyle renkli elmalar kuşların çok dikkatini çeker. Böcek yiyen kuş olsun, yem yiyen kuş olsun her biri bu elmaları görür. Bu elmaları görür ve burada bunu yerler diye düşündüm ve yaptım. Kuşlar geldi bu elmaları yediler ve ben buna çok mutlu oldum. Sonra birçok yerde insanlar bu şekilde elmaları ağaçlara takmaya başladı, onlar da mutlu olmaya başladı. Çünkü yakından kuşları görme imkanı buldular" dedi.

kuru-agac-dallarina-hayvanlar-icin-elma-asiyor-7486-dhaphoto7.jpg

'HAYAT PAYLAŞMAKLA GÜZELDİR'

Kuşlar başta olmak üzere yaban hayatında birçok hayvanı besleyen Hasan Hüseyin Kahriman açıklamasını şöyle sürdürdü:

kuru-agac-dallarina-hayvanlar-icin-elma-asiyor-7486-dhaphoto2.jpg

"Elimizde imkan olduğu sürece bunu yapmamız lazım. Bu elmaları taktığımızda hayvanlar en fazla 3- 5 gün yiyor. Çünkü hava şartlarının zorlu olduğu dönemde kuşlar yiyecek bulamıyor. Kuşların yanı sıra bölgedeki ayılar da gelip bu elmalardan yiyor. Hatta tilki, sansar gibi hayvanların da elmalarla karnını doyuruyorum. Çok kar yağdığı zamanlar tavşanlar da yiyecek bulamayınca ağaçların kabuklarını kemiriyor. Bunu engellemek için de ökse otunu ağaçlara bağlıyorum.

kuru-agac-dallarina-hayvanlar-icin-elma-asiyor-7486-dhaphoto10.jpg

Tavşanlar gelip güzelce bu otu yiyor ve ağaçlara zarar vermiyor. Bu hayvanları öldürmek yerine onların açlığını telafi etmek gerekiyor. Hayvanlar karınlarını doyurunca, ben de mutlu oluyorum. Hayat paylaşmakla güzeldir."

kuru-agac-dallarina-hayvanlar-icin-elma-asiyor-7486-dhaphoto1.jpg

kuru-agac-dallarina-hayvanlar-icin-elma-asiyor-7486-dhaphoto4.jpg

kuru-agac-dallarina-hayvanlar-icin-elma-asiyor-7486-dhaphoto5.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.